fbpx

Ma kezdődött a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Ebben az évben az online térben, március 1. és 10. között tartják meg a 7. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (BIDF), melynek keretein belül 30 film száll versenybe. Nagyon erős, mély és számunkra fontos témákat boncolgatnak az alkotások, ezért készültünk nektek egy kis ízelítővel.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A fesztivál során a világ minden részéről érkezett 30 egészestés versenyfilmet, és az ezeket kiegészítő 8 magyar egyetemi diák versenyfilmeket tekinthetünk meg. Mindez egy héten át elérhető lesz online. A dokumentumfilmek mellett pedig közel 100 beszélgetést hallgathatunk meg, a filmek alkotóival, a filmtémák szakértőivel. Ezek a beszélgetések az élő adásokat követően elérhetőek lesznek a BIDF honlapján és Youtube-csatornáján.

A programban szereplő filmeket rangos díjakra is jelölték. Kettő például Európai-filmdíjra esélyes: Radu Ciorniciuc román rendező-operatőr Otthonom (Acasa, my home) című dokumentumfilmje és a brazil Sébastien Lifshitz Kislány vagyok (Little Girl) című alkotása. De a 30 versenyfilm között megtalálható a kimagasló amsterdami mustra, az IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) legjobb rendezés díjával elismert Vitalij Manszkij Gorbacsov.mennyország (Gorbachev. Heaven) is. Ezen kívül a Sundance fesztiválon díjazott két dokumentumfilmet is láthatunk, mégpedig David France Isten hozott Csecsenföldön (Welcome to Chechnya) című munkáját és Benjamin Ree A festőművész és a tolvaj (The Painter and The Thief) című filmjét. A hazai filmek versenyében pedig az Otthon-vágy, A mozdulat művészete és az Anyáim története című dokumentumfilmek szerepelnek.

Bár őszintén nehéz volt választani a dokumentumfilmek közül, hiszen egytől egyig fontos témát boncolgatnak, beharangozónak mégis megneveznék szubjektíven párat, amik átadják a fesztivál hangulatát:

Nem vagyok egyedül

Az első levetített dokumentumfilm ez a valós eseményeken alapuló történet. Egy férfi Örményországban fogta magát, bejelentkezett a Facebookon és közölte, hogy ő most elindul gyalog, keresztül az egész országon azzal a céllal, hogy békés forradalmat indítson. Mindennek oka, hogy megdöntsék a korrupt, populista rezsimet.

Otthonom

Bukarest vadonjában, a természet lágy ölén élt kerek húsz évig egy 9 gyermekes család. Majd a hatóságok rákényszerítették őket arra, hogy beköltözzenek a városba, ahol számukra új életformával kell megismerkedniük. A film során végig követhetjük a család történetét és a gyerekek személyiségfejlődését is.

Anyáim története

Az Anyáim történetében Virág és Nóra történetét követhetjük végig, akik úgy döntenek, hogy örökbe fogadnak egy két és féléves kislányt. A filmben az örökbefogadás procedúráján és a gyerekneveléssel kapcsolatos nehézségek mellett kaphatunk egy átfogó képet is a hazai melegekkel szembeni kirekesztő hozzáállásról.

Születési helye: Auschwitz

Auschwitzben születni, túlélni a tábort, majd a történtek után „működni” és családot alapítani nem egy mindennapos történet. Angélával mégis megtörtént. A film róla, és az ő lányáról, Katiról szól, aki mindent megtesz azért, hogy ő már ne adja tovább a következő generációnak a Holokauszt traumáját.

Csapda a neten

Ennek a cseh filmnek középpontjába az internet veszélye került. Három fiatal színésznő kiskorúnak tetteti magát, hogy kiderüljön, mi történik, ha belépnek egy népszerű online chatszobába. Mindez filmrendezői kezdeményezésre. A kísérlet gyomorforgató és erős eredménye sokkolóan hathat, mégis nagyon fontos az, hogy tisztában legyünk ezzel a morbid valósággal.

További részleteket a programról itt, a jegyekkel kapcsolatban pedig itt találsz.

Borítókép forrása: BIDF Facebook oldal

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32