fbpx
Minden évben tömegével gyártják a különböző animációs filmeket, melyek között mindig akad egy-egy igazi gyöngyszem. Elhoztam nektek öt kedvencemet, amik valódi tanulságokkal bírnak, ezért csak ajánlani tudom őket!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Soul – Lelki ismeretek

Joe zenetanár, de mióta először leült zongorázni, arra vágyik, hogy egy zenekar tagja lehessen, és fellépések milliói töltsék ki az életét. Mikor azonban megkapja élete lehetőségét, hazafele menet baleset éri, és egyszer csak egy furcsa helyen találja magát valahol az élet és a halál között félúton. Itt megismerkedik egy apró lélekkel, akit mentorálni kezd, hogy segítsen neki megtalálni az érdeklődési köreit, mert egészen eddig semmi sem érdekelte a 22-es számmal ellátott gyerkőcöt. Kalandjaik során Joe rádöbben, mennyi mindenből maradt ki élete során, míg egyetlen álmát kergette. Már maga sem tudja, vajon megérte-e?

Moana – Vaiana

Ha egyszer valaki elmondja nekem, hogy a Vaiana mitől magyarosabb, mint a Moana, akkor biztosan lehidalok, mert ez az évszázad misztikuma számomra. Mindenesetre akárhogy is hívjuk, a polinéziai lány fejébe veszi, hogy megtöri az átkot, amit hajdanán a kis szigetre szórtak. Bár apja óva inti attól, hogy az óceánban egy bizonyos ponton túl evezzen, Moanát hívja a víz, és ő hisz képességeiben, ahogyan nagymamája is hitt benne. Utazása során rengeteg izgalmas pillanatban van része, de vajon sikerül megtörnie az átkot és megmenteni földjét? A Moana megtanít rá, hogy nem élhetjük le életünket félelemben, attól tartva, hogy valami rossz történik, ha kilépünk a komfortzónánkból.

Lorax

Talán az összes animációs film közül ez áll legközelebb a szívemhez. Ha valakit egy kicsit is érdekel környezetünk sorsa, és védelmére fel szeretné hívni a gyerekek figyelmét is, akkor a Lorax az egyik legtökéletesebb mese, amit mutathat a kicsiknek. A történet két nagyon különböző színtéren játszódik: az egyik lényegében egy burokba zárt társadalom, ahol az emberi kapzsiság az uralkodó, és minden műanyagból van. De természetesen mindezt úgy állítják be, mint egy tökéletes, vidám helyet. Nem csoda, ha most sokaknak a Truman Show jut eszébe, tényleg van hasonlóság, hiszen a Lorax főszereplő fiúja is ajtót nyit a valóságra. Na de mi a másik helyszín? A múlt. Mikor még mindenhol fák nőttek, folyók íveltek, és kisállatok játszadoztak a természet lágy ölén. Ted fejébe veszi, hogy visszahozza azt az életet, és szerez valahonnan egy fát. És ki lenne Lorax? Az majd kiderül! További érdekesség még, hogy ez az animációs film már 1972-ben is megjelent egyszer, tehát már akkor felfigyeltek környezetünk problémáira. A felújított verziót pedig aztán 2012-ben adták ki.

Inside out – Agymanók

Az Agymanók egy kislány, Riley életéről szól. Egy igazán megható animációs film, amit érdemes felnőtteknek is legalább egyszer egy életben megnézni. A történetben Riley családjának a kertvárosból San Franscisco-ba kell költöznie, mert az apuka ott kapott állást. A kislány azonban nehezen birkózik meg az új környezettel, főleg az ottani iskolával, ahova nem is olyan könnyű beilleszkedni. Az animációs film nagyszerűsége, hogy mindent, ami Rileyval történik, két síkon mutat be, kívülről, és belülről. Azaz Riley fejébe is elkalauzol minket, ahol a különböző érzelmek vannak. Ez a mese tökéletesen szemlélteti, hogy az érzelmeink miként hatnak cselekedeteinkre, és hogyan befolyásolják nem csak életünket, de egymást is. Mindehhez pedig hozzájönnek rövid és hosszútávú emlékeink is, amikre szintén nagy hatással vannak érzéseink. Az Agymanók tökéletesen mutatja be, hogyan éli meg egy alapvetően vidám kislány az életében történő hatalmas változásokat.

Zambézia

2012 a minőségi animációs filmek éve volt, ugyanis a Lorax mellett a Zambézia is ekkor jelent meg. A történet főszereplője Vijju a kis sólyom, akit édesapja óv mindentől, éppen ezért nem mehet a határon túlra. Egy nap azonban vendégek érkeznek területükre, akik a híres Zambéziába tartanak, a madarak városába. Vijju számon kéri apját, miért nem mesélt soha erről a csodás helyről, és ők mért nem repülnek oda. Sudár viszont nem akarja elmondani az igazságot, csupán óva inti fiát attól a helytől. A kis sólyomnak több sem kell, elege lesz az elszigetelt életből és a többiek után repül Zambéziába. Ez az animációs film a múlt hátrahagyásáról, a gyász feldolgozásáról, az összetartásról és az elfogadásról egyaránt mesél. Szintén ajánlom kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Borítóképek: imdb.com

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32