fbpx

Amit a medvehagymáról tudni érdemes

A tavasz hírnöke a hóvirág mellett a medvehagyma, ami szintén nagyon korán előbújik már. Ez a kis zöld levelű növény pedig nem csak ízében hasonlít a fokhagymára, hanem az egészségre gyakorolt hatásában is.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A medvehagyma országunk tölgyes erdőiben jelenik meg leggyakrabban. Híres lelőhelyei a Mecsek, a Gerecse, és a zalai erdő. A talaj menti, árnyákosabb helyeket kedveli. Virágja apró, fehér színű, levelei – amik fogyasztásra alkalmasak – hosszúkás formájúak, élénk zöldek. Könnyű megismerni intenzív illatáról, amihez legalább ilyen intenzív íz is párosul! Ez azért is fontos, mert létezik egy hozzá nagyon hasonló, mérgező társa is, de ettől leginkább az illata különbözteti meg, ezért ha szeretnénk szedni belőle, akkor erre nagyon ügyeljünk! A fokhagymával ellentétben azonban a medvehagyma szerencsére rajtunk nem hagy erős illatot, ezért remek helyettesítője lehet annak! Készítenek belőle pesztót, rakják salátákba, vagy hagymalevesbe, főtt ételekbe, pogácsába is. A következő napokban mi is készülünk nektek egy recepttel,  figyeljétek az oldalunkat!

A medvehagyma jótékony hatása

Az ízben és illatban hozzá legközelebb álló növényhez, a fokhagymához élettani hatásában is nagyon hasonlít. Mindkettő baktériumölő, fertőtlenítő. A medvehagymát valóságos antibiotikumnak is tekintik, mert Allicint tartalmaz, ami valóban egy természetes antibiotikum, és még olyan betegségek ellen is képes lehet felvenni a harcot, mint a tífusz.

Hasznos lehet a medvehagyma fogyasztása a magas vérnyomással és koleszterin szinttel küzdők számára is, mert befolyásolhatja ezeket. Az érfalban például lassítja a koleszterin lerakódást, ezért érdemes számos szív-és érrendszeri probléma megelőzésére fogyasztani.

Fertőtlenítő képessége elsősorban nyers állapotában jellemző, ilyenkor a gyomor és a bél tisztítására is alkalmas lehet, olyannyira, hogy a bélférgek ellen is érdemes bevetni plusz fegyverként!

Magas C-vitamin tartalma miatt pedig kiváló immunerősítő, ami segíthet a légúti betegségek megelőzésében és enyhítésében is.

Összességében tehát a medvehagyma egyfajta csodaszernek is tekinthető. Ám azt fontos mindig kiemelni, hogy ezek a növények önmagukban nem képesek gyógyulást előidézni. Megfontolatlan táplálkozás esetén például hiába eszünk medvehagymát, ha mellette rengeteg zsíros, egészségtelen étel kerül a tányérunkra, akkor nem fogja nagyban befolyásolni a koleszterin szintünket. Tudatos életvitel mellett azonban mindenképpen hozzájárulhat immunrendszerünk egészségéhez. Sajnos a szezonja igencsak rövid, ezért gyorsnak kell lenni a beszerzését illetően, és érdemes esetleg lefagyasztani belőle, hogy fél év múlva is rendelkezésünkre álljon, ha megkívánjuk!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32