fbpx

Az apa szerepe egy gyerek életében

Míg a múltban az édesapa feladata főleg az anyagi biztonság megteremtése és karrierjének építése volt, napjainkra mégis egyre több apuka veszi ki jobban a részét a gyereknevelésből. Mai cikkünkben körbejárjuk, hogy mi az édesapák szerepe a gyerekei életében.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Számos cikkünkben helyet kapott már az anyaság és az azzal járó nehézségek. Viszont eddig még nem kaptak szót az apák, akiknek jelenléte ugyanolyan kulcsfontosságú a családi létben. Az apafigura jelentős szerepet játszik a gyerekek mentális és fizikai egészségének befolyásolásában. De függetlenül attól, hogy hogyan kapcsolódik a gyermekhez, a szülő-gyermek kapcsolat legfontosabb szempontja a minősége, és nem pedig az, hogy a gyermek és az apa vér szerinti rokonok-e.

A példakép

A gyerekek mintakövetéssel tanulnak, vagyis gyermekkorukban számukra a közvetlen környezetükben élők, tehát leginkább a szülők azok, akiknek tulajdonságait és tevékenységeit szeretnék elsajátítani. Éppen ezért szülőként a mindennapi élethez tartozó interakcióink és viselkedésünk nagyon fontosak. Ebből az apák felelőssége pedig az, hogy megmutassa gyermeke számára, mi az az út, amit kövessen, és mi az az értékrend, amit a későbbiekben képviseljen. Emellett míg az anyák többnyire érzelmi támogatást nyújtanak, az apa felelőssége, hogy megtanítsa gyermekeinek, hogy mi a jó és a rossz közötti különbség.

Az apák és az érzelmi fejlődés

A gyerekek a legtöbb esetben édesapjuktól várják el, hogy a családon belül meghatározzák és betartassák a szabályokat. De ugyanígy szükségük van arra, hogy fizikai és érzelmi biztonságérzetet is biztosítsanak számukra. Ezentúl pedig a gyerekeknek mindig fontos lesz, hogy büszkévé tegyék édesapjukat, emiatt az apukák könnyebben képesek elősegíteni a belső növekedést és az erőt. Tanulmányok kimutatták, hogy az apa szeretetteljes és támogató hozzáállása nagyban befolyásolja a gyermek kognitív és társadalmi fejlődését. Ez pedig egyben a jólét és az önbizalom átfogó érzését is táplálja.

Az apák és a kapcsolataink

De az apák nem csak azt befolyásolják, hogy kik vagyunk, hanem azt is, hogy hogyan viszonyulunk embertársainkhoz. Az, ahogy egy apa bánik a gyerekeivel, hatással lesz arra, hogy a gyerek mit keres mások személyében. Vagyis a barátokat, szeretőket, férjeket, feleségeket mind az alapján választjuk meg, hogy gyerekként milyen volt, illetve milyennek láttuk az apánkkal való kapcsolatunkat.

Az apák és a lányaik

A fiatal lányok biztonságérzete és érzelmi támogatása édesapjuktól függ. Az apa fogja megmutatni a lánya számára, hogy milyen a kapcsolat egy férfivel. Tehát ha az apa szeretetteljes és szelíd, akkor a lánya ezeket a tulajdonságokat fogja keresni a jövendőbeli párjában. De ha az apa érzéketlen, erőskezű, akkor a lánya nagyobb eséllyel ilyen irányban fog párt keresni.

Az apák és a fiaik

A lányokkal ellentétben, akik édesapjuk alapján választanak – legtöbbször tudatalatt – párt, a fiúk tinédzserkorukat követően édesapjuk jellemét követik. Ahogy már említettem, emberként úgy növünk fel, hogy a körülöttünk lévők viselkedését utánozzuk, lényegében így tanuljuk meg a világ működését. Ha egy apa gondoskodóan és tisztelettel bánik az emberekkel, akkor a fia hasonlóképp tesz majd, ha felnő. De ha az apa kiesik a gyermek életéből (nem is feltétlenül fizikailag, de mondjuk érzelmileg), ezek a fiúk más férfifigurát fognak keresni, akikre felnézhetnek. És eszerint fognak saját szabályokat hozni arra vonatkozóan, hogy hogyan kell viselkedni a világban.

Az apák felelősségei

Bár nagyon fontos az anyagilag biztonságos háttér, a gyermekeknek szükségük van édesapjuk érzelmi támogatására is annak érdekében, hogy minden szempontból intelligens felnőtté válhasson. Éppen ezért fontos, hogy az édesapák egészséges kapcsolatot ápoljanak a körülötte lévő emberekkel, hogy gyermekei ezt eltanulva alakíthassanak ki építő és biztonságos kapcsolatokat. Egy apa legyen kedves, gondoskodó, és kerüljön érzelmileg kapcsolatba a gyerekével: fejezze ki a szeretetét egészséges keretek között. Legyen megértő és elnéző, és semmi esetre se vetítse gyerekeire például az ő gyerekkorából kimaradt, számára fontosnak vélt tevékenységeket. Engedje meg gyermekének, hogy önmaga lehessen! Ezek mellett pedig ugyanennyire fontos az is, hogy monitorozza magát. És folyamatosan kommunikáljon a gyerek édesanyjával is, annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott mindennapokra törekedhessenek. Semmiképp ne zárja ki magát a gyereknevelésből.

De természetesen nincs egy mindenki számára használható, egységes recept, amit kötelező minden édesapának követni. Összességében a lényeg, hogy Apák, vegyetek részt a gyereknevelésben, és Anyák, adjatok teret nekik, hagyjátok gyermekeitek édesapját is belefolyni gyermeketek életébe.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32