fbpx

A naplóírás hatása a testre és a lélekre

HIRDETÉS
HIRDETÉS

„Kedves Naplóm! Régóta nem írtam neked, pedig olyan sok minden történt” – ismerősök ezek a sorok? A te titkos füzetedben is ezek a szavak voltak lejegyezve, vagy te minden este szorgosan lekörmölted, ami történt veled aznap? Bárhogy is legyen, a naplóírás nem csak gyerekként, hanem felnőttként is ugyanolyan jó hatással van mind a testünkre, mind a lelkünkre. Ha pedig már régóta egy doboz alján porosodik a naplónak szánt füzeted, bízom benne, hogy ez a cikk meggyőz abban, hogy újra elővedd és elkezd vezetni.

Csökkenti a stresszt

Azt saját bőrön is érezhetjük, hogy a stressz hosszútávon rossz hatással van fizikai, szellemi és érzelmi egészségünkre is. A naplóírás viszont szuper stresszkezelő megoldás, egy olyan eszköz, ami képes csökkenteni a fizikai stresszorok (olyan környezeti inger, amit a stressz vált ki) egészségre gyakorolt negatív hatását. Tanulmányok kimutatták, hogy az expresszív, vagyis a napi 15-20 perces érzelemkifejező írás 3-4 hónap alatt a vérnyomás csökkentését és a májfunkció javulását eredményezte. A stresszes élményekről való írás pedig hosszútávon segít kezelni ezeket a helyzeteket.

Immunerősítő hatása van

Az expresszív írás továbbá javítja az immunrendszerünket is, és csökkentheti a betegségek kialakulásának kockázatát. Ez a tevékenység az immunsejtek erősítésével elősegíti az immunrendszer jobb működését, ezen kívül az asztma és a reumás ízületi panaszok is javulhatnak általa. Kutatások azt is alátámasztják, hogy a naplóírás gyorsítja a sebek gyógyulását. Továbbá az alvászavarokat is enyhíti, ha napi szinten kiírjuk magunkból gondolatainkat, érzelmeinket.

Kommunikációs készségek javítása

Az írás nagyban összefügg a beszéddel, és bár a naplóírás az írott kommunikáció egyik fajtája, a leírt gondolatok mégis javítják a szóbeli kommunikációs készségeinket is. Tény, hogy az írás során van időnk átgondolni és megfogalmazni, akár kihúzni a gondolatainkat, de hosszútávon ez segít a beszédben is. Idővel pedig a naplóírásnak köszönhetően az írásbeli készségeink is javulnak, amit akár egy hétköznapi szituáció során is könnyen észreveszünk majd, hiszen kevésbé kell erőlködnünk a szövegezésben.

napló
Önbizalom növelése

A pozitív tapasztalatokról szóló bejegyzések a naplónkban segítenek abban, hogy újra átéljük ezeket a helyzeteket. Ez pedig képes megerősíteni minket akkor is, amikor az önbecsülésünk a padlóra zuhan. Ezen kívül, ha például egy élethelyzetben úgy érezzük elakadtunk, érdemes visszakeresni a naplónkban az ahhoz hasonló történteket, hogy megbizonyosodjunk arról, most is képesek leszünk megoldani a fennálló problémát. A leírt szavak jelzik az agynak, hogy amiről szó van, az fontos. Így a célok részletes megfogalmazása, akár az önbizalmunk növelése kapcsán, egy pszichológiai tervet is nyújthat, amik segítenek, hogy elérjük azt.

Memória javítása

Az agyunk és a kezünk között egy nagyon különleges kapcsolat van, amit a gondolatok kötnek össze. Hiszen a szavak a gondolataink reprezentációi, az írás által hagyjuk, hogy az elme kibontakozzon. Ez pedig megerősíti a korábbi emlékeket, információkat, sőt arra is kényszerít minket, hogy folytassuk az emlékek felkutatását. De természetesen a napló úgy is segíthet ebben, hogy a későbbiekben bármikor fellapozhatjuk azt, annak érdekében, hogy visszakeressünk emlékeket, amikből már csak részletek derengenek. 

Érzelmi intelligencia fejlesztése

Az érzelmi intelligencia az a képességünk, amin keresztül érzékeljük és kezeljük saját és mások érzelmeit. A naplóírás az érzések kifejezésének és feldolgozásának egyik módja, ami – ahogy már említettem – növeli az öntudatot. Ez a belső, egyben saját magunk megismerése pedig a naplóírás során az empátia hídjává válik, amin keresztül ráérezhetünk és megérthetjük mások helyzeteit, reakcióit. Ennek segítségével pedig kevesebb konfliktust generálhatunk, könnyebben elfogadhatjuk társaink véleményét, meglátását, és sokkal mélyebb kapcsolatokra is szert tehetünk.

A naplóírást egyébként este, lefekvés előtt érdemes bevezetni. Egyrészt ilyenkor még frissek az élmények, másrészt pedig ez akár része lehet a meditációs szokásainknak, ami lefekvés előtt segít ellazulni és lezárni az adott napot.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32