fbpx

Jó, ha tudod – Hitel alapfogalmak

Sokaknak igazi mumus a hitel fogalma, amit meg is értek, hiszen könnyen meg lehet vele csúszni, ha nem figyelünk. Azonban kár lenne démonizálni, ugyanis van az az élethelyzet, amikor elkerülhetetlen. Ahhoz pedig, hogy jó döntést hozzunk, nem árt az alapfogalmakkal tisztában lenni.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Kamat, ügyleti kamat

Azt tudjuk, hogy a felvett hitel után kamatot kell fizetni, ami bankonkét változó nagyságú. Egyszerűen fogalmazva ez a pénz használatának az ára. A kamat összegét általában havonta kell fizetni, amit a bankok napra lebontva kiszámolnak.

Fix kamat

A kamatok között is tudunk különbséget tenni, az egyik ilyen a fix kamat. A fix kamat esetében a kamat mértéke a teljes futamidő alatt nem változik. Tehát sokkal könnyebb ezzel számolni, mert nem fog sem jobb, sem rosszabb irányba elmozdulni. Alacsony kamatkörnyezetben, főként a hosszabb futamidejű hitelek esetében érdemes ezt választani, így elkerülhetjük, hogy időközben megnőjön a törlesztő részlet. Magas kamatozású környezetben viszont ez akár veszteséget is jelenthet, vagyis extra költséget. Ugyanis ilyenkor, főleg ha arra számítunk, hogy az általános kamatszint csökkeni fog, a kedvező változásból egy fix kamatozású konstrukció mindig kimarad.

Változó kamatozás

Itt nyilván egy, a futamidő alatt változó kamatozásról beszélhetünk. A hitelszerződésben létrejön egy meghatározott időszak, vagyis kamatperiódus, amely időszak alatt fix a kamat, de annak lejárta után változhat. Ezt az új értéket a bank határozza meg, a pénzpiac körülményeit figyelembe véve, azaz ezt már a piac, és nem a pénzintézet határozza meg.

Kamatperiódus

Ez azt az időszakot jelenti, amíg a kölcsönre megállapított ügyleti kamat nem változik. Tehát ekkor a törlesztő részlet nem változik. Ez hiteltípusonként eltérő, általában 6 vagy 12 hónap.

Teljes hiteldíj mutató, vagyis THM

A THM egy olyan éves mutató, amely meghatározza a hitel teljes díjának, a hitel teljes összegéhez képesti százalékos arányát. Így össze tudjuk hasonlítani a különböző hitelkonstrukciókat. Ez a mutató minden olyan költséget tartalmaz, ami a hitel felvételével összefüggésben felmerülhet. Mivel ezt egy egységes közgazdasági módszertan alapján számolják, fontos támpontot ad egy hitel felvétele előtt.

Felelős hitelezés

Ez a kifejezés azt jelenti, hogy a bank és az ügyfél is köteles minden fontos  információt megadni a másik fél számára. Ennek az a lényege, hogy a hitelbírálat során megfelelő döntés születhessen. A válság után ez különösen kiemelt téma lett, ugyanis sokan ekkor kerültek kedvezőtlen helyzetbe, amiatt, hogy egyik fél sem volt teljesen körültekintő.

Hitelkeret

Egyes hitelek esetében a felvett összeg nem teljesen vagy nem azonnal lesz folyósítva. Ilyenkor a hitelnyújtó egy hitelkeretet biztosít, amelyet szabadon fel lehet használni: ilyen például a hitelkártya.

Kamatkockázat

A már említett fix kamatozású hitelek esetében ez nem okoz gondot, hiszen változatlan marad az összeg. A változó kamat esetében azonban a kamatláb a futamidő során változik, ezért lehet tehát kevesebb, de akár több is, ami kockázatot jelent.

Árfolyamkockázat

Akik az elmúlt években devizaalapú hitelt vettek fel, sajnos saját bőrön tapasztalhatták az árfolyamkockázatot. A svájci frank esetét talán senkinek sem kell bemutatni. Ennek lényege, hogy az ügyfél nem a felvett devizában – legyen az mondjuk euró – fizeti vissza a hitelt, hanem forintban. Így viszont ki van téve az akár naponta változó devizaárfolyam mozgásának.

Ha hitelfelvétel előtt állsz, mindenképp jól gondold át a lehetőségeket, illetve, hogy mennyi tartalék áll a rendelkezésedre. Ha bármit nem értesz, ne félj kérdezni, hiszen így sok rossz döntéstől óvhatod meg magadat és a pénztárcádat.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32