fbpx

Az örökbefogadással kapcsolatos tévhitek

Hány film főszereplője egy örökbefogadott gyermek, aki elhatározza, hogy megkeresi a szüleit. És hány olyan történetet látunk vagy olvasunk, amiben az örökbefogadásra váró árva gyerekeket sajnálni kell a helyzetük miatt. Így nem is csoda, hogy ennyi tévhit kering az örökbefogadásról.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Napjainkban itthon körülbelül 23 000 állami gondozásban élő gyerek van, akik arra várnak, hogy örökbe fogadják őket. A gyakorlatban kétféle örökbefogadásról beszélhetünk, az egyik a nyílt, a másik a zárt. A nyílt esetében az örökbe adott gyerek vér szerinti szülei tarthatják a gyerkőccel a kapcsolatot. A zárt keretein belül viszont az örökbe adó szülők igénylik kilétük titokban tartását, így a gyermek nem tud kapcsolatot ápolni velük, sok esetben még a nevüket sem tudja.

Azok a szülők, akik az örökbefogadás mellett döntenek, nem kizárólag a meddőség miatt választják ezt a lehetőséget. Vannak más, olyan egészségügyi problémák is, melyek miatt sajnos a nők nem vállalhatnak gyerekeket. De ismerek olyan családot is, ahol a szülőpáros 4. gyermeke lett örökbefogadott. Napjainkra pedig már megjelennek olyan motivációk is az örökbefogadás mögött, hogy a szülők ezáltal ellensúlyozzák a népességnövekedést, a mai túlnépesedett világban. De megjelenik sok multikulturális család is, akik más nemzetiségű gyermeket fogadnak örökbe, így enyhül az etnikai különbség.

Mindenesetre az örökbefogadás egy nagyon összetett téma, rengeteg címkézés és tévhit kering körülötte. A mai cikkben ezeket szeretném tisztázni.

Az örökbefogadók soha nem lesznek „igazi szülők”

A biológiai kötelék nem egyenlő a családi kötelékkel. Vagyis, ami a gyerekeket összeköti a szüleikkel, az nem a DNS-ük, sokkal inkább a szeretet és a gondoskodás, amit tőlük kapnak. A szülők nem attól lesznek anyukák vagy apukák, hogy biológiailag a gyerekükhöz tartoznak, hanem attól, amilyen kapcsolatot kialakítanak vele, illetve, hogy felelősséget vállalnak érte. A tévhitek ellenére az örökbefogadó szülők is képesek szeretetet érezni az örökbefogadott gyermekük iránt.

Az örökbefogadott gyermekek nem illenek be a családba

Természetesen szülő és gyerek között rengeteg küzdelem van, de ez ugyanannyira igaz egy vér szerinti gyerekkel kapcsolatban is. Ugyanakkor a vér szerinti gyerekek esetében sem tudhatjuk, hogyan fog kinézni, kire hasonlít majd, mely tulajdonságokat örököl. Éppen ezért múlik a legnagyobb rész a nevelésen. Azt pedig már külön kell kezelni, hogy egy örökbefogadott gyermek küzdeni fog azzal, hogy vér szerinti szüleitől elszakadt.

Az örökbe adó anyák általában drogfüggő tinédzserek, akik lemondanak a gyermekeikről

Azok az anyák, akik örökbe adják a gyerekeiket nem azért teszik, mert nem szeretik őket. Számukra az örökbe adás életük legnehezebb feladata. Sokkal inkább azért döntenek így, mert ők nem tudják biztosítani a gyerekek számára a szükséges életkörülményeket. Ez viszont nem azért van, mert ők kizárólag tinédzserek. Az anyák 12-40 éves kor között az élet minden területéről lemondhatnak gyermekeikről, legyen szó házas vagy egyedülálló nőről.

Az örökbefogadás csak egy második lehetőség arra, hogy családod legyen

Az örökbefogadó családok számára sokszor ez nem második, hanem az egyetlen lehetőség. Ráadásul sok pár rengeteg fájdalmon megy keresztül, mire elérkezik ahhoz a ponthoz, hogy úgy dönt, örökbe fogad egy gyermeket. Hiszen a legtöbb ember először nem az örökbefogadásra törekszik, mikor gyereket szeretne, hanem egyszerűen képtelen életet adni egy gyermeknek. De természetesen nem kizárólag ez lehet ok arra, hogy örökbe fogadjanak. Tiszteljük az örökbefogadók döntését, és ne tegyünk fel nekik olyan kérdéseket, mint például, hogy „Rendes gyereketek nem is lesz?”.

Az örökbefogadott gyerekeknek csak akkor lehet elmondani, hogy befogadták őket, ha már elég nagyok ahhoz, hogy megértsék

Ha egy gyermek úgy nő fel, hogy tisztában van azzal, hogy örökbe fogadták, akkor részévé válik az identitásának, és ez megmentheti a „Ki vagyok én?” kérdés bizonytalanságától idősebb korában. Illetve, ha minél tovább várunk, akkor örökbefogadott gyermekünk azt gondolhatja, hogy ez titok, vagy esetleg nem szabad nyíltan beszélni róla. Még a csecsemőknek és a kisgyermekeknek is el lehet mondani a saját szintjüknek megfelelően, hogy örökbe fogadták őket! Ez pedig sokat segít nekik abban, hogy elfogadják a helyzetüket.

Az örökbefogadott gyermekek érzelmi károsodásban szenvednek

Az örökbefogadott gyerekeknek szimplán egy olyan helyzettel kell megbirkózniuk, mellyel más gyerekeknek nem, de ez nem jelenti azt, hogy érzelmileg károsultak. Sajnos a környezetük, akik gyakran érezteti velük, hogy ők másak, akár negatív kontextusban is. Pedig az örökbefogadásra kerülő gyerekekkel nincs semmiféle baj. A médiában és a filmekben is sokszor negatívan szerepelnek, ami nagyon sztereotip, és nem foglalja magában az örökbe adásban rejlő sokféle élményt, aminek több része igenis pozitív.

Csak tökéletes szülők adoptálhatnak

Nincs olyan, hogy tökéletes szülő. Illetve az örökbe adó intézmények nem úgy keresnek személyeket, hogy ők tökéletesek vagy sem, tehát ez nem lehet követelmény. Az itt dolgozók tudják, hogy mindannyian halandó emberek vagyunk, hibákat követünk el, és hogy a gyereknevelésre nem lehet tesztek alapján felkészülni.

A kisebbségi származású vagy az idősebb gyerekek nem kellenek senkinek

Itthon az örökbefogadásra jelentkezőknek 20%-a fogad örökbe roma gyerekeket, de ez nem azt jelenti, hogy senki. Sem a roma sem az idősebb gyerekek számár nem esélytelen, hogy szülők mellé kerüljenek. Minden gyereknek először a saját megyéjébe keresnek befogadót, ha ez nem sikerül, akkor országos szinten, majd külföldön is próbálkoznak. Gyakori, hogy a roma gyerekek külföldi örökbefogadóhoz kerülnek, de a rendszer mindenkinek igyekszik családot találni, a bőrszíne miatt nem fog senki család nélkül maradni.

Az örökbefogadás egyenlő a nevelőszülővel

Sokan keverik, viszont az örökbefogadó nem egyenlő a nevelőszülővel. Ami közös bennük, hogy mindkettő olyan gyermeket nevel, akit nem ő szült. Az örökbefogadott gyerek minden tekintetben vér szerinti státuszba kerül, új nevet kap és végleg a családban marad. A nevelőszülő állami gondozott gyermeket nevel, ami átmenetileg tart, továbbá ő az államtól kap ehhez támogatást. A gyerek nem kerül a nevére, ez lényegében az intézeti gondozás egyik alternatívája. A nevelőszülőtől elkerülhet a gyerek, az örökbefogadótól nem.

Az örökbefogadás egy egyszeri alkalom

Az örökbefogadás egy életre szóló esemény. A gyerekekben, ahogy nőnek, aggályok és kérdések merülhetnek fel az örökbe adással kapcsolatban. Ezeket a szülőnek meg kell hallania és nyitottnak kell lennie rá a nevelés összes szakaszában. Minden gyerek küzd különböző helyzetekkel az életében, az örökbe adott gyerekek általában ezzel. Minden örökbefogadott gyermek máshogy fogja ezt feldolgozni. Az örökbefogadás is ugyanakkora felelősség, mint amikor vér szerinti gyereket vállalunk, ezért nem érdemes a kettőt megkülönböztetni egymástól.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32