fbpx

Minden, amit tudnod kell az óceánokról és a védelmük fontosságáról

Talán te is elmerültél már benne, hajóztál rajta, csodáltad lakóit vagy sütteted magad a partján. Bizony, az óceánokról van szó! Mivel ma van a világnapjuk, úgy döntöttünk szentelünk ennek a természeti csodának is egy cikket.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Paul Cox, a The Shark Trust jótékonysági szervezet vezetőjének gyűjtésével kezdenénk, amiben elképesztően érdekes tényekről írt az óceánokról.

Csak egy óceán van és az óriási

A Föld életterének 99%-át és felszínének 70%-át kitevő óceán a mai napig rejtélynek számít, ugyanis 95%-a feltáratlan. Hogy el tudjuk képzelni ezt az óriási méretet, vegyük a világ legmagasabb hegységét, a Mauna Kea-t, ami Hawaiinak a legnagyobb, jelenleg szunnyadó pajzsvulkánja. Tengerszint felett 4205 m magas, de ha a tengerszint alatti részeket is beleszámoljuk, akkor 10 203 m magasságával nagyobb, mint a Mount Everes-t! És kétharmada észrevétlenül fekszik a hullámok alatt.

Ha nincs óceán, nincsenek emberek

Ehhez a legértékesebb természeti forráshoz elválaszthatatlanul kötődünk. A fogkrémben található moszattól, a rúzsban lévő pikkelyektől, és a fagylaltban lévő algaportól kezdve napi rendszerességgel fogyasztunk olyan termékeket, amelyek tartalmaznak valamit a vízi világból. Még a londoni olimpiai stadiont is 50 000 köbméter beton felhasználásával építették, ami a tengerfenékből kikotort, tengeri anyagokból lett előállítva.

Az óceán a legnagyobb múzeumunk

Az óceán a bolygó legváltozatosabb fajainak ad otthont. A fodros cápák, az óriás méretű tengeri pókok, a pávaszemes angolnák csak néhány példa a ritkán látható fajokból, melyek az őskorig nyúlnak vissza. Az óceán legmélyebb részén, akár körülbelül 750 000 még fel nem fedezett faj rejtőzhet.

A cápák döntő szerepe

A cápák nagyjából 400 millió éve szabályozzák az óceánokat. Ha viszont kikerülnek a képletből, az az egész élővilág összeomlását jelentené. Az élelmiszerlánc tetején ülve egyensúlyt tartanak fenn egy olyan rendszerben, amely a világ élelmiszerének harmadát és több oxigént biztosít, mint az összes esőerdő együttvéve! Tanulmányok kimutatták, hogy a faj kipusztulásának hatása végzetes következményekkel járna. A vizek elmocsarasodnának, eltörölve a kagylóállományoktól kezdve, a zátonyokon át, a tengerfenekeket.

Változtatnunk kell

Az Egyesült Királyság cápafajának 50%-át, az európai cápa és rájafajok 40%-át már a kihalás fenyegeti, így ezek a vízi élőlények legveszélyeztetettebb csoportja. Az európai vörös lista (IUCN) szerint a túlhalászás jelenti a legnagyobb veszélyt az európai halakra, de a bányászat, energiafejlesztés és a partvidék fejlesztése is jelentős kockázatot jelent.

Annak érdekében, hogy elinduljon a változás, a National Ocean Service beszédes illusztrációjával szeretném szemléltetni megoldáshoz vezető lépéseket.

Az infografika három különböző helyszínre bontja a tippeket. Az első ilyen az otthon.

Takarékoskodj a vízzel

Használj kevesebb vizet, hogy a felesleges folyadék – amit a szárazföld már nem tud magába szívni – és szennyvíz ne jusson el az óceánokig. Ehhez érdemes például az esővizet újrahasznosítani, ha virágöntözésről van szó! Ebben a témában hamarosan készül egy részletes cikk a magazinon, úgyhogy megéri követni minket.

Csökkentsd a környezetszennyező anyagok, termékek használatát

Válassz természetes anyagokból készült termékeket, illetve vegyszermentes tisztítószereket, kozmetikumokat. Ne feledd, hogy a lefolyóból mindig vizeinkbe kerül a folyadék, és ha még tisztítják is szennyvíztisztító medencékben, nem minden esetben szűrik meg ott a kemikáliákat.

Csökkentsd a hulladékod mennyiséget

Sok becslés szerint 2050-re több műanyagszemét lesz a vízben, mint hal. Éppen ezért fontos, hogy kerüljük a műanyagot és helyette keressünk lebomló anyagú termékeket vagy többször használatos alternatívákat.

A következő terület a hely, ahol élsz.

Vásárolj tudatosan

Válassz fenntartható halászatból származó tengeri termékeket. Iktasd ki az egyszerhasználatos műanyagzacskót és vásárolj kevesebb műanyagban tárolt ételt.

Csökkentsd a károsanyag-kibocsátásodat

Használj üzemanyag-takarékos járműveket, telekocsit vagy kerékpárt!

Használj kevesebb energiát

Válassz energiatakarékos izzót, télen ne fűts be 20 foknál melegebbre és nyáron se vidd túlzásba a légkondit.

Végül az utolsó terület maga a víz.

Horgássz felelősségteljesen

Kövesd a catch and release, vagyis a sporthorgászat technikáit, és tarts életben több halat.

Csónakázz biztonságosan

Horgonyozz olyan területeken, amely vízi füvektől, koralloktól távol esik.

Tiszteld az élőhelyeket

Az egészséges élőhelyek együtt járnak a túléléssel, ezért bánjunk velük óvatosan.

A 10., egyben utolsó tanács pedig, ha tehetjük, önkénteskedjünk olyan civil szervezeteknél, akik a vízi élővilág megmentéséért dolgoznak.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek