fbpx

Miért fontos a felvilágosítás? – sokkal többről szól

Pontosabban a jó felvilágosítás. Napjainkra nagyon aktuális lett ez a téma, pedig alig esik róla szó a hétköznapokban. De miért fontos, hogy ne csak egy arcpirulással, kínos nevetgéléssel végigélt pár perc legyen?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Te emlékszel milyen volt a felvilágosítás suliban? Pontosan! Én sem. És ez nagyjából mindent elmond az oktatási rendszer ezen részéről, ami aligha változott az elmúlt években. Nem elég ezt a témát annyival letudni, hogy nesze, itt a betét, koton meg pár brossúra, aztán mindenki mehet a dolgára.

Álszentek vagy nagyon naivak vagyunk, ha azt hisszük, hogy a kamaszok nem szexelnek. Valószínűleg te is csináltad, csak éppen most letagadod a gyereked előtt. Pedig ez a természetes kíváncsiság és kísérletezés időszaka, amikor nekünk, felnőtteknek a dolga lenne, hogy a lehető legjobban felkészítsük a gyerekeinket. De nem úgy, hogy tabuként kezeljük.

Amellett, hogy mi szülők is beszélgessünk erről a gyerekünkkel, nagyon fontos továbbá a mindenre kiterjedő és modern intézményesített felvilágosítási rendszer. Nem elég csupán terhességgel és nemibetegséggel riogatni a kamaszokat, hanem a szex jó oldaláról is szót kell ejteni. Ne csak a védekezési módszerekről világosítsuk fel a gyerekeket, hanem legyen szó a szex és a szerelem sokszínűségéről is. Ezek a fiatalkorban történő beszélgetések nagyban hozzá járulnak ahhoz, hogy a jövőben egy egészséges szexualitással és öntudattal rendelkező felnőtt válhasson belőlük.

Mi az, hogy egészséges szexualitás?

Semmiképp sem arról szól, hogy az illető férfiakkal vagy nőkkel csinálja-e. Sokkal inkább arról, hogy tudja-e mi a jó neki, és ki is mer állni magáért, ki meri fejezni, mit szeretne és mit nem. Tudja, hogy amit érez, az teljesen normális és nincs vele semmi baj. Megmeri élni a vágyait, egészséges kapcsolatot tud kialakítani a saját testével. Nem is gondolnánk ez mennyire befolyásolja az életünk különböző szegleteit. Aki magabiztos a szexben, az magabiztos az életben is, az tud nemet mondani, ha kell, és nagyobb valószínűséggel alakít ki egészségesebb párkapcsolatot.

Azt hiszem, abban egyetértünk, hogy mind valami hasonló dolgot kívánunk a gyerekünknek.

És igenis, fontos, hogy szó essen a menstruációról, az erekcióról, a higiéniáról, az abortuszról és a fogamzásgátlásról is, de úgy, hogy ne alkossunk közben véleményt ezekben a témákban. Hagyjuk, hogy merjenek kérdezni a kamaszok, és ne érezzék úgy, hogy ha ők mondjuk az abortusz mellett döntenének, akkor rosszabb emberek.

Továbbá, aminek kihagyhatatlannak kéne lennie a felvilágosító órákból, az az, hogy megértsék  a gyerekek, minden ember és szervezet más. Mindenki más ütemben fejlődik, és ez így van jól. Akármit érzel, akárhogyan érzel, akárki iránt érzel, az normális. Ahogy a testünk változása is az. Hogy megtanulják a gyerekek tisztelni egymást és önmagukat is, hogy kérdezzenek és álljanak ki magukért, főleg ha a saját testükről van szó. Hiszen ez mindig kötelességük és minden joguk meg is van hozzá. Fontos, hogy érezzék, bármilyen is a nemi  identitásuk vagy szexuális orientációjuk, azzal nem érheti őket hátrány, és így megélhetik önmagukat, a vágyaikat.

Ha csak az egyszerű ez a punci, ez a kuki, meg banánra húzott óvszer szintjén maradunk, akkor aligha számíthatunk bármi jóra. Pedig a gyerekeink megérdemelnék.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32