fbpx

Miért fontos az önkénteskedés? – Julcsi személyes tapasztalatai

A legtöbb esetben anyagi honoráriumot nem nyújt az önkénteskedés, mégis rengeteget mást kapunk tőle, amiket sikeresen kamatoztathatunk életünk bármely területén. Ebben a cikkben elhoztam a személyes tapasztalataimat és a globális hatást, amit te is elérhetsz az önkénteskedéssel.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Amióta a fővárosban élek minden évben van egy szervezet vagy projekt, ahol önkéntesként segédkezem. Kezdtem a WWOOF-nál, folytattam a Bánki tó fesztivállal, majd a Kortárs Építészeti Központ önkéntes csapatát is bővítettem. Az évek során összegyűlt tapasztalataimat írom most le nektek.

Kapcsolatok és közösség

Talán ez az első legkézenfekvőbb gondolat, ami mindenkinek eszébe jut az önkénteskedésről. Ahány projekt, annyi különböző ember, akikkel megismerkedhetsz! A tagok közös érdeklődési köre miatt mindig azt éreztem, hogy a helyemen vagyok. Hiszen a csapattársaim megértettek, és hasonló értékrendet képviseltek. Azóta pedig ha szükséges, a mai napig tudok tőlük különböző szakmai segítséget kérni.

Segít meghatározni az érdeklődési körödet és azt, hogy miben vagy jó

Számomra jó lehetőség volt minden önkénteskedés arra, hogy az engem érdekelt területekkel kapcsolatban fejlődjek, informálódjak. Van, ahol irodai munkában kell a segítség, van, ahol emberekkel kell foglalkoznod, és még sorolhatnám a különböző lehetőséget, melyek tényleg nagyon szerteágazóak. Ennek köszönhetően hamar felismerheted, hogy mely szektorok érdekesek számodra és melyek nem. Így közelebb kerülhetsz mind elméletben, mind gyakorlatban ahhoz a pozícióhoz, ami valóban érdekel, és szívesen dolgoznál benne.

Karriertervezésben is számít

Önkéntesség során rengeteget tanulhatunk és különböző készségeket sajátíthatunk el. Ezeket mind a javunkra fordíthatjuk, hiszen sok esetben munkahelyeken is hasonló hozzáállásra, tudásra van szükség. Ha például szeretnél szakmát váltani, de úgy érzed, kevés még hozzá a gyakorlati tapasztalatod, keress egy önkéntes lehetőséget, és sajátítsd el ott ezt a részét. De pozíciódtól függően az is jó taktika lehet, hogy az önkénteskedés során eltanult modern módszereket integrálod a munkahelyi feladataidba a cég fejlődése érdekében.

Pszichológiai oldal

Az önkéntesség pozitív hatással van az egyénre, növeli az önbecsülést. Hiszen munkáddal jót teszel másoknak és egy közösségnek, ami összességében jó érzéssel tölt el. Ez büszkeséget ad és közelebb is kerülhetsz önmagadhoz. Illetve minél jobban érzed magad a hétköznapok során, annál valószínűbb, hogy egy pozitív szemléletet sajátítasz el hosszútávon. Ezen kívül egy ilyen közösség sokkal elfogadóbb lehet, és nyitottabb is a véleményedre, mint egy klasszikus munkahely, így ez a része is növelheti a jólléted.

Társadalmi, gazdasági hatás

Területtől függetlenül számos közvetlen hatással bír az önkénteskedés egy országra. Fokozza a különböző szektorok közti kapcsolatokat, hidakat épít a kormányok, vállalkozások és alkalmazottak közé. Jelentősen hozzájárul a globális gazdasághoz is: segít egy összetartóbb, biztonságosabb, erősebb közösség felépítésében. Emellett ösztönzi az embereket, hogy aktívabbak legyenek a polgári szerepvállalásban. Továbbá elősegíti az edukáció, fenntartható fejlődés előmozdítását, környezeti problémák megoldását.

Hogyan találd meg a számodra ideális területet

Számos önkéntes lehetőség áll a rendelkezésünkre, de nagyon fontos, hogy jelentkezés előtt tisztában legyünk azzal, hogy mi áll hozzánk a legközelebb és hol tudunk a leghatékonyabban segíteni. Fontos, hogy készségeink megfeleljenek a szervezet igényeinek. Éppen ezért tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:

  • Felnőttekkel, gyerekekkel, állatokkal szeretnél személyesen vagy esetleg otthonról dolgozni?
  • Inkább önállóan vagy csapatban szeretsz dolgozni?
  • Preferálod, ha a középpontban vagy, esetleg komfortosabban mozogsz a háttérben?
  • Mennyi időt tudsz önkéntességre szánni?
  • Mik az erősségeid?

Ezek átgondolása után pedig vedd számba a céljaidat és az érdeklődési köreidet. Majd gondold át, hogy miért akarsz önkéntes lenni. Próbáld meg ezt a három dolgot összhangba helyezni, hiszen azok a lehetőségek, melyek megfelelnek a céljaidnak, érdeklődési köreidnek, sokkal szórakoztatóbbak lesznek és nagyobb ambícióval is fogod tudni képviselni azt hosszútávon.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés