fbpx

Magyar szervezetek a vizeink megóvásáért

A víz kiemelkedő természeti érték. Nem csak a benne élő növény és állatfajok számára nélkülözhetetlen, de az emberiség részére is. Ebben a cikkben bemutatjuk azokat a hazai szervezeteket, akik a vizeink megóvásáért tevékenykednek.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
WWF

A WWF Élő folyók program célja a hazai folyók, elsősorban a Duna, a Tisza, a Rába és a Dráva, valamint a parti élőhelyek, ártéri erdők, mocsarak, lápok romlásának megállítása, biológiai sokféleségük megőrzése és állapotuk javítása. Mintaterületeiken helyreállítják a vizes élőhelyeket, és támogatják a hagyományos, környezetkímélő gazdálkodási formák terjedését. Ezzel bemutatva, hogyan képes a helyes tájhasználat javítani a tavak, holtágak, valamint a folyók hullám- és ártereinek helyzetét. A részletes programleírásokat itt éred el.

PET Kupa

A PET Kalózok a hatalmas és minden évben ismétlődő PET Palack áradat ellen tevékenykednek a Tisza-folyón és környékén. Projektjeik egyike a PET Kupa, mely megpróbálja útját állni az ismétlődő szennyezési hullámoknak, felderíti a legnagyobb lerakóhelyeket, és azon dolgozik, hogy megtisztítsa az árteret és a folyót. A programjuk több szakaszból áll. Az első a szemétszedés, ami egy egész évben zajló tevékenység. A fő cél a folyó, illetve az ártér megtisztítása, valamint a térségben keletkezett otthoni hulladék szelektív gyűjtése és újrafelhasználása. Ezt követi a hajóépítés, ami az összegyűjtött hulladékból épül. Ezekkel kelnek útra a PET Kalózok a folyami hajós versenyen. További részleteket itt találsz.

Valyo

A Valyo, azaz a Város folyó a Duna, a főváros legnagyobb kincse és partjainak a területeire fordítja a figyelmet. Felismerték, hogy ezt a természeti értéket legtöbb helyen az autós forgalom veszi körül, így szinte elérhetetlenné vált a lakók számára. A Valyo növeli a közösségi és rekreációs területeket, megújítják a közlekedést és újragondolják a turisztikai fejlesztéseket. Projektjeik közé olyan izgalmas tevékenységek tartoznak, mint a Római Szabadstrand, a Valyo kikötő, a Szabihíd, vagy a Nehru part. Nem utolsó sorban pedig teljesen átláthatóan tevékenykednek. Ha támogatnád munkájukat, a részletekért kattints ide.

GWP Magyarország Alapítvány

A GWP Magyarország Alapítvánnyal a Neptunus és a Víz nélküli világ képregényen keresztül ismerkedtem meg. Számukra főszerepben az ivóvíz fontossága van, és ezt a komoly témát sikerült jól érthetően, szórakoztatóan megvalósítaniuk. Az alapítvány egyébként megalakulása óta számos, a föld egészének vízgondjait átfogó akciót kezdeményezett már. Magyarországi céljai többek között az integrált vízgazdálkodás elősegítése, a vízi környezetvédelem támogatása, az árvizek és a belvizek elleni védekezés javítása, továbbá a Tisza és a Duna mentén fekvő országok együttműködéseinek előmozdítása.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek