fbpx

„Olyan tudást szeretnék átadni, amitől az emberek úgy érezhetik, hogy egy picit jobban értik a világot” – Interjú Dörner Csengével

Már talán azoknak ismerős lehet Dörner Csenge neve, akik nem nagyon szoktak Youtubeozni, ugyanis Soros Györgyről készült videójával szinte berobbant a köztudatba. Aki azt gondolná, hogy egy nő nem tudna gazdasági témában, érthető és izgalmas anyagokat létrehozni, nem is tévedhetne nagyobbat.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Corvinus egyetem mesterszakos hallgatója vagy és közgazdász leszel. Valljuk be, ez nem egy tipikusan nőies szakma. Neked hogy jött ez a szak és mennyire érzed előnyét vagy éppen hátrányát annak, hogy nő vagy egy ilyen férfias környezetben?

Gimi vége felé nem nagyon tudtam, hogy mit is szeretnék tanulni, igazából eléggé el voltam veszve. Matekból mindig jó voltam, úgyhogy gondoltam, hogy a közgazdaságtan biztos menni fog. Aztán megszerettem ezt a szakot, mert úgy éreztem, hogy a világ működésének új szegleteit értem meg. Egyébként simán lehet, hogy ha mást tanultam volna, akkor most más témában készíteném az ismeretterjesztő videókat. Szerintem egyébként ez egy uniszex szakma. Alapszakon nagyjából egyenlő volt a nemek aránya, most mesterszakon valamivel több a fiú szaktársam, de nem mondhatom, hogy férfidominancia lenne.

Végül a vírus hozta meg neked azt, hogy a Youtube-on is szerencsét próbálj, és gazdasági fogalmakat, híreket dolgozol fel. Hogy jött pont ez a témaválasztás? Nem féltél, hogy száraz lesz?

Az, hogy ezt tanulom és diplomám van belőle, bátorságot adott ahhoz, hogy nagy nyilvánosság előtt beszéljek is róla. Papír nélkül valószínűleg sokkal erősebb lenne az imposztor szindrómám, vagyis az az érzés, hogy én olyan témákról „okoskodok” itt YouTube-on, amikhez amúgy nem is értek igazán. Ennek ellenére a későbbiekben szívesen érintenék majd más, nem gazdasággal kapcsolatos témaköröket is.

Féltem attól, hogy valamennyire száraz lesz, de ez szerintem ismeretterjesztő videóknál elkerülhetetlen. Én elsősorban tanítani szeretnék, szóval tudom, hogy aki könnyű szórakozásra vágyik, az nem az én videóimat fogja választani. Viszont az tényleg nehéz, hogy megtaláljam az egyensúlyt – mi az a részlet, ami még fontos a megértéshez, és mi az, ami már feleslegesen sok információ.

Miként nyúlsz a témákhoz, mi alapján választasz?

Olyan témákat választok, amik számomra érdekesek. Olyan tudást szeretnék átadni, amitől az emberek úgy érezhetik, hogy egy picit jobban értik a világot.

Csinos, okos lány a Youtube-on… Érnek vagy értek ezzel kapcsolatban sztereotípiák?

Azt több férfi ismerősöm is megfogalmazta, hogy azért vagyok népszerű a YouTube-on, mert nő vagyok, és ha férfi lennék, fele ennyi embert sem érdekelnének a videóim. Bevallom, ez szíven ütött. Szeretném azt hinni, hogy aki néz, az a tartalom miatt teszi. Végülis, ha valaki csajokat akar videón nézni, arra bőven vannak ideálisabb platformok is.

Youtube-on szintén azt lehet észrevenni – néhány kivételt leszámítva -, hogy kettéválnak a tartalmak nőies beauty és férfias témakörökre. Te mégis gazdasági témában alkotsz. Érezted azt, hogy nem vesznek komolyan vagy volt emiatt félelmed?

Én szerencsére eddig soha nem tapasztaltam azt, hogy nem vesznek komolyan amiatt, mert nő vagyok. Ezért aztán azon sem aggódtam túlzottan, hogy ez a YouTube-on másképp lesz. És nem is lett, eddig nem éreztem azt, hogy kevésbé tartanának hitelesnek a nemem miatt.

A Soros videóval robbantál be, akkor az Index is csinált veled interjút. Mi volt ennek a visszhangja? Gondoltad volna, hogy ennyire népszerű lesz?

Nem számítottam erre a nagy visszhangra egyáltalán. Amikor elkezdtem, akkor úgy álltam hozzá, hogy ha ezren megnézik a videókat, én már elégedett vagyok, és nekem ez elsősorban egy hobbi lesz. De a sok pozitív visszajelzés nagyon sok motivációt ad ahhoz, hogy egyre komolyabban vegyem a videózást.

Mi a célod a csatornával és mik a jövőbeli terveid?

Szeretném a videókészítést még sokáig csinálni, és nagyon örülnék, ha a csatorna majd egyszer valamikor önfenntartóvá tudna válni. Az is szerepel a hosszútávú terveim között, hogy elindítsak egy podcastet, amiben ismert közgazdászokkal, gazdasági szereplőkkel készítenék interjúkat.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32