fbpx

Kerüld el a karácsonyi kiégést

Nem vicc, a karácsonyi kiégés tényleg létezik. Ebben az időszakban minden porcikád azért küzd, hogy téged összetartson, miközben te egyre inkább szétaprózódsz az ajándékok, takarítás, menü és munkahelyi feladatok között.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Elképzelhető, hogy idén kevesebb vagy akár egyetlen egy vendéget se fogadunk majd, ezáltal pedig csökkennek a tennivalók. De egyik kimenetel sem fogja enyhíteni az év végi fáradtságot, ha a karácsonyt túlmisztifikálod. Ugye te sem szeretnéd a szeretet ünnepét kimerülten, nyafogva, nézeteltérések közepette tölteni?

Tervezz

A karácsonyi kiégés egyik legjobb ellenszere a tervezés. Szánj egy teljes napot arra, hogy megtervezed az ünnepeket az elejétől a végéig. Ha vendégeket fogadsz, találd ki a menüt, és írj hozzá bevásárlólistát. Ami az ajándékokat illeti, beszéld meg a családoddal, hogy milyen árban, kategóriában ajándékozzatok. Rengeteg felesleges fejtörést megspórolsz magadnak, ha körbekérdezel, hogy valóban mire van szüksége a családodnak. Ha pedig szeretsz meglepetést okozni, olvasd el ebben a cikkünkben, hogy milyen karácsonyi ajándékötleteket javaslunk.

Hogyha megvannak a feladatok, kezd el őket felosztani, ne egy napra tervezd be az összes tennivalót. A legutolsó határidő pedig ne december 24. legyen, hanem legalább 1-2 nappal előtte, hogy Szenteste kipihenten és feltöltekezve élvezd az ünnepeket meghittségét.

Tanulj meg nemet mondani

Karácsonykor szeretünk „angyalkásat” játszani, és mindenkinek készségesen segíteni, a civil szervezeten keresztül a saját családtagjainkon át. Ennek a hozzáállásnak köszönhetően viszont nagyon könnyen átesünk a ló túloldalára és túlvállaljuk magunkat. Észre se vesszük, hogy mindeközben mit szorítunk hátra: a saját igényeinket. Talán ez a leggyakoribb karácsonyi kiégés-faktor, ami megtörténhet velünk az ünnepeket alatt. Hogyha úgy érzed, fogytán az energiád, legyen bátorságod nemet mondani. Ha pedig a lelkiismereted megszólal, indokold meg magadnak és a körülötted lévőknek is, hogy miért döntöttél így, ezáltal ők is érteni fogják, hogy nem az önzőséged döntött helyetted.

Merj segítséget kérni

Ez akár az előző pont folytatása is lehet. De még akkor is könnyen eluralkodhatnak rajtunk a teendőink, ha mindenki másnak nemet mondtál. Ha kezd kicsúszni a lábad alól a talaj, ne várj az utolsó pillanatig, szólj valakinek időben, hogy ne egyedül kelljen megküzdened az elintéznivalókkal. Nem gyengeség másoktól segítséget kérni! Ezen kívül azt se gondold, hogy „Másnak is biztos épp elég dolga van.” Sokszor az adja a legtöbb energiát, hogyha nem egyedül kell megoldanunk a nehézségeinket. Hívd át egyik barátodat főzni, sütni vagy menjetek el együtt vásárolni, majd hasonlítsd össze azt a napot azzal, mikor mindezt egyedül csináltad. Ugye, hogy utóbbi mennyivel jobban kimerített?

Ne elégedetlenkedj magaddal

Ne legyél szigorú magaddal, ha valami nem úgy sül el, ahogy tervezted. Helyette a folyamatokba kalkuláld bele a váratlan tényezőket is. És azt se felejtsd el, hogy mindig van holnap, amikor újult erővel neki tudsz látni azoknak a dolgoknak, amikre ma nem jutott idő. Arra is figyelj, hogy az alapszükségleteket ne próbáld meg háttérbe szorítani: aludj, egyél, pihenj, ha éppen azt igényled.

Értékeld át az ünnepeket

Ahhoz, hogy a karácsonyi kiégéstől való félelem helyett minden évben őszintén várd az ünnepeket, érdemes lehet átgondolnod, mit is jelent számodra ez a hónap. Valóban minden decembernek a lóti-futiról kell szólnia? Biztos, hogy akkora gond lenne, ha idén karácsonykor 5 fogás helyett csak 2 kerülne az asztalra? Tény, hogy egyik ritka alkalmak egyike, mikor összegyűlhet a család, de hidd el, hogy a te személyed is tud ugyanannyira lelkesítő és ragyogó lenni, mint egy-egy drága ajándék vagy a különleges ételek. Te mit gondolsz, melyik énedet kedvelik jobban a szeretteid? Azt, amelyik a fáradtságtól ásítozva ül az asztalnál, mint egy növény, vagy azt, aki energetikusan és figyelmesen beszélget, meghallgat és lélekben is jelen van?

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32