fbpx

Otthonszülés: könnyebbség vagy életveszély?

Megosztó a kismamák között a kérdés, vajon az otthonszülés jó választás-e. Látszólag mégis egyre többen választják ezt a verziót, ami jelen járványhelyzetben talán érthető is, esetleg indokoltabb is, mint normál esetben. Nézzük a pro és kontra érveket!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az otthonszülés sokak számára egyenlő a kisbaba veszélyeztetésével, ezért teljes mértékben ellenzik azt. Mások ezzel szemben azt gondolják, hogy pont az ellenkezője igaz, a születő gyermeknek jobb, ha nyugodt környezetbe érkezik. Valószínűleg sosem lesz a két oldal között megegyezés, de talán cikkünk segítségével mégis hidat építhetünk a megértés érdekében.

Otthonszülés pro

Az otthonunkban történő szülés egyik pozitívuma, hogy nyugodt, és nem utolsó sorban ismert környezetben hozhatjuk világra gyermekünket, nem egy steril, rideg hangulatú kórházi szobában. Mellette szól még az is, hogy ezt a saját tempónkban tehetjük meg, nem siettet senki, az orvosnak nem kell a következő beteghez rohannia, éppen ezért – ha nem indokolt – akkor nem szólnak bele a folyamatok tempójába mesterségesen. Ez alatt értendő az oxytocin bevitel, ami erősíti a szülési fájdalmakat, csökkentve a szülés idejét, és a gátmetszés, ami olykor rendkívül kellemetlen dolog lehet. Mindezek az otthonszülés alatt elmaradnak, hiszen azt vallják azok, akik ezt támogatják, hogy a szülés egy természetes folyamat, amit nem szabad sürgetni, hiszen a testünk tudja mit kell tennie. Ezek az eszközök pedig pont a siettetés eszközei, hiszen megfelelő időt engedve a testünknek és a babának, a gát is szép lassan képes lehet rá, hogy addig táguljon, míg szükséges.

Pozitívum még, hogy a kismama nincsen korlátozva semmiben. Guggolhat a szüléshez kialakított medencében, vagy járkálhat, kimehet, ehet és ihat, amikor szeretne, ezzel sokkal komfortosabbá válik számára a teljes szülés. Ezzel szemben kórházi körülmények között többnyire ágyhoz van kötve. Nem mellesleg pedig körülötte sürög-forog x ember, akik ki-be közlekednek a szülőszoba ajtaján, zavart okozva az amúgy is kiszolgáltatott helyzetben levő anyukának.

A kisbaba szempontjából is nyugodtabb az otthoni környezet, általában itt kevésbé erős fényekkel megvilágított helységben történik a vajúdás, és a gyermeket sem viszik el rögtön. Ezutóbbi pedig hozzájárul a korai kötődéshez, hiszen a csecsemőt rögtön az anya mellkasára helyezik és a köldökzsinórt csak a pulzálás abbamaradtával vágják el. Így akár már szopizni is van lehetősége azonnal, ami úgy tartják, hogy az első védettséget adja meg a kicsiknek, az előtej segítségével. Érthető tehát, hogy néhány kismama ezt az utat választja, hiszen nagyobb mozgásteret kap, mind térben mind időben, és a gyermekével is azonnal kapcsolódhat.

Otthonszülés kontra

A másik oldalon viszont tény, hogy kevesebb technikai eszköz áll rendelkezésre az otthonszülés alkalmával, mint a kórházban, és sok esetben ezen múlhat a kisbaba , de akár az édesanya élete is. Szinte biztos, hogy ez az a pont, ami miatt sokan ellenzik az otthonszülést, olykor jogosan. Azonban ha egy terhesség komplikációktól mentes, akkor nagy eséllyel a szülés is az lesz, viszont ezt így nehéz előre kijelenteni. Mégis, az otthonszülések statisztikái alapján, nincsen jelentős eltérés a tragikus kimenetelű szülések számában a kórházi szülésekhez képest.

otthonszülés
Fotó: Unsplash, Tim Bish

Ugyanakkor a szülés fontos része a biztonságérzet, hiszen mindannyian épségben, egészségben szeretnénk átvészelni ezt az egész folyamatot, ezért érthető, ha sok kismama számára ezt a kórház adja meg. Mondhat egy adott tömeg bármit, hogy szerintük hol jobb neked és a babádnak, de végtére is neked kell végigcsinálnod, ezért a te és a baba biztonságérzete a legfontosabb. Meg van hozzá a jogod, hogy eldöntsd, hol érzed magad nagyobb biztonságban, mert akármelyiket is választod, ha azt külső nyomás hatására teszed, azzal csak magadat és a gyermekedet stresszeled.

Másik felmerülhető probléma a fertőzésveszély, ami tulajdonképpen lehet magasabb egy kórházban, mint a saját otthonunkban, főleg a jelenlegi vírushelyzetben, mikor telített az egészségügy. Ez azonban nem azt jelenti, hogy orvosaink nem tesznek meg minden tőlük telhetőt a biztonságunk érdekében, és itt megintcsak tény, hogy ha bármi súlyosabb dolog történik, a kórház még mindig felszereltebb.

Fontos tudnivalók

Az otthonszüléssel kapcsolatban mindenképpen érdemes átfutni a hatályos törvényeket, hiszen ezeknek megfelelően kell eljárni. Nem elhanyagolható például, hogy csak olyan helyen valósítható meg az otthonszülés, ahonnan maximum 20 perc alatt elérhető egy kórház.

Ezen kívül arról is jó, ha megbizonyosodunk, hogy milyen végzettséggel rendelkező szülés segítőt kérünk fel, mert ez is okozhat bennünk félelmet, vagy a biztonság hiányát, illetve erre is kitér a törvénykezés. Megfelelő tudású szülésznő vállalhat csak ilyesmit. Sokan vannak, akik erre szakosodnak, ezért több lehetőséget vegyünk végig és beszélgessünk a felmerülő bábákkal, hogy kicsit megismerjük őket és a módszereiket.

Fontos, hogy az adott személy megértse mit várunk a szüléstől, hogyan szeretnénk azt megélni, és milyen környezetben. Általános, hogy egy kis medencét állítanak fel az otthonunkban, amiben a szülés folyamata történik, meleg vízben, mert ez hasonlít leginkább arra a környezetre, amiben a csecsemő a 9 hónapot tölti, illetve a víz ad egy minimális könnyebbséget is szülés közben az izmoknak. A konkrét szülést megelőző és utána levő rituálét van lehetőség, hogy magunk határozzuk meg, ezt megbeszélhetjük a szülésznővel. Van, akinek segít, ha egy nagy fitness labdára könyökölhet, amikor beindulnak a fájások, másoknak a derék tájék masszírozása könnyít a fájdalmakon, ez mind egyén függő.

Ha egy hullámhosszon vagyunk mindenben a szülésznővel és ő nyitott az elképzeléseinkre, akkor leszünk képesek teljesen rábízni magunkat. Ez egyébként lényeges a kórházi szülés esetében is, hogy mindig készüljünk fel előre, és beszélgessünk az orvosunkkal, mire számíthatunk, kik lesznek jelen velünk a szülés pillanatában.

Háborítatlan szülés: a köztes megoldás

Ma már szerencsére van lehetőségünk egy harmadik szolgáltatást is igénybe venni, ami a két előző opció félelmeitől mentesít minket. Ez az úgynevezett háborítatlan szülés, ami ugyan egyelőre kevés helyen elérhető, néhány magánkórházban, de létezik. Lényege, hogy a klinikán alakítanak ki olyan körülményeket, amik az otthoniakhoz hasonlíthatóak. Tehát adott a kórházban egy szoba, ami teljesen máshogyan van berendezve, mint az átlagos szülőszobák, erről többek között Janka, a Hormonmentes csatorna vezetője beszélgetett Dékány Ágnessel egy videó keretében. Ezen túl pedig itt is kevesebb a beavatkozás, nem adnak be oxytocint és a gátmetszés is elmarad, viszont ha szükséges, akkor bármilyen jellegű közbeavatkozás lehetséges, hiszen mindez egy kórházban történik, ahol szemben ott van a műtő. Így tehát megtartható a szülés természetes folyamata, egy békésebb környezetben, de komplikációk esetén van lehetőségünk a hagyományos eljárásokat igénybe venni. Azt gondolom, ez az opció az, ami igazán hidat emel a két előző változat közé. Azok számára, akik szívesen szülnének otthon, de van bennük egy kis félelem, nekik jó megoldásként szolgál. Viszont az anyagi vonzata ugyan eltérő lehet a különböző klinikákon, de az mindegyikre igaz, hogy nem csekély, elérheti az egy millió forintot, vagy akár ennek többszörösét is.

Bárhogyan is dönt egy kismama, előtte érdemes végigvenni minden lehetőséget, tájékozódni számos forrásból, és kikérni több orvos véleményét is, majd meghozni azt a döntést, amiben leginkább biztonságban érezzük magunk, és a kisbabánk életét is.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32