fbpx

A magyar irodalom romboló szerelmespárjai

Amikor olvassuk a gyönyörű szerelmes verseket, biztos mindenki eljátszik a gondolattal: én is akarok ilyet! Pedig ezek a száz fokon égő szerelmek sokszor voltak pusztítóak, és amilyen gyorsan lobbantak lángra, olyan gyorsan ki is aludtak.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nézzük a magyar irodalomban kik voltak azok a párok és kapcsolatok, amelyekről én legalábbis szívesebben olvasok, mintsem átéljem.

Mészöly Miklós és Polcz Alaine

Amikor elolvastam a Bilincs a szabadság legyen című könyvet, amely Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezéseiből áll össze, nagyon letaglózott. Ez a két erős és tehetséges ember egymásba kapaszkodó, sokszor inkább maró szerelmét bemutató könyv jól szemlélteti, hogy nem olyan egyszerű dolog egy művészemberrel együtt élni. Miklós folyamatos kicsapongásai, Alaine gyenge testi és lelki állapota, mint egy hinta, hol magasba emelte, hol a mélybe taszította ezt a két embert. Hogy igazi szerelem vagy a megszokás tartotta össze őket végül ilyen sokáig, arra csak ők tudják a választ. Mindenesetre tanulságos a könyv és az ő kapcsolatuk is még napjainkban is.

Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni

Radnóti egy örök kedvenc költőm lesz, amíg élek. Fannival való kapcsolatát én sokáig tökéletesnek láttam. Két fiatal, akik szinte gyerekként szerettek egymásba és a versekből úgy tűnt, igazi és tiszta szeretet köti össze őket. Aztán elolvastam Gyarmati Fanni naplóját, és a kapcsolat egy egészen új színt kapott. Sem ő, sem Miklós nem voltak egyszerű személyiségek. A tehetséges költőt Fanni unszolása, sokszor talán könyörtelen hidegvére tudta csak nagy nehezen alkotásra bírni, a nő pedig szenvedett attól, hogy egy ilyen tehetség ennyire lusta, és elpazarolja a tudását. Sokszor bántották egymást, miközben valódi és megismételhetetlen kötelék kötötte össze őket. Félrelépések, sokszoros abortuszok tarkítják az álompár képét, akik között már örökké ott lebeg a kérdés: mi lett volna ha…?

Ady Endre és Léda

Ha máshonnan nem is, középiskolai tanulmányainkból ismerősek lehetnek a Léda versek. Ady nagy szerelméhez, a nála idősebb és házas Brüll Adélhoz több mint 150 szerelmes verset írt. Sorsszerű, mégis emésztő szerelem volt az övék, amely véleményem szerint egy kicsit mindig beteljesületlen maradt. Kettejük kapcsolata hiába tartott hosszú évekig, még ha kisebb-nagyobb megszakítások is övezték, mégis mindig csak egy viszony maradt. Szakításuk sem mondható túl szépnek, amelyről versek is tanúskodnak. Bennem mindig örök kérdés maradt, hogy vajon tényleg nem tudták elengedni egymást vagy esetleg a kényelem kötötte őket össze, hiszen így mindig megrekedt egy szinten a kapcsolat, még ha nyílt titok is volt az. És ha ma élnének, amikor a válás már a mindennapok része, vajon együtt lennének? Erre sosem tudjuk meg a választ.

Móricz Zsigmond és Holics Janka

Valahogy Móricz Zsigmondról nekem sosem a szerelmes férfi jut eszembe, pedig akadnak körülötte igazán érdekes történetek. Már 20 éve voltak házasok Jankával, amikor Móricz beleszeretett Simonyi Mária színésznőbe. Bár Janka igazi társa volt, akit szeretett, de belefáradt a nő szigorú és erkölcsös személyiségébe. Ő és Janka ugyanis nem is lehettek volna ennél különbözőbbek, és ez mindig is szétfeszítette kapcsolatukat. És bizony Janka is akadt, hogy másfelé kacsintgatott, erkölcsök ide vagy oda. Ahogy az író Máriával való kapcsolata komolyabb lett, Janka öngyilkosságot kísérelt meg. Ekkor Móricz visszatért hozzá, és megpróbálták újraépíteni az omladozó házasságot, kevés sikerrel. Ahogy Janka jobban lett, az író menekült tőle. Ezután még másfél évig zajlott ez az érzelmi vihar, aminek Janka vetett véget, ugyanis 1925-ben valóban öngyilkos lett. Ezzel pedig örök és bérelt helye lett Móricz műveiben és szívében is. Ennek a történetnek viszont biztos, hogy szebb vége is lehetett volna, de a szerelem, mint tudjuk, nem csak a mennybe tud emelni, hanem a pokolba is képes taszítani.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32