fbpx

Miért figyelj a belső hangra? – az intuíció szerepe

Az intuíció mondhatni az a megérzés, amikor ösztönösen tudod, hogy éppen helyesen vagy helytelenül cselekszel. Vagy az a pillanat, amikor valaki jó vagy épp rossz benyomást kelt. Ezt nem vagyunk képesek szavakba önteni, csak szimplán tudjuk, hogy mit érzünk.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Mi az az intuíció?

Míg ennek a belső hangnak a megértése jelentős kihívást jelent a tudomány számára, Hogarth szerint tágabb értelembe véve magába foglalja a „tanult válaszokat”, amelyek a nem szándékos folyamatok eredményei.

Az intuíció úgymond nem logikus. Vagyis nem megfontolt lépések eredményeként jelentkezik. Helyette bár mélyen gyökerező ismereteken alapszik, mégis maga a folyamat ösztönösnek és természetesnek hat. És míg ez a belső hang gyors és általában előnyökkel jár, nem mindig teljesen pontos: ilyenkor a tudatalatti megkísérli felismerni, feldolgozni és használni a gondolkodásmintákat korábbi tapasztalatok alapján. Paradox módon tehát az intuíció megismerhetetlennek tűnik. Hiszen nem tudjuk megmagyarázni, a semmiből megjelenő gyors döntés mögötti gondolatmenetet. Csak megtörténik.

Miért jó, ha hallgatunk rá?

Fokozott kreativitás

Miután az intuitív elméd megnyílik és szabadon kezd kommunikálni a tudatos elmével, sok kreatív gondolatod jelentkezhet. Ez pedig annak köszönhető, hogy elkezdted megfigyelni és megérteni az élet igazságait, mintáit és szimbolikáit.

Önismeret

A személyiségünk a tudatalattinkban lakozik. A pszichológia szerint az intuitív döntéseink nyitnak ajtót közvetlenül a valódi énünkhöz. Amint felismered és megtanulsz bízni benne, lényegében szinkronba kerülsz a valódi vágyaiddal és olyan szinten megismered magad, ami addig talán képzelni se mertél.

Jobb döntéshozatal

Tanulmányok szerint az intuitív döntések gyorsabban születnek és szubjektíven hatékonyabbak, mint a pusztán racionális eszközökkel meghozott döntéseink. Akik aktívan dolgoznak belső megérzésik fejlesztésén, képesek jobb, gyorsabb és előnyösebb döntéseket hozni akár hosszú távon is.

Fizikai egészség

Hányszor hagyjuk figyelmen kívül testünk üzeneteit és jelzéseit? Kimerültnek, betegnek érezzük magunkat, mégis a határainkat feszegetjük ígéreteink betartása vagy mások elégedettsége érdekében. Ez viszont hosszú távon krónikus stresszt és számos egészségügyi problémákat eredményez, ami nem tesz jót az immunrendszerünknek. Viszont miután elkezdünk hallgatni a belső hangunkra, tudatosabbak leszünk testünk jelzéseivel: tudni fogjuk, hogy mikor kell szünetet tartanunk, mikor kérjünk külső segítséget vagy építsünk be szükségszerű életmódbeli változtatásokat.

Mentális jóllét

Ép testben ép lélek: tudományosan bizonyított, hogy a mentális jóllét befolyásolja a fizikai egészséget és fordítva. Amikor intuitív döntéseket hozunk az érdekünkben, akkor lényegében kiegyensúlyozott állapotot biztosítunk saját magunk számára. És mivel az intuíció segít a pozitív döntések meghozatalában, ezáltal olyan döntéseket fogsz hozni, melyek során te, a biztonságod és a boldogságod lesz az első.

Hogyan hallhatom meg a belső hangom?

Fontos tudni, hogy egy ehhez csendes helyre van szükség, ahol nem ér semmilyen impulzus. Ugyanis ennek köszönhetően fogod észrevenni, hogy egyébként rengeteg gondolat cikázik a fejedben, csak napközben a sok tennivaló általában elnyomja azokat. Idővel, ha önállóan is fogékonyak vagyunk rá, akár még szorongásainkkal is szembesülhetünk. Ami nem baj, hiszen ezek arra hívják fel a figyelmet, hogy melyik életterületen van tennivalónk. Fontos viszont, hogy felismerd a negatív, téged nem építő gondolatokat is, és ne hagyd őket eluralkodni magadon. Érdemes közben akár naplót vezetni. Csak hagyni a gondolatoknak, hogy irányítsák a tollad. Ha pedig úgy érzed, egyedül nem megy, kérj külső segítséget. Ez lehet jóga, meditáció, de akár pszichológiai tanácsadás is.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32