fbpx
Bizony kezdetét vette az adóbevallás időszaka, ami ma már nem is annyira bonyolult, bár mindig akadnak buktatók. Összeszedtünk pár fontos pontot ezzel kapcsolatban, ami hasznos lehet, főleg, ha még nem nagyon csináltál ilyet.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Mi az az szja?

Az szja-t, vagyis személyi jövedelemadót minden magánszemélynek fizetnie kell, elsősorban minden megszerzett jövedelme után, ami főleg a munkabért takarja, de akár a tőzsdei nyereséget is érintheti, ha azt nem TBSZ számlára írják jóvá.

Egyébként, ha munkabéren kívül nincs mit bevallanunk és nincs más adóköteles bevételünk, és nincs adókedvezményünk sem, úgy a NAV elkészíti és automatikusan elfogadja május 21-én a bevallásunkat. Akik levélben kapták meg, nekik sem kell, hogy visszaküldjék ebben az esetben.

Ha viszont áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy, esetleg kisadózó, mezőgazdasági őstermelő vagy egyéni vállalkozó, akkor neked kötelező szja bevallást benyújtani.

A legtöbb esetben a munkáltató év közben levonja a bruttó bérünkből az szja-t, ha azonban ezt nem tette meg, azt legkésőbb a bevallás határidejéig kell pótolni. Akár egy összegben, vagy részletben tesszük is ezt meg, ez nem váltja ki magát a bevallást, azt ebben az esetben is meg kell tennünk.

Hol lehet bevallani az adónkat?

Ha van ügyfélkapud, akkor nagyon egyszerűen, elektronikus módon is elvégezheted az adóbevallást. Nincs más dolgod, mint rámenni erre az oldalra, átnézni a NAV által készített adóbevallásodat, és ha mindent rendben találsz, akkor csak elfogadod. Ugyan itt pedig az adód 1 százalékáról is tudsz rendelkezni. A felület nem túl bonyolult, az évek során már rutinná válhat ez a dolog. Amennyiben nincs ügyfélkapud, úgy levélben is kérheted, hogy küldjék ki számodra a terveztet. Idén május 20-ig kell elvégezni az szja, vagyis személyi jövedelemadó bevallást. Ha magadnak akarod elkészíteni vagy a könyvelőd segítségével, akkor szintén a NAV oldaláról lehet letölteni a formanyomtatványt ehhez.

Mire figyelj: adókedvezmények!

Már egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy kik jogosultak adókedvezményre, nekik most is érdemes figyelni. Ilyenek például akik önkéntes nyugdíjpénztártag vagy nyugdíjtakarékossági számlával rendelkeznek. Ők a befizetett összeg 20 százalékát, az az évi 280 ezer forintot igényelhetnek vissza. De ott van még a családi vagy a friss házasok adókedvezménye is.

 Az ezekhez kapcsolódó igazolásokat legkésőbb 2020. február 15-éig kellett megkapni. Illetve bizonyos betegségek után is igénylehető adókedvezmény, akár visszamenőleg is, így ennek sem árt utána járni. Ehhez orvosi, szakorvosi igazolás szükséges.

„A visszaigényelt adót a bevallás beérkezésétől, a módosított bevallási tervezet jóváhagyásától számítva legkésőbb a 30. napon utalja ki a NAV”-olvasható az oldalukon.

Mikor kell az adóbevallást módosítani?

Ahogy már feljebb is írtam, abban az esetben például, ha őstermelő vagy és  tevékenységedből adóköteles bevételed származott (az adómentességi értékhatár alatt nem kell bevallást benyújtania). De érinti ez a vállalkozókat, vagy a külföldről szerezett vagy külföldön is adóztatható jövedelmet is. Illetve, az engedélyezett tőkepiaci ügyletből szerzett jövedelem is adóköteles. Ezekről a feltételekről itt tudtok bővebben olvasni.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32