Hozzávalók (mérettől függően, de körülbelül 20-25 db pogihoz)
- 1 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 10 g friss élesztő
- 30 dkg finomliszt
- 2 teáskanál só
- 1 db tojás
- 10 dkg tejföl
- 10 dkg vaj
- 25 dkg tökmag
- medvehagyma
Elkészítés
A langyos tejbe tegyük a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Takarjuk le az edényt, tegyük radiátorra vagy melegebb helyre és várjunk 10-15 percet, amíg az élesztő felfut.
Ezt követően keverjük össze a lisztet az élesztős tejjel, tojással, olvasztott vajjal, tejföllel, és mehet bele a tökmag is. Gyúrjuk össze, majd pihentessük és kelesszük a tésztát legalább 1 óráig. Nekem ennyi idő alatt a duplájára nőtt.
Majd lisztes felületen nyújtsuk ki a tésztát, kb 1 cm vastagságra, hiszen a sütőben még úgyis nőni fog. A felére szórjuk rá az előre felaprított medvehagymát (én fagyasztottat használtam, még mikor szezonja volt, akkor vásároltuk, ebből körülbelül 5-6 nagyobb levél maradt, ennyi bőven elég is lett). Ha ez megvan, hajtsuk félbe a tésztát, majd még egyszer félbe és ismét félbe, így szépen beledolgoztuk a medvehagymát.
Ezután nyújtsuk ki újra, késsel húzzunk bele vonalakat, hogy kockás legyen a teteje, és jöhet a szaggatás! Nekem sajnos nincs pogácsaszaggatóm, de egy kisebb pohárral is szépeket szaggathatunk. A titok annyi, hogy a pohár alját lisztezzük be. A pogácsákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, hagyjunk közötte távolságot, hogy ne ragadjanak össze. A tetejüket kenjük meg felvert tojással, igény esetén még tökmagot, illetve reszelt sajtot is szórhatunk rá.
A pogikat aztán előmelegített sütőbe, 200 fokon 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük és tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!