fbpx

Kinek adományozzuk a már nem használt ruhákat?

Biztosan a te otthonodban is felgyűltek olyan ruhadarabok, amiket már nem hordasz szívesen, viszont örömmel adományoznál tovább valakinek, aki rászorul. Összeszedtünk néhány helyet, ahol ezt megteheted.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mielőtt azonban rátérnék a konkrét helyekre, azt fontos hangsúlyozni, hogy ha kinézel egy másik egyesületet vagy alapítványt, akkor mindenféleképpen kérdezz rá, hogy fogadnak-e tárgyi adományt. Ez azért fontos, mert sok szervezet számára nagyobb segítség, ha például pénzbeli hozzájárulást kap, mert azt tudatosan arra költi, amire a programjában, vagy az adott térségben a legnagyobb szükség van. Ezt viszont tényleg csak ők tudhatják pontosan, nekünk civileknek nincsen rálátásunk, ezért nem érdemes megsértődni rajta, ha valahol nem veszik be a ruháinkat. Helyette inkább keresgéljünk célzottan.

Szervezetek

A szervezetek közül többek között a Máltai szeretetszolgálat, a Vöröskereszt és a Menhely Alapítvány is fogad ruha adományokat. Mielőtt azonban egy halom nem hordott kacatot ömlesztenénk egy hatalmas zsákba és elindulnánk hozzájuk, nézzük át ezeket a darabokat. Az alapítványoknak ugyanis nincsen kapacitása arra, hogy elromlott zipzárakat javítsanak, vagy szakadásokat bevarrjanak. Ezért csak olyan ruhát adományozzunk, ami még hordható, jó állapotban van, és hasznára válhat annak, aki megkapja.

Illetve létezik még az Adománytaxi is, ami egy szuper kezdeményezés, aminek során csupán regisztrálnod kell a honlapon, és egy önkéntes eljön az összekészített csomagodért, amit azután elszállítanak oda, ahol szükség van rá. Ez a rendszer 2015 óta olajozottan működik, és már 60 település rászorulóinak segített.

Adománybolt, gardróbvásár

Alternatív megoldásokból sincs hiány, ha megszabadulnál a ruhatárad egy részétől!

Nagy öröm számunkra, hogy már hazánkban is megjelentek azok az adományboltok, mint a Cseriti, és a Filantrópia. Az ide bevitt általad már nem használt holmikat – ez más tárgy is lehet, nem csak ruha – ők átnézik, egyes esetekben javítanak is rajtuk, majd eladják az üzleteikben. Miért jó ez? Azért mert ezekben a hálózatokban olyan emberek dolgoznak, akik hátrányos helyzetűek, vagy valamiért kiszorultak a munkaerőpiacról. Az említett üzletek őket támogatják a munkalehetőséggel. Másrészt pedig a környezetet is védik, hiszen a pazarlás, és a szemét felhalmozás visszaszorítása is a céljuk.  Tehát ha ide adományozol, duplán segítesz, mert valakinek munkája származik belőle, plusz támogatod az újrahasznosítást is.

Megoldást nyújthat a Gardrób Közösségi Vásár több szempontból is. Itt eladhatod nem használt ruháidat, továbbá, amiket nem sikerült pénzzé tenni, azokat a végén leadhatod a szervezőknek, akik utána eljuttatják a rászorulókhoz. Az eladás miatt ugyan ez egy picikét eltérhet az adományozó listától, de úgy gondolom, hogy mégis fontos megemlíteni, mert azért itt is bőven maradnak termékek a nap végére. Én például személy szerint akárhányszor voltam, minden egyes alkalommal legalább egy nagy zacskónyi ruhát hagytam ott a végén. Így pedig az ember két legyet üt egy csapásra, szert tesz némi bevételre és adományozik is.

Állatmenhelyek

Tárgyi adománynak szinte minden menhely nagyon örül, de mielőtt elindulnánk, azért ebben az esetben is vegyük fel velük a kapcsolatot! Biztosan furcsán hangzik, hogy ruhát adjunk állatoknak, de van benne ráció! Télen ugyanis a mentett állatok számára nem mindig jut belső térben szállás, a legtöbbjük kinti ketrecekben, kennelekben él. Ezért nagyon is jól jöhet nekik 1-1 régi, meleg pulóver, vagy akár pokróc is, hogy melegítse őket! Sokan azonban inkább a szénát, szalmát preferálják melegítő eszközként, ezért tényleg informálódjunk a kiszemelt menhelynél. Ebben a cikkünkben találtok egy kisebb listát róluk.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek