fbpx

75 éve a gyerekekért – az UNICEF története

Az Unicef névről már bizonyára mindenki hallott. A név mögötti szervezet pedig talán a legrégebb óta a gyerekek helyzetének jobbá tételével foglalkozó szervezet. Úgy gondolom, a 75 év megérdemel egy teljes cikket.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az Unicef megszervezése a második világháborúhoz kötődik. Az ENSZ felfigyelt arra, hogy a háború miatt rengeteg gyerek maradt magára vagy jutott nehéz sorsra. Hiányt szenvedtek nem csak gyógyszerekből, de alapvető élelmiszerekből is. Ezért indult útnak 1946-ban az Unicef az ENSZ segítségével, hogy ezt az egyre hatalmasodó problémát megoldja. Ekkor azonban csak ideiglenes szolgálatot végzett a szervezet, kifejezetten a háború sújtotta európai területeken. Sajnos azonban hamar kiderült, hogy az Unicef-re nagyobb szükség van, mint gondolták, hiszen Európán belül, s kívül a második világháború lezárta után évekkel is számtalan gyerekekkel kapcsolatos globális probléma van, amire megoldást kell találni.

Ezért az ENSZ 1953-ban meghosszabbította az Unicef működési szerződését immáron határozatlan időre, így vált a szervezet állandó részévé. Ugyanebben az évben sikerült segítségükkel legyőzni a frambőzia járványt, amely gyerekek millióit érintette, és penicillin-nel lehetett csak felvenni ellene a harcot. Ezután egy évvel pedig megválasztották Danny Kaye-t, mint első jószolgálati nagykövetet. Az amerikai színész a harmadik világ gyermekeinek helyzetét mutatja be, Assignment Children című filmjében, amit több mint száz millió ember tekintett meg.

Hatalmas fordulatot hozott 1959 is, amikor a szervezetnek köszönhetően elfogadták a gyermekek jogairól szóló nyilatkozatot. Ebben deklarálták a védelemhez, az egészségügyi ellátáshoz, az oktatáshoz, a megfelelő lakhatáshoz, és táplálkozáshoz való jogaikat. Ennek eredményeképpen az Unicef egyre többet kezdett foglalkozni az oktatás területével, első sorban az újonnan felszabaduló országokban, ahol segítettek a tanárok fejlesztésében, és a gyerekeknek szükséges eszközök beszerzésében. A nyilatkozat elfogadása után azonban még 20 évnek kellett eltelnie, hogy a nagyvilág ténylegesen foglalkozzon a gyerekek jogaival. 1979-et a Gyermekek Nemzetközi Évének nevezték ki, és számtalan rendezvényt tartottak meg, amiknek keretein belül több nemzet is kifejezte elköteleződését a gyerekek jogai mellett.

Az Unicef innentől kezdve olyan eltökéltséggel végezte munkáját, hogy senki nem állíthatta meg többé. 1981-ben a szervezet célul tűzte ki, hogy minden évben gyerekek millióit szeretné megmenteni. Forradalmuk alappilléreinek a fejlődést, a folyadékpótlást és az immunizációt tekintették, amik segítségével a mai napig valóban milliókat mentenek meg a világ minden egyes pontján. Mindeközben pedig nem félnek globális vitákat indítani és világtalálkozókat összehívni annak érdekében, hogy célkitűzéseiket véghez vigyék.

1996 óta pedig kiemelten foglalkoznak azzal is, hogy felhívják a figyelmet arra, ahonnan a szervezet elindult: a háborúk gyerekekre mért súlyos hatására. A tájékoztatáson kívül az Unicef igyekszik helyileg is segíteni ezeknek a gyerekeknek. Számtalan háborús övezetben volt jelen, hogy ételt és gyógyszereket juttasson el hozzájuk. Mindezeken túl pedig a harmadik világ éhező gyermekeire is hangsúlyt fektet, akik számára az élelmen túl a tiszta ivóvíz is hiányterméknek minősül.

Világszinten fellép a gyerekek jogainak véghez vitele érdekében is, és foglalkozik a bántalmazás témakörével, amiről korábban nálunk is olvashattál a szervezettel kapcsolatban.

Az Unicef jelenleg pedig többek között a covid által okozott hátrányos helyzettel, és a szíriai gyerekek iskoláztatásával és ellátásának biztosításával foglalkozik. A 75 év alatt munkája során 50 millió gyereket mentett meg 190 országban. Idei céljai között szerepel még például, hogy több mint 6 millió alultáplált gyereket juttasson élelemhez és 45 millió embert tiszta vízhez. Ha szeretnél segíteni az Unicefnek, hogy elkötelezett munkáját a jövőben is ilyen hatékonyan tudja végezni, akkor kattints erre a linkre.

Borítókép: Unicef

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés