fbpx

Adventi időszak: hogyan hangolódjunk lelkileg

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hamarosan meggyújthatjuk az adventi koszorú második gyertyáját, ezzel is közelebb kerülve a karácsonyhoz. A legtöbb embernek ez az időszak az ajándékok beszerzéséről, a karácsonyi menü megtervezéséről és a rohanásról szól. Mindent megpróbálunk a munka mellett bezsúfolni a naptárunkba, pedig ebben az időszakban a várakozás és a lelki hangolódás kéne, hogy a kitöltse a napjainkat.

Advent eredete

Advent első vasárnapja mindig november 27 és december 3 közé esik. Ez a keresztény egyházi év kezdete, valamint a karácsonyi ünnepkör és az adventi időszak kezdete.

Az advent szó jelentése eljövetel, latinul „adventus Domini”, ami annyi tesz „az Úr eljövetele”. Régen kisböjtnek is nevezték.

Advent eredete egészen a 4. századig nyúlik vissza. A kelták lakta Galliában ünnepelték, január 6-ig, a felnőttkeresztelés előtti négy hetet jelezte. Az 5. században már a karácsony vált nagyobb ünneppé. VII. Gergely pápa négyre rövidítette az adventi időszak vasárnapjainak a számát, amit aztán a protestáns felekezetek is átvettek.

Adventi koszorú és naptár

Az adventi koszorú őse 1839-ben készült, hála Johann H. Wichern németalföldi lelkésznek. Egy örökzölddel díszített szekérkeréken 24 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig. Ma már ezek a koszorúk általában fenyőágból készülnek és négy gyertya található csak rajtuk. Ezek igazi szimbólummal bírnak: az első lila gyertya Ádámot és Évát szimbolizálja, akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást, ez a hit. A második lila gyertya a Zsidó nép, akiknek megígérte Isten, hogy a Messiás tőlük származik, így ez a remény. A harmadik, a lila gyertya Keresztelő Szent János jelképe, aki Jézus eljövetelét hirdette és készítette elő az utat az emberek szívéhez, ez a szeretet. Az utolsó rózsaszín pedig Szűz Mária, aki megszülte a fiút, ez a gyertya öröm szimbóluma.

A másik fontos eleme az adventi időszaknak az adventi naptár, ami az 1900-as évekig nyúlik vissza. Ennek ötlete egy német anyához köthető, akinek kisfia már nagyon türelmetlenül várta a karácsonyt. Az édesanya ezért egy játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét. Ezeket bonthatta ki karácsonyig a türelmetlen kisfiú. Majd, amikor felnőtt, ebből az ötletből indított üzleti vállalkozást.

Így éld át őszintén az adventi időszakot

Az adventhez nem hiába kötődött sokáig a böjt fogalma is, hiszen ilyenkor az emberek szellemileg és testileg is készültek a karácsonyi időszakra.

Igyekezz te is a lehetőségekhez mérten lelassulni. Próbáld meg minél hamarabb letudni az ajándékokat vagy interneten megrendelni azokat. De az sem az ördögtől való, ha idén családilag kihagyjátok az ajándékozást és az őrült, mértéktelen főzést.

Minden napra találjatok ki valamit, amivel felkészültök az ünnepekre: díszítsétek ki a lakást, hallgassatok karácsonyi zenéket, játszatok közösen. Lényeg, hogy lelkileg is lassulj le, készülj fel arra a pár napra és biztos, hogy sokkal jobban fogod élvezni.

Szóljon idén a valós várakozásról az advent: a hitről, a reményről, a szeretetről és az örömről.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32