fbpx

Miért jobb a kovász az élesztőnél?

Már egyre több kovászos termék jelenik meg a pékségek, sőt a hipermarketek polcain is. De vajon tudjuk, hogy miben más egy ilyen pékáru az élesztős társánál? Cikkünkből többek között ez is kiderül.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ahogy a jókenyér.hu oldalán olvashatjuk, a kovász lényegében liszt és víz keveréke. Ez biztosít ideális környezetet a gabona héjában található baktériumok számára, hogy szabadon keveredhessenek a vízben és levegőben is megtalálható mikroorganizmusokkal. Így ennek eredményeképpen idővel a kovászban élesztőgombák kezdenek el dolgozni, ami annak a jele, hogy kovászunkban széndioxid keletkezett. A széndioxidtartalomnak köszönhető, hogy a kovásszal kevert tészta szerkezete lazul, illetve mérete növekszik.

Mi szól a kovász mellett?

Míg az élesztőben általában egy fajta élesztőgomba van jelen, a hosszú érlelésű kovászban több baktérium és élesztőgomba szaporodik el. A tésztába került jótékony élesztőgombák kifli, kenyér vagy bármilyen kovászos pékáru formájában könnyebben emészthetőek az emberi szervezet számára. Továbbá azok a termékek, melyek kovászból készülnek, sokkal több ideig elállnak.

kovász

Bár kalória szempontjából ugyanazon a szinten van, mint élesztővel készült társai, mégis az alacsony glikémiás indexe miatt sokkal hamarabb lakunk vele jól, és az éhségérzet is később tör ránk. Sokszor a gyorskenyerek, melyek 1-2 óra alatt készülnek el, nemcsak túlzott élesztőmennyiségben, hanem adalékokban, állagjavítókban és tartósítószerekben is bővelkednek. Érdemes ezeket kerülni és helyette kovászos alternatívát választani.

Kovász készítése

Viszont a kovász használata nem zárja ki az élesztő hozzáadását. De ezek az eljárások nem befolyásolják a kovász jótékony hatásait, továbbá az élesztő vitamin és ásványianyag tartalma sem veszik el. Amennyiben mégis kizárólag kovásszal készült pékárut fogyasztanál és szeretnéd a saját kovászodat elkészíteni otthon, elköteleződésre lesz szükséged. Egyrészt körülbelül 7 nap alatt készül el, tehát nem elég csak 1-2 órát keleszteni a tésztához. Ezt követően pedig minden használat előtt a kovászt „etetni”, vagyis aktiválni kell a keverékben. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy folyamatosan hozzá kell adnunk liszt és víz utánpótlást. Viszont megéri nevelgetni, ugyanis elképesztően finom végeredmény készül belőle! Szerencsére már egyre több receptet találunk online, sőt követhetünk vloggereket, influenszereket is, akik a kovászos kenyér elkészítés szükséges tudnivalókat osztják meg velünk.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör