fbpx

Az olvasás jótékony hatásai-elő a könyvekkel

Én azon típusú emberek közé tartozom, akik már alig várták kiskorukban is, hogy végre megtanuljanak olvasni és egyedül is bújhassák a Vackort. Azóta ez mit sem változott, csupán az ízlésem lett talán kicsit kifinomultabb. Tudtátok, hogy az olvasásnak számos jótékony hatása van? Nézzük melyek azok!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
 Aktivizálja az agyat

Az olvasás mentálisan stimulál, vagyis mozgásban tartja az agyadat. Ez pedig lassíthatja vagy akár meg is akadályozhatja például az Alzheimer-kór és a demencia lefolyását. Hiszen ha belegondolunk, az agyunk is úgy működik, mint bármely más izom a testünkben: megfelelő gyakorlatokkal frissen és egészségesen tartható. Ráadásul az olvasás kevésbé fárasztó, mint a futás. Na, ugye!

Elősegíti a jobb alvást

Több kutatás is kitért arra, hogyha lefekvés előtt olvasunk -mondjuk telefonozás helyett- jobb minőségű alvásra számíthatunk. Ez nem csak felnőttek, de gyerekek, tinédzserek esetében is igaz. Sokkal pihentetőbb, hosszabb alvásra számíthatunk, ha nem a zajos és sokszor stresszes social mediat görgetjük esténként, hanem egy jó könyvvel dőlünk az ágyba.

Oldja a stresszt

Mindenki ismeri talán azt az érzést, amikor egy nehéz, fárasztó nap után nem is vágyunk másra, mint egy puha fotelre és a kedvenc könyvünkre. A folyamatos és magas stressz pedig mind a lelki, mind a testi egészségünkre káros. A kutatók szerint már egy 30 perces olvasás is jelentősen képes csökkenteni a vérnyomást, a szívritmust és a distresszt. Ezt a félórát pedig talán mindenki bele tudja illeszteni a napirendjébe.

Segít a depresszió leküzdésében

Persze, nem azt mondom, hogy az olvasás helyettesíti a szakszerű segítséget, de jó kiegészítője lehet annak. Számos kutatás mutatott rá arra, hogy például egy 12 hetes közös olvasás nagyban növelte a depresszióban szenvedők emocionális, szociális jóllétét. Hazánkban is egyre inkább kezd elterjedni az úgynevezett irodalomterápia, ami az írott szó erejével gyógyítja a pácienseket. Vagy például a meseterápia során segíthetünk a gyerekeknek megérteni és átérezni bizonyos helyzeteket, hogy a másik fél szempontjából is láthassanak egy adott szituációt. Ezzel is hozzájárulva a feldolgozás folyamatának könnyítéséhez.

Növeli a tudásod és a szókincsed

Minden egyes könnyvvel, te magad is több leszel. Legyen az tudományos, vagy éppen regény, esetleg vers, olyan új dolgot tudhatsz meg belőlük, ami által minden bizonnyal nő a tudásod. Egy új, és másfajta látásmódot ad, sőt, akár a személyiséged fejlődésében is segíthet egy-egy könyv elolvasása. Formálódik általuk az ízlésed, így egyre jobban képben leszel vele, ki is vagy te. Az pedig talán senki számára nem meglepő, hogy a sok szöveg olvasása bővíti a szókincsünket is. Tájékozottabb leszel és sokkal magabiztosabban fejezed majd ki magad idővel.

Fejleszti a memóriát

Ez a pont szorosan kapcsolódik az elsőhöz, hiszen ezzel is stimulálod az agyadat. Gondolj csak bele, főleg egy hosszabb könyv esetében, jó sok dologra kell emlékezned, hogy össze tud rakni a történetet a végére. Minden új, plusz információ növeli az agyi pályákat, és erősíti a régieket, ezzel pedig a rövid távú memóriát is.

Segít koncentrálni

Többek között ezért is érdemes már kiskortól szoktatni a gyerekeket a könyvekhez és az olvasáshoz. A napunk során ugyanis ezer fele van a fejünk, egyszerre csinálunk mindent, és elvész a fókusz. Egy könyv esetében viszont nagyon kell koncentrálni az olvasásra, a szövegre és, hogy értsük mi is történik. Ez pedig megedzi a koncentrációs képességünket és segít, hogy tudjunk figyelni.

Kreatívabbak leszünk

Ez talán szintén nem meglepő, de minél több és különfélébb dolgot olvasunk, annál könnyebben fog a mi képzeletünk is szárnyalni. Ráadásul egy könyv, a filmekkel ellentétben, nem mondja meg, hogy pontosan milyen a szereplő vagy a hely, ahol a történet játszódik. Ezek mind-mind ránk vannak bízva.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32