fbpx

Landventure – a szabadba ki oda

A Titanic egyik kulcsjelenetében Jack a megfelelő köpéshez szükséges technikára és intenzitásra igyekszik megtanítani bénácska padavanját. 2021-ben valószínűleg akármelyik hamvába holt kísérletével telibe találná egy szabadulószoba bejáratát.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Különösen az elmúlt években kaptak kiemelt figyelmet az átlagtól eltérő, a szolgáltatóhelyek többsége általi szürke kínálattal szemben extrémebb, megjegyezhetőbb élményeket nyújtó helyek. Szabadulj ki, ijedj meg, verd szét, kötözd le, ugrálj négykézláb, egyensúlyozd a füleden, miközben megpróbálsz görkorcsolyával végigszántani egy kitörni kész vulkán felett kifeszített horgászzsinegen. Mind közül messze a legnépszerűbb a különböző tematikai alapokra felhúzott szabadulószobák koncepciója. Lényegüket tekintve kifejezetten a súlyosan klausztrofóbiás embereknek ajánlott, melyben többnyire egy óra áll a vállalkozó szelleműek rendelkezésére ahhoz, hogy az útjukat elálló fejtörők megoldásával megválaszolják az általában hatvan perces játékidőt összetartó alapsztori kérdéseit. Miután ez megvan, akkor nyílhat az ajtó, megmenekülhet az emberiség, elpusztulhat az utolsó zombi is vagy szerencsésen lekerülhet a fáról a szomszéd néni kiscicája. Ha a keret hasonló is, a koncepción alapuló megvalósítás már teljesen eltér a Landventure által kínált játékok mindegyikében.

Mivelhogy kiszabadulni nem kell, hiszen eleve kint kezdődik az egész. A játék elkezdéséhez szükséges legalább egy mobiltelefon, 1-6 játékos, meg 5900 meglehetősen arcpirító forint. Ezt kicsengetve e-mailben kapjuk meg a kezdéshez szükséges információs csomagot is, benne a pontos helyszínnel, és a játékfelületet aktiváló kóddal. Innentől kezdve a muri már teljesen a mi kedvünk-kényünk szerinti ritmusban folyik. Noha a feladatok leírásai egyértelműen instruálnak abban, hogy hova menjünk, és ott mit keressünk, a feladványok közé iktatható megállók, szusszanások és pisiszünetek száma egészen a végtelenbe nyúlhat. Nem úgy az alkotók háttérsztori-teremtő képessége, mert az általunk választott Kém-lelés – Ryan Finch megmentése, ha valami volt, hát eredeti biztosan nem. Eltűnt ügynök, globális összeesküvés, árnyékban settenkedő terrorista. Amennyiben valaki csak egy kémfilm első háromtized másodpercét látta már, tudja, mire számíthat.

Persze magamra vessek, aki addig nem jutott el, hogy magáévá tegye a nyomozós játék honlapjának főoldalán található rövid koncepcióleíró szöveget. Ebben a párok, haverok, család, kutyák és városnézés mellett csak egy egészen apró, alig észrevehető szócska utal arra, hogy egyébként itt majd valamiféle nyomozás is játszik majd az előttünk álló 90-120 percre tippelt játékidő során. Ebből kifolyólag aztán, átfutva a város egyéb pontjaira fókuszáló kínálat sorát, maga a megmérettetés sokkal inkább tekinthető játékos városnézésnek, mint őrült fejtörőkre épülő kémkalandnak. A tízes skálán hatosra értékelt nehézségi szint a felhozatal dobogójának második fokára elég, segítséghez mégis csupán 2-3 alkalommal folyamodtunk. Egyébként a 15 részfeladat maradékát gond nélkül, viszonylag csekély agymunka árán sikerült megoldanunk. Ezek többsége rendszerint a Szent István Bazilika és a Szabadság tér közt fekvő terület különböző látványosságainak az alaposabb vizsgálatát szorgalmazták. Számold meg ezt, add össze azt, mennyi lépcső, hány méter, milyen színű, milyen ízű, merre néz, hol áll. Körülbelül ennyi, bár az azért mindenképp dicséretre méltó, hogy az itt-ott talán esélyes, hogy esetleg egyhangúvá váló ritmust azért sikerült néhol extra ötletességgel felpörgetni.

A végső ítélet így meglehetősen vegyes, mégis inkább pozitív töltetű. Ha te egyike vagy azoknak, akik szeretik a kalandokat, az agyzsibbasztó fejtörőket és a sikeres akadályvétel következtében megjelenő bizsergést, akkor a Landventure által kínált kémmentős kaland valószínűleg nem a te játékod lesz. Viszont ha nem szeretsz bámészkodni, egy-egy útba ejtett szoborról, épületről vagy kődarabról plusz információt megtudni, felfedezve ezáltal a város rejtett kincseit, na, akkor sem a te játékod. Ha bírod, az ejtőzést, a lazázást, a barátaidnak nevezett emberlények társaságát, korzózni egyet csak úgy, akkor hajrá, irány, csapatás van. Közben persze azért ne felejtsétek el kimenteni Ryan Finchet sem a veszett terrorista ármánykodó karjai közül.

Borítókép forrása: Landventure Facebook oldal

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32