fbpx

Vegán rakottkel á la Dóri

Ma már szinte bármit el lehet készíteni húsmentesen, ez alól természetesen a rakottkel sem kivétel. És ha nincs jénaitálad, akkor csinálhatod akár tortaformában, mint jómagam. De azért ezt kevésbé ajánlom, bár fő a kreativitás!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hozzávalók 2 főre:

1.5 bögre (3 decis) rizs, típusa ízlés szerint akármilyen lehet, nekem barna volt itthon

½ kelkáposzta vagy kínai kel

½ cukkini

180 g tofu

4 nagy fej gomba

1 doboz növényi tejföl

só, bors, fokhagyma por,

szójaszósz, olívaolaj

Elkészítés:

Vannak olyan bátor séfek, akik biztosan valahogyan megoldanák, hogy a rizs a rakottasban főjön puhára. Na, én nem tartozom közéjük! Ha te sem, akkor javaslom, hogy hozzám hasonlóan főzd meg előre a rizst a szokásos módon, és csak utána dolgozz vele.

Amíg fő a rizs, a cukkinit, illetve a gombát felszeleteltem és egy tálba tettem. Szórtam rá kis sót, borsot, fokhagymaport ízesítésnek, valamint meglocsoltam kevés olívaolajjal, kézzel átforgattam benne a szeleteket és félreraktam pár percre. Ezután a tofut felszeleteltem vékony darabokra, és a kel-t levelekre szedtem, megmostam.

Miután a rizs kész, már csak egy hőálló edényre van szükség. Mármost nekem csak kör alakú tortatepsim volt, ezért abban készítettem el az ételt, de javaslom, hogy ti jénait használjatok vagy valami ehhez hasonlót. Ha megvan ez a bűvös edény, akkor béleld ki a tepsi alját kínai kellevelekkel, (ez ugye lehet sima kelkáposzta is). Én erre kentem a növényi tejfölből, majd ráhelyeztem rá a cukkiniból és a gombából is szeleteket. Aztán megint jött egy réteg rizs, majd újabb kellevelek vegán tejföllel megkenve, aztán ismét a rizs, erre helyeztem a tofu szeleteket, amiket meglocsoltam egy kis szójaszósszal ízesítésképpen. Ezt követte újabb vékony rizsréteg, majd megint a zöldségek, aztán rizsréteg és befedtem kellel az egészet a végén. Természetesen a sorrendet mindenki úgy csinálja, ahogy szeretné, ez abszolút ízlés és kreativitás kérdése, ahogyan a hozzávaló zöldségek is.

Ezután 150 fokon sütöttem, hogy ne égjenek meg a kínaikellevelek a tetején ésaz alján, így nagyjából 40 perc alatt lett kész. Villával vagy szurkával érdemes megnézni közben, hogy puhulnak-e a zöldségek. Ha igen, akkor kész is van. és nem kell kivárni a 40 percet sem.

Egy kevés tejföllel tálaltam a kész rakottkelt.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör