fbpx

Amit a szűzhártyáról nem mondtak el biológia órán

A szűzhártyát a közhiedelemben nők és férfiak egyaránt félreértelmezik. A szüzesség és a tisztaság szimbólumává vált, amikor valójában nem más, csak a testünk egy része. Itt az idő egy újabb tabu ledöntésére és egy berögzült tévhit kitisztázására.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mi az a szűzhártya?

Sokan feltételezik, hogy a szűzhártya egy vékony szövet, mely a teljes hüvelyt eltakarja, és az első behatoló szex után beszakad, ami vérzést eredményez. Pedig valójában a szűzhártya egy vékony és nagyon rugalmas membrán, ami nem eltakarja, hanem körbeveszi vagy részben be is fedi a hüvely külső nyílását. Mivel nagyon rugalmas, nem szakad át, hanem kissé megnyúlik. Emellett nem egy „feszes fal”, hanem található rajta egy lyuk is, amin keresztül például a menstruációs vér távozik.

A szűzhártya megléte nem egyenlő a szüzességgel

A szűzhártya birtoklása vagy éppen elvesztése, nem változtat az ember egészségén. De egyes kultúrákban nagy társadalmi nyomás terheli a nőket, hogy a házasságig a szűzhártyájuknak épnek kell maradnia. Pedig ahány ember, annyi szűzhártya, ezért nagyon tévesen terjedt el a szüzesség szimbólumaként. Van, akinek például nincs is és sem megléte, sem a hiánya lényegében semmit nem mond el a vizsgált személy nemi életéről. Mégis a világ számos pontján végeznek úgynevezett szüzességi vizsgálatot, annak érdekében, hogy házasság előtt a férj megbizonyosodhasson jövendőbelije „tisztaságáról”. De ide tartozik még a lepedőpróba is, ami Srí Lanka bizonyos részein a mai napig bevett szokás. A férj és a feleség első együttlétét követően a lepedőt konkrétan kiakasztják az udvaron, ám, ha az nem véres, a nőt tisztátalansággal vádolják. Pedig a vérzés nem törvényszerű.

Elterjedt tévhitek

A szűzhártya elszakad első szeretkezés során, ez fájdalmas és vérzik

Ahogy már említettem, a szűzhártya nem szakad be első behatolásos szeretkezéskor, hanem megnyúlik. A vérzés pedig egyéntől függ, nem jelentkezik minden esetben. Illetve ez a téves gondolat, hogy a szűzhártya elszakad az első szex esetén, azt a feltételezést eredményezi, hogy a behatolásnak fájdalmasnak kell lennie. Pedig a valóságban az ilyenkor jelentkező fájdalom nem a szűzhártya megnyúlása miatt, hanem szorongásból, nem megfelelő környezet biztosításából, szexuális tapasztalatlanságból fakad.

Minden nőnek van szűzhártyája

Nem minden nő születik szűzhártyával. Mivel ez a testrész nem játszik élettani szerepet, hiánya egyáltalán nem egészségtelen vagy káros.

Amíg szűz vagy, nem használhatsz tampont

A szűzhártya nem egy betonfal, amin a péniszen kívül semmi más nem tud behatolni. A tamponok vagy a hüvelyi kúpok képesek úgy elhelyezkedni a hüvelyben, hogy a szűzhártyában nem okoznak kellemetlenséget.

A nőgyógyász meg tudja mondani a szűzhártyád alapján, hogy szűz vagy-e vagy sem

Csakúgy, mint a hüvelyek, a szűzhártyák is teljesen egyediek. Egyeseknek kisebb, vékonyabb, míg másoknak nagyobb, vastagabb. Sőt, nem is ugyanannyira láthatóak. Éppen ezért egy nőgyógyász nem tudja megmondani a fizikális vizsgálat során, hogy szűz vagy-e vagy sem, hiszen a szűzhártya nem a szexuális aktivitásunk mutatója.

A szűzhártya visszanő

A hüvelynyílással ellentétben, miután a szűzhártya megnyúlt, nem tér vissza a korábbi alakjához, szabálytalan szövetgyűrűvé válik a hüvelynyílás körül és a rajta található lyuk nem is fog visszanőni.

A szűzhártya képes megmutatni, hogy történt-e szexuális erőszak

A szűzhártya nem minden esetben sérül nemi erőszak esetén, ezért ennek vizsgálata nem erősítheti meg a szexuális visszaélést. Továbbá a bántalmazás okozta sérülések a szűzhártyán nem különböztethetők meg természetes változásoktól. Éppen ezért a bántalmazás bizonyítékainak érdekében teljes fizikai vizsgálatot kell végezni.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32