fbpx

Magyar youtuberek, akikre iratkozz fel…MOST

2005. 06. 24-én feltöltöttek egy videót valami jelentéktelen oldalra, amiben egy állatkertbe tévedt csávó arról beszél, milyen jó, hogy az elefántok ormánya olyan hosszú, amilyen. Ezzel a világmegváltó gondolatokkal teli videóval indult el a Youtube.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A népszerű videómegosztóra naponta több mint egymilliárd órányi anyag szökik fel, aminek átbogarászásával aztán nagyjából 41,9 percet tölt el egy felnőtt felhasználó, miközben körülbelül 8,89 oldalra kalandozik el. Hogy a lehető leghasznosabban járulhassunk hozzá az előbb felsorolt böngészési statisztikákhoz, öt olyan magyar érdekeltségű csatornát ajánlanék, amik érdemesek a napi 41,9 percünk egy részére.

Fókuszcsoport

Legfrissebb feliratkozásaim egyike, így hát ezzel kezdem a listázást is. Alapvetően nem vagyok a reakcióvideós műfaj rajongója, ha még inkább ki szeretném tárni a lelkem úgy fogalmaznék, hogy rühellem a zsánert mint az állat. Az általánosítások híve sem vagyok, a legtöbbet mégis ötlettelennek, hozzáadott értéktől mentesnek tartom. Mert miről is van szó? Áll, ül, fekszik, támaszkodik egy, két, három, x-számú férfi, nő, akármi egy arcra, felsőtestre, vállra, lábujjhegyre irányított kamera előtt, és mások által előállított minőségi vagy kevésbé minőségi tartalmakra reagál. Annak ellenére, hogy a fenti kritériumoknak maradéktalanul megfelel, a Fókuszcsoport mégis más, valahogy több, képes értékké alakítani az értékre reagálást. Nem is reakció ez, sokkal inkább reflektálás, egy választott témáról történő okfejtés egy konkrét videó elemzése mentén. Minőségét pedig a „műsorvezető” spontaneitása, intelligenciája, humora és kendőzetlen őszintesége adja.

Torma Valentin

Annak ellenére, hogy az idegen nyelven fellelhető fitnesz tematikájú csatornák mára már meg is haladták potenciális népszerűségük csúcsát, itthon az egész műfaj néhány mérsékelten népszerű csatorna, semmi több. Van abban valami elgondolkodtató, hogy míg máshol egyik pillanatról a másikra nőnek ki a fekvenyomó padból milliós feliratkozószámú oldalak, itthon nagyítóval érdemes csak keresni ezeket, miközben pedig évről-évre rosszabbul teljesítünk a különböző egészségügyi adatok alapján összeállított statisztikákban. Mindenesetre érezhető némi mozgolódás a testmozgással kapcsolatos vonalon, a mozgalom egyik fő mecénása pedig nem más, mint Torma Valentin. Egy dolog azonban az acél test, a fém váz és a Kryptonium szövet. Mert noha elsőre úgy tűnhet, mintha szókincse kimerülne a „súly”, „megfogom”, „felemelem”, „odébbrakom” szavakban, a 12%-os testzsír mögé nézve egy életre nyitott, annak számos pontjáról karakteres, határozott véleménnyel rendelkező srácra bukkanunk. Legyen szó fizikai vagy mentális egészségünk megőrzéséről, a párkapcsolatok működőképességének kialakításáról, majd fenntartásáról, valamint egyéb, az élet nagy általánosságait firtató kérdésekről, videói érdekes nézőponttal gazdagíthatják agyunk friss tudásra áhítozó féltekéjét.

Partizán

Gulyás Márton, akit az ország egyik fele szabadszájú aktivistaként és keménymunkájú tartalomgyártóként ismer, míg az „ellentábor” feltehetően egy kígyóvállú festékpatron-Sátánt, egy tornából felmentett Youtube-terroristát lát benne. Álljon egymástól bármilyen távol is a két markánsan elkülönülő nézet, az kétségtelen, hogy az elmúlt évek botrányoktól sem mentes munkája meghozta neki és csatornája számára a kellő népszerűséget. Mert bár hosszú évek óta gyártja a főleg közéleti és politikai, alkalomadtán pedig kulturális és társadalmi témájú tartalmakat, igazán kiugró közfigyelemre csak az elmúlt bő egy évben tett szert, nem mellesleg teljesen megérdemelten. Noha személyében kétségkívül megosztó, és szubjektív nézeteit sem képes mindig a magára vett műsorvezetői objektivitás mögé rejteni, az elmúlt időszakban olyan interjúkat, illetve beszélgetéseket szervezett, amik minden túlzás nélkül egyedülállóak minden tartalomszolgáltatói platformon.

Fanmademaker

A Youtube-os tartalomgyártás rendszerének egyik csodája, hogy egy első pillantásra az osztály hátsó részében egymaga szerencsétlenkedő kis szemüveges lúzernek tűnő srác az online térben 185 000 embert képes érdekelni. Persze mi másra vannak az első benyomások, ha nem arra, hogy a másodikkal felülírjuk őket. Kettőnk sztorija pedig ez. Hiszen csupán néhány gyanútlan kattintásomba telt ráeszmélni arra, hogy ha spontaneitást, gyilkos humort és profi, agyon képzett és még agyonabbul fizetett műsorvezetőket megszégyenítő karizmatikusságot keresek, Marci személyében megtaláltam. Csatornájának ugyan nincs egy jól karakterizálható tematikai fókusza, ám ami egy bizonyos nézőpontból negatívum, az a szemközti oldalról nézve egyből pozitív megvilágításba kerül. Nincs még egy olyan hazai csatorna, ahol egyszerre futhatunk bele komoly hangvételű interjúkba, illetve ordas nagy ökörségekbe. A programigazgató egy öt éves gyermek játékbolt béli izgatottságával rohan egyik témáról a másikra, a szétszórtnak ható kesze-kuszaságot azonban kellő öniróniával, intelligenciával és kvalifikáltsággal szedi egyfajta sajátos csokorba.

Magyarósi Csaba

Két okból hagytam a saját magáról elnevezett csatornát listám végére: Egyrészt saját magának, illetve csatornájának korából is tekinthetünk rá a hazai Youtube-világ jószándékú, állandóan pörgő, széles érdeklődési körrel rendelkező édesapjaként. Másrészt pedig munkássága summasummarum az online-videókészítés palettáját szerte-széjjel, ide-oda, össze-vissza átszelő kvintesszenciája. Mint egy virtuális búcsú, egy mindent magába foglaló bazár, ahol bármilyen korral, nemmel, magassággal, súllyal és érdeklődéssel találhatunk valami nekünk tetsző, de legalábbis hozzánk közelálló tartalmat. Technológia, kultúra, szórakozás, utazás, életmód, gasztronómia, általános híradás. Ahogy pedig annak lennie kell, a tematikai kórust egy magabiztosságot sugárzó, érett, nyitott és befogadó szemléletű karmester irányítja.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32