fbpx
A magyarországi fürdőkultúra több mint 2000 éves múltra tekint vissza, nem csoda, hogy világszerte ismert országunk a gyógyvizeiről. Összesen 150 meleg vizes gyógyfürdőt látogathatunk, a mai cikkünkben ötöt emeltünk ki.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hévízi Tófürdő

Hévíz már a rómaiak idejében is ismert volt, bár akkoriban a vizet leginkább olyan mindennapi tevékenységek során használták, mint a páholás, vagyis a bőr megmunkálása. Az itt található fürdőkultúra és az egyedi gyógyító terápiák gróf I. Festetics György nevéhez fűződnek, aki 1795-től kezdte el a fürdő fejlesztését. Legfőbb vonzereje az egyedülálló gyógytó, amely a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava. A 4,4 hektáros nagyságú, 38 méter forrásmélységű tavat egy kén-, rádium-, és ásványianyag tartalmú forrás táplálja, mely bőséges vízhozamának köszönhetően 72 órán belül teljesen kicserélődik a tó vize. A mellette található épületekben további élménymedencét, szauna blokkot, masszázsklinikát, többféle kezelőt, öltözőt, büféket, és egy kis konferenciatermet is kialakítottak. Nem meglepő, hogy Hévíz a hazai és nemzetközi gyógy-idegenforgalom egyik legnépszerűbb központja.

Szent Lukács Gyógyfürdő

A főváros tele van műemlékfürdőkkel. Ott van többek között a Széchényi és a Gellért fürdő, amiket mindenképp ajánlok kipróbálni. De ha kicsit kevesebb tömegre vágyik az ember, akkor a Lukács fürdő tökéletes választás. Az itt található gyógyító víz a Molnár János barlangból származik. Fedett termál részlegük három különböző hőfokú gyógymedencével várja a gyógyulásra, és lazításra váró vendégeket. A kültéri élménymedence 33-35 fokos hőmérsékletének köszönhetően télen – nyáron látogatható, kint pedig az úszómedencét is kipróbálhatjuk. A medencék és gyógyfürdők mellett egyéb  wellnes szolgáltatásokat is igénybe vehetünk, de tetőtéri napozó és fitnesz park is található itt. A fürdőt különleges gyógyvize, hangulatos épülete miatt mindig szívesen látogatták a művészvilág képviselő is. A törzsvendégeknek számító hírességek tiszteletére emléktáblát is elhelyeztek a fürdő egyik falán. Itt közel harminc név szerepel, köztük Kodály Zoltán, Ottlik Géza, és Örkény István.

Egri Török Fürdő

Az egri Török Fürdő fő medencéje 1610-1617 között a török hódoltság alatt épült. A fürdő többi részét az évszázadok során fokozatosan bővítették. Varázslatos látványt nyújt a kupola, melyet körülbelül kétszázezer darab aranyozott mozaikkal burkoltak. A fürdőben nemcsak az eredeti török stílusú medencék, hanem a török fürdőzést idéző hamam, vagyis masszázs, gőz, leöntő fürdő is jelen van. Magyarország egyedüliként fennmaradt törökfürdője hat medencével, wellness és gyógyászati szolgáltatásokkal várja a vendégeket.

Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

Ha Pécsre tervezünk kirándulást, a Harkányi Gyógyfürdőt semmiképp se hagyjuk ki a programból! A harkányi gyógyvizet 1823-ban fedezték fel, a jelenlegi fürdő területének lecsapolása közben. Ennek a vizenyős – lápos területnek a helyén a Batthyány család építette meg a következő években az első fürdőházakat, és ekkortól indult a fürdőszezon. Mára már egy teljesen, és egy félig fedett, valamint egy szabad gyógymedence, összesen 2098 m2 vízfelszínnel, 110-153 cm vízmélységgel 34-38 C° víz hőmérséklettel biztosítja vendégeinek a gyógyulást. Ezen kívül strandfürdővel, csúszdaparkkal és további medencékkel várják a kikapcsolódásra vágyókat.

Miskolctapolca Barlangfürdő

Miskolctapolca fürdőépületei vélhetően 1743-ban készültek el, ám igazi fejlődésük csak a 19-20. század fordulójától kezdődött. Az 1920-30-as évek fordulóján már valódi üdülőövezetté vált, 1934-ben pedig hivatalosan is üdülőhellyé minősítették. Viszont az egész alapja a fürdővíz volt, ezért idővel elengedhetetlenné vált egy új fürdő megépítése. Erre 1939 és 41 között került sor, az akkor átadott fürdőépület a mai épületegyüttes alapja. Ebben az időszakban tárták fel azt a forrást, melynek vize az eddigieknél is melegebb volt, 31,5 Celsius fokos. Napjainkra 7 különböző gyógyvizes medencében, és a barlangon kívül 6 kültéri medencében pihenhetünk. Érdemes a további szolgáltatásokat is igénybe venni, mint a szauna, a masszázs, és az aquaterápia.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32