fbpx

Bauhaus épületek a fővárosban

A Bauhaus modern irányzat nagy hatással volt az építészetre Budapesten is az 1930 és 1948 közötti években. Lakóépületek, mozik, templomok, sőt repülőtér is épült ebben a stílusban. Némelyik a belvárosban a szemünk előtt hever, de van, ami külvárosban található.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezekről a modernista jegyekkel megáldott épületekről hoztunk egy listát nektek.            

Napraforgó utcai kísérleti lakótelep

Bár a kísérleti szó rossz hatást is kelthet, mégis ez a tökéletes helyszín arra, hogy felfedezzük a Bauhaus építészet kiemelkedő darabjait, amik jelenleg is műemlékvédelem alatt állnak. 1930-ban a Magyar Mérnök és Építész Egylet nyilvános értekezletén született az ötlet, hogy a stuttgarti Weißenhofsiedlunghoz hasonló utcát építsenek ki Budapesten is. Így kértek fel 23 neves magyar építészt, akiknek feladata az volt, hogy tervezzenek az akkor rendkívül modern építészeti ágazatnak számító Bauhaus stílusban 22 házat. A lelkes építészek neveit a 2. kerületi Napraforgó utca közepén található téren műemlék formájában el is olvashatjuk. És bár néhány házat azóta már újjáépítettek, az eredeti karaktere szinte mindegyiknek megmaradt.

bauhaus
Forrás: Wikipedia, Fényképezte: Petru Suciu
Pasaréti téri templom

Szintén a második kerültben található ez a vasbetonszerkezetű, háromhajós templom, ami igazán meghatározza a Pasaréti teret. Idősebb Rimanóczy Gyula harmadik tervváltoztatásának eredménye a most látható változat. Az 1934-ben felszentelt épületet végül 1937-ben fejezték be a Pasaréti tér többi elemével együtt. Ez a templom a magyar modernista építészet egyik kiemelkedő alapja, belsejében az art deco és a szecesszió jegyei is megjelennek.

bauhaus
Forrás: Wikipedia, Fényképezte: OsvátA
Átrium mozi

A Margit körút 55.szám alatt található lakóépület és mozi az Átrium házépítő szövetkezet számára készült 1935-36-ban, Kozma Lajos tervei alapján. Az épület szerkezete az akkor modern és újszerűnek számított acélvázzal készült, amit Enyedi Béla tervezett. A ház alsó két szintjét foglalja el az 1935-ben nyitott mozi, beépítve a telek udvarát is. Az ATRIUM felirat viszont nem csak a mozi neve, hanem a homlokzat dekorációja és a kor fontos tipográfiai emléke is egyben. A hely színvilágát a fekete, fehér és narancssárga színek határozták meg, ami kiegészült a szürkével és a vörössel. Napjainkban az előcsarnok tükrözi leginkább az épület eredeti állapotát, a nézőtérből az átalakítások miatt eltűntek a hajdani részletek.

bauhaus
Forrás: Wikipedia, Fényképezte: Derzsi Elekes Andor
Dugattyús ház

Az Átriumtól nem messze található a Dugattyús ház, ami a Weiss Manfréd Vállalatok Elismert Nyugdíjpénztárának a bérháza volt egykor. Ez az épület 1937-ben Hofstätter Béla és Domány Ferenc tervei alapján épült. Ebben a három utca által határolt házban eredetileg a Weiss Manfréd cég (mai Csepel Művek) alkalmazottjai laktak, középvezetői szinttől felfelé, és természetesen maga az építész is. Több okból is nagyon érdekes épületről van szó. Az első ilyen szempont a telekadottság, mivel az emelkedés miatt a ház két utcai szárnyának magasságkülönbségét másfél szint eltolásával hidalták át. A tűzfal eltakarása végett pedig az építészek az összekötő szárnyakat behúzták a telek középre, ennek köszönhetően világosabb és praktikusabb közlekedőteret hoztak létre. Így sikerült megalkotni az egyik legizgalmasabb lépcsőházat is, melyet a mai napig használnak például forgatási helyszínként. Az épület a két szárnyban található, üvegcsőben dugattyúként mozgó liftekről kapta a Dugattyús-ház nevet.

bauhaus
Forrás: Wikipedia, Fényképezte: Fred Romaro
Palatinus Gyógy-, Strand-, és Hullámfürdő

A Margit-szigeten található Palatinus fürdő 1919-ben nyílt meg a nagyközönség számára. A gyorsan növő és nagy népszerűségnek örvendő strandnak az 1930-as években szükségessé vált a bővítése. 1936-ban kiírtak ezért egy pályázatot, amire tízezer főt befogadni képes fürdő terveit várták. A beérkezett pályázatokból Janáky István és Masirevich György letisztult, mondhatni minimalista, illetve erős Bauhaus vonásokat tartalmazó terve érdemelte ki az első helyet. Az akkoriban modernnek számító jegyeket, betűtípusokat, letisztult részleteket a mai napig felismerheti a látogató a 2017-es rekonstrukciónak köszönhetően. Ha erre járunk, érdemes meglátogatni a Hajós Alfréd Sportuszodát is, melynek betonívei készültek a Bauhaus jegyében.

bauhaus
Forrás: Wikipedia, Fényképezte: Rimanóczy Jenő
Pozsonyi utca 38-40., 42.

Újlipótvárosban több modernista épületet is találhatunk, amik közül a Dunaparkház néven ismert luxusbérház együttest emelném ki. Az itt készült épületek általában azokat az értelmiségi középosztálybelieket célozta, akik akár budai villákat is megengedhettek volna maguknak, de foglalkozásuk miatt mégis inkább az Újlipótvárosban kerestek lakást. Domány Ferenc és Hofstätter Béla tervezték a Pozsonyi utca 38-40. és a 42. szám alatt található épületegyüttest. Előbbit az Alföldi Cukorgyár Rt, utóbbit pedig a Magyar Rabbethge és Giesecke Magtenyésztő Rt. megrendelésére. Az épületek jellegzetes modernista jegyei többek között a márványborítás, a tágas, elegáns fogadóterek, a csigalépcsők, amiket, ha arra járunk nem fogunk tudni eltéveszteni.

bauhaus
Forrás: Wikipedia
Ráckózi út 4.

A Rákóczi út 4. Minerva-ház vagy Georgia bérház egy kicsit kilóg a sorból, ugyanis inkább az art deco stílusirányzat képviselője. Viszont mivel az Astoria sarkán csücsül, érdemes ellátogatnunk ide is. 1939-ben két épület egybeépítéséből született ez a ház, tervezői Novák Ede, Braát Béla és Hültl Dezső voltak. A tetején helyet kapott óra alatt egy penthouse-t alakítottak ki, amihez tetőterasz is tartozik. A letisztult lépcsőházból még a kupolát is megleshetjük belülről, az épülethez tartozó kis kertben pedig szintén a stílushoz hű kandeláberek világítanak az esti órákban.

bauhaus
Forrás: Wikipedia, Fényképezte: Derzsi Elekes Andor

Érdekes belegondolni, hogy az említett korszakban milyen nagy jelentőséggel bírhattak ezek a modernista épületek, amik a modern kor vívmányait egytől egyig megtestesítették. Hiszen az addig épült legtöbb házban a fürdőszobák nem lakásonként, hanem folyosónként voltak, sőt, helyenként a konyha se képezte részüket. A díszes utcafront mögött sok esetben pedig élhetetlen, sötét lakásokban laktak az emberek, ahol légköbméter alapján számolták a fűtésszámlát. Ehelyett ezekben az időszerűbb épületekben köbméter szerint számolták azt, tehát lakói spórolhattak vele. Továbbá megjelentek olyan, a mindennapokat könnyítő eszközök, mint a lift és a kaputelefon, vagy a minikonyha-szerkezet, ami az előszobában található, és egy zárható kombinált szekrénybe helyezett elektromos tűzhelyet, illetve mosogatót tartalmazott.

Ha megtetszett az összefoglalónk, és te is felfedeznéd a főváros Bauhaus jegyekkel gazdag épületeit, ez a térkép biztosan a hasznodra válik.

Borítókép forrása: Wikipedia, Fényképezte: Fred Romero

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32