fbpx

Mire figyelj, ha tenyésztett kutyát veszel

Szerencsére napjainkban egyre többen állnak ki amellett, hogy inkább fogadjunk örökbe kutyát, és ne költsünk horribilis összegeket tenyésztett fajtársaikra. Azonban amíg ez státusz szimbólum, addig nehéz változtatni rajta. De mégis mi a fő gond a tenyésztéssel?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Fontos különbséget tenni a tenyésztő és a szaporító között. A szaporítók ugyanis csak azzal törődnek, hogy minél több pénzt lehúzhassanak a vásárlókról, és a legfontosabb, a szakértelmük is hiányzik ehhez a folyamathoz. A tenyésztők viszont nem kevés pénzt és időt szentelnek arra, hogy megfelelő háttérrel rendelkező utódok szülessenek, és minden orvosi előírásnak megfeleljenek. Többek között ezért is kerülnek sokszor több százezer forintba bizonyos kutyák.

A szaporítók kicsit se törődnek az állatok megfelelő tanításával, tartásával. Onnan is lehet őket felismerni, hogy furcsa, kétes csoportokban, vagy közösségi oldalakon árulnak kutyakölyköket, ráadásul olcsón. A legtöbb szaporító, aki azt ígéri, hogy fajtiszta kutyát kapsz, nem is engedi, hogy a helyszínen találkozzatok, hiszen akkor egyből látnád a szülőket, egy esetleges csalás esetén, vagy magát a nem megfelelő körülményeket. Sajnos ezek a kutyák nem mindig vannak jó egészségi állapotban és az alapvető oltásokat sem kapják meg, ezért később számos problémájuk lehet. Szaporítótól tehát sose vegyél állatot.

A kutyatenyésztés egy több évszázadra visszatekintő tevékenység. Az ember különböző feladatokra, más-más testalkatú, tulajdonságú kutyákat tenyésztett már régen is, hogy a számára leginkább megfelelőt nevelhesse aztán. Sokszor ezek a tökéletesítések hozták létre az úgynevezett túltenyésztett fajokat, akik akár súlyos egészségügyi deficittel születnek és nem is élnek sokáig.

A kutya fajban több mint 400 örökletes betegséget tartanak számon. Az utóbbi években pedig egyre több genetikai betegség bukkant fel, többek között a hozzáértés hiánya miatt. Persze sose láthatjuk előre, hogy milyen probléma bukkanhat elő egy-egy újabb generáció esetében.

A tenyésztés egy komoly tudást és odafigyelést igénylő munka, ezért sem mindegy kitől veszünk kutyát. Hiszen könnyen lehet a kontár munkának egy genetikailg elkorcsosult, akár beteg állat is az eredménye, ami nem jó sem neki, sem pedig a vevőnek. Így mindig figyelmesen, nagy utánajárással válasszunk tenyésztőt.

Ha igazi luxusfajtára vágyunk, akkor valóban mélyen bele kell nyúlnunk a pénztárcánkba, azonban azt szeretném leszögezni, hogy ez nem egy egzakt ár, és tenyésztőtől függően változhat. Ilyenkor ugyanis olyan folyamatok határozzák meg a kutya árát, mint a törzskönyvezéshez szükséges orvosi vizsgálatok, kezelések, de a törzskönyvi nyilvántartásbavétel sem kis összeg. Azért emelném ki itt a tenyésztőt, mert ezeknek az ára országonként eltérő lehet. Viszont azt is vedd figyelembe, hogy ezeket a kutyusokat nem a tömegnek termelik, és sokkal több odafigyelést igényelhetnek, mivel érzékenyebbek lehetnek akár bizonyos betegségekre is. Minden szempontot vegyél figyelembe, mielőtt döntesz egy kutya mellett, hiszen ők nem csupán jól hangzó, luxus kiegészítők, hanem érző lények.

A legtöbb tenyésztett kutyánál előfordulhat fog és fejbetegség, szem rendellenesség, idegrendszeri bántalmak, mozgásszervi betegségek.

Ami fontos, hogy ha úgy döntünk törzskönyvezett, drágább kiskedvencet vásárolunk, mindig nézzünk utána honnan vesszük: mennyire figyeltek oda tenyésztésnél, milyenek a körülmények és minden orvosi vizsgálat, papír rendelkezésünkre áll-e. Ezzel elkerülhetjük, hogy olyan csalókat gazdagítsunk, akik csak pénzt akarnak lehúzni rólunk és egyáltalán nem törődnek a kutyusokkal. Legyen a négylábú barátunk bár menhelyről vagy költsünk rá több milliót, a lényeg minden esetben az, hogy később is figyeljünk rá, gondozzuk, mert ők nem kiegészítők, hanem élőlények.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32