fbpx

Vasárnapi vega ebéd cukkinifasírttal a szezonalitás jegyében

Vasárnaponként a legtöbb asztalra húsleves és rántott hús kerül. De mi lenne, ha következő hétvégén kilépnél a megszokottból, és elkészítenéd ezt a receptet, amiért még a húsimádók is rajongani fognak?
Hozzávalók a cukkinifasírthoz 2 főre
  • 1 kisebb cukkini
  • 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 10 dkg parmezán sajt
  • 1 kisebb sárgarépa
  • 1 közepes méretű tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem
  • bors
Hozzávalók a körethez:
  • 5-6 db spárga
  • zöldfűszerek
  • 2 közepesen nagy krumpli
  • 1 dl tej
  • 10 dkg margarin
Elkészítés

Első lépésként vegyük a spárgákat, és egy határozott mozdulattal törjük meg ott, ahol hajlanak, eltávolítva ezzel a fás végeket, majd áztassuk be őket. A virágos részét mindenképp érje víz, ugyanis előfordulhat, hogy az a fele földes. Ezt követően mossuk meg a cukkinit, vágjuk le a két végét, és egy nagylyukú reszelőn reszeljük le. Sózzuk be, és tegyük félre nagyjából 15 percig. Ez idő alatt hámozzuk meg a krumplikat, vágjuk kockára, és tegyük fel sós vízben főni.

A spárgákat vágjuk félbe, majd kisebb kockákra. Vajon pirítsuk meg, sózzuk, borsozzuk és szórjunk rá bőven bazsalikomot, majoránnát. Pár perc alatt megpirul, és kész is. Tegyük félre a tálalásig.

Ezt követően reszeljük le a répát is, és ha minden igaz, eltelt a 15 perc, úgyhogy jöhet a következő lépés. Nyomkodjuk ki, és öntsük le a cukkiniról a vizet, majd keverjük hozzá a sárgarépát, reszelt sajtot, felaprított fokhagymát, sót, borsot, petrezselymet, tojást. Ezt követi a zsemlemorzsa, amiből annyit tegyünk bele, hogy formázható állagot kapjon. Majd vizezzük be a kezünket, és formázzunk kis fasírtalakokat (ez lehet golyóalak is, de én laposra szoktam formázni), amiket forgassunk meg zsemlemorzsában, és süssük ki nem túl bő olajban egészen addig, míg mindkét oldala megpirult.

Miközben sülnek a cukkinifasírtok, a krumpli valószínűleg megfőtt. Öntsük le róla a vizet, és tegyük hozzá a körülbelül 5 dkg margarint és a langyosra melegített tejet. Krumplinyomóval krémes állagra dolgozzuk össze. Ha nem szeretjük túl krémesen, a tej mennyiségén csökkentsünk.

Nekem ebből az adagból 12 db cukkinifasírt készült, amit igény szerint salátával is találhatunk. Jó étvágyat hozzá!

*A borítókép csak illusztráció.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Kapcsolódó cikkek