fbpx

7+1 bőrápolási baki – így kerüld el őket!

Baráti beszélgetések, szakmai tanácsadások során egyaránt találkozom olyan bőrápolási hiedelmekkel, amik ahelyett, hogy támogatnák, inkább gátolják a szép és egészséges bőr elérését. Kovács Regina, bőrápolási tanácsadó-kozmetikus ír ezekről a tévhitekről.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tartalmi együttműködés

Hogy honnan erednek? Régi hiedelmek, városi legendák, rossz berögződések, reklámok, a közösségi médiában keringő videók és még sorolhatnám. A legritkább esetben származnak szakmabeliektől.

Meggyőződésem, hogy a bőrápolás nem kell, hogy bonyolult legyen, és kis odafigyeléssel elsajátíthatóak az otthoni arcápoláshoz szükséges alapok. A többit bízzuk szakemberre. Most pedig nézzük, mik azok a bakik, amelyeket talán te is elkövetsz a napi bőrápolás során?

Arctisztítás

1. Reggel és este is – de miért?

Az esti arctisztítást általában kevésbé kell magyarázni. A nap folyamán verejték, faggyú, por, pollenek és egyéb szennyeződések halmozódnak fel a bőrön. Sőt, a reggel felkent kozmetikumok, smink és fényvédők maradványait is el kell távolítani esténként, hogy a pórusok ne tömődjenek el, és a bőr megfelelően tudjon pihenni.

A reggeli arctisztítást már jobban meg kell indokolni. Hiszen, ha este megtisztítottuk a bőrt, miért kell reggelente is arctisztítót használni? Miért nem elég a vizes arcmosás? A bőr éjszaka méregtelenít, a méreganyagokat pedig a bőrfelszínre üríti. Ez összekeveredik a bőrön képződő verejtékkel és faggyúval. Tovább ronthat a helyzeten, ha a párnahuzatot sem cseréljük elég gyakran, mert a hajról-fejbőrről szennyeződések telepednek meg rajta, ami éjszaka szintén a bőrön köt ki.

Érted már, miért hasznos, ha reggelente is egy könnyed arclemosóval tisztítod le a bőröd? Így tudod a legjobban előkészíteni, hogy a további kozmetikumok is megfelelően hasznosulhassanak. Sőt, a smink is szebben mutat egy tiszta (és hidratált) bőrön!

2. Arctej száraz vattakoronggal, ragacsos utóérzettel – brrrr

Sokan nem szeretik az arctejeket, mert ragacsos érzetet hagynak a bőrön. Majd, amikor megkérdezem, hogyan használják, gyorsan fény derül az okára.

Száraz vattakorongra teszik az arctejet, és ezzel dörzsölik végig az arcukat. – Sajnos gyakori tanács ez a termékek csomagolásán is, de miéééért?!
Én lehetnék akár az arctejek nagykövete is, mert nálam többet szerintem senki nem favorizálja őket. Szerintem a legjobb arctisztítók! De fontos, hogy jól használjuk!

Tedd a tenyeredbe, és úgy vidd fel a bőrödre, mint egy arckrémet, vagy mintha egy géles lemosóval mosnál arcot. Simítsd fel mindenhová! Végül mosd le vízzel, vagy töröld le egy benedvesített vattakoronggal/pamutkoronggal, vagy nedves törülközővel. Igen, nedvessel! Az arctej maradványait el kell távolítani a bőrröl! (Sőt, a micellás víz maradványait is.)

3. Arctisztítás szappannal vagy natúrszappannal 

Tudom, tudom, számtalan natúr szappan gyártó hirdeti úgy a termékét, hogy az ő szappanjuk biztosan nem szárítja majd a bőrt!

A szappanos arctisztítással elsősorban az a gond, hogy túlságosan jól tisztít. Rendkívül jó a zsíroldó képessége, így még azt az enyhén zsíros hidrolipid réteget is eltávolítja, ami a bőrünk védelmét szolgálja. Vagyis a bőr védtelenné válik.

A szappanok ph értéke nagyon magas, még a natúr szappanoké is 8-10 között van. Vagyis a szappanos arcmosás eltolja a bőr természetes ph értékét lúgos irányba, ami gyengíti természetes védekezőképességét. Hosszútávon ez a bőrszárazság mellett érzékenységhez is vezethet.

A szappanok használatát korlátozd inkább a testápolásra.

bőrápolás tévhitek
Zsíros – pattanásos bőr

4. Tisztítsd, radírozd, és rendbe jön?

Gyakran találkozom azzal zsíros bőrűeknél, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az arctisztításra, sőt lelkiismeretesen radírozzák is a bőrüket, de ezzel véget is ér a bőrápolás. Csikorgósan tisztára mossák az arcbőrt, majd alaposan ledörzsölik az elhalt hámsejteket is. A bőr ott marad pőrén, védtelenül, kiszárítva. Se hidratálás, se tápanyagpótlás, a fényvédelemről nem is beszélve. Ez a matt hatás azonban csak ideiglenes, mert a drasztikus tisztítással csak még fokozottabb faggyútermelésre ösztönöztük a bőrt. Vagyis zsírosabb lesz, mint előtte, de mellette ki is szárad. A fokozott zsírosodás ugyanis nem zárja ki, hogy a bőr vízhiányossá váljon.

5. Gyakori tévhit, hogy a zsíros bőrnek nincs szüksége arckrémre. Különben is, ki akarna bármit rákenni, amitől csak ismét ragadós és fényes lesz?

A zsíros bőrnek éppúgy szüksége van hidratálásra és táplálásra, mint bármely más bőrtípusnak. Azonban valóban nem mindegy, hogy ezt milyen készítményekkel és hatóanyagokkal tesszük. Figyelni kell arra, hogy ne zsírozzuk túl a bőrt, és ne tömítsük el a pórusokat. Érdemes ilyen esetben szakember segítségét kérni, hogy zsíros bőr esetén mivel tudjuk védeni a bőrünket, és megelőzni a bőröregedést. Sőt, egyes hatóanyagokkal még a faggyúmirigyek működését is lehet mérsékelni.

6. Szárítsd a pattanást!

Tisztázzuk, mindjárt a legelején: a pattanás egy pórus eltömődéséből jött létre, ahol bizonyos baktériumok túlszaporodtak, így jellemzően gyulladás is kíséri. Tehát egy pattanás kezelése a következő lépésekből áll: az arc tisztítása, gyulladáscsökkentő, baktériumölő hatású kozmetikumok használata, hidratálás, továbbá segíthetjük a pórusok természetes tisztulását is például szalicilsavas készítményekkel.

A pattanásokat tehát nem kell szárítani!

Sem az alkohol tartalmú készítmények, sem a fogkrém nem javít az állapotán, viszont felesleges irritációnak tesszük ki a pattanásos bőrt, ha ilyen készítményekkel kenegetjük.

Anti-aging, ránctalanítás

7. Öregedésgátlás 30-40 éves kor előtt? Nem túlzás ez?! Majd akkor figyelek rá, amikor már megjelentek a ráncok.

Ó, ha annyi tábla csokim lenne, ahányszor ezt hallottam!

Az öregedésgátlás, vagy inkább a bőr öregedésének lassítása már a 20-as években elkezdődhet magas antioxidáns tartalmú készítményekkel és a fényvédelemre való fokozott odafigyeléssel. Mivel a bőr kollagéntermelése már ekkor elkezd csökkenni.

Idővel a készítményeket és a hatóanyagokat is érdemes a bőr szükségleteihez igazítani. Tartalmasabb krémekkel, magas hatóanyagtartalmú szérumokkal kiegészíteni, és kifejezetten feszesítő, ránctalanító készítményekkel kezelni.

Az öregedésgátlás valójában egy olyan tevékenység, amellyel a bőrünk egészséges működését támogatjuk. Megállítani persze így sem tudjuk az idő múlását, de nem is ez a cél. Az adott életkorban megfelelő hatóanyagok és készítmények kiválasztásához érdemes kozmetikus segítségét kérni.

Fényvédelem

+1 A strandon szoktam naptejet használni, de munkába menet minek? Nem túlzás ez?

Nem, sőt! Gondold végig, mennyi időt töltesz évente strandon, illetve napozással, és mennyit egyszerű sétálással, bevásárlással? Égtek már meg a vállaid a piac-gyógyszertár-pékség-drogéria-óvoda-munkahely köröket futva, vagy éppen fagyizás közben? Nekem igen.
Az UVA és UVB sugarak még felhős időben is érik a bőrt, sőt az UVA sugarak a busz, villamos, autó üvegén keresztül is áthatolnak.

A legjobb öregedésgátló kozmetikum a fényvédő! Használd minden nap.        

A szépségápolás nem ördöngösség, de ezt is meg kell tanulni, mint annyi minden mást. A biztos alapok pedig elkísérnek egy életen át. A „tuti tippek” és ’beauty hack’ videók helyett hagyatkozz inkább képzett bőrápolási szakemberek javaslataira.

Szerző: Kovács Regina
Bőrápolási tanácsadó – kozmetikus

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32