fbpx

Nyúljon mezítelen lábfejed egészen a nagyvászonig – kertmozi ajánló

Ha már nyakunkon a nyár, ráadásul hetek óta vagyunk kénytelenek tűrni, ahogy a tikkasztó kánikula napi rendszerességgel tesz rajtunk csúnya, gyermekeknek csak szülői felügyelet mellett ajánlott erőszakot, mutatok néhány szabadtéri filmvetítésre szakosodott kezdeményezést, az az kertmozit.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Utólag már könnyen okos az ember, esetünkben én, aki voltam olyan ostoba, hogy alapjáraton is labilis lelki állapotomat az utóbbi hetekben javarészt olyan cikkek megírásával támogattam meg, amik ahelyett, hogy felemeltek volna, gúnyos mosollyal taszítottak még mélyebbre. Idejekorán kiégő fiatalok, Földünk egyre silányabb és nehezebben hozzáférhető vízkészlete, plusz az a szájbatekert esküvő, ugye. Áldom az eget, a földet és minden a két véglet közt lakót az utolsó rothadék szúnyogig bezárólag, hogy jött egy ihlet, egy villanásszerű kép arról, ahogy fiatalok gondtalanul hevernek a zöldellő gyepen, tekintetüket a föléjük magasodó nagyvásznon pörgő mozgóképfolyamra szegezve. Mint egy mindenre elszánt fenevad a prédájára, kb. úgy vetettem rá magam én is vérben forgó szemekkel az ötletemre. Megszerezve a szerkesztőség hivatalos hozzájárulását, össze is gyűjtöttem gyorsan azokat a kezdeményezéseket, amelyek a nyár folyamán szabadtéren lokalizálható filmvetítésekkel csábítják a nagyérdeműt.

Budapest Rooftop Cinema

Kezdjük mindjárt a nagyágyúval, az immáron nyolcadik szezonját kezdő Budapest Rooftop Cinema-val, ami 2013-as indulása óta kiszámítható rendszerességgel elégíti ki a csillagos ég alatti filmezésre vágyók igényeit. Kutyaévben ez a nyolc egyébként már 56 év lenne, de a lényeg sokkal inkább az, hogy mint az a bizonyos hajlakk, jöhetett eső, szél, napsütés vagy kierőszakolt költözködés, a szervezők lelkesedése még mindig tart. Alap koncepciójuk, miszerint vetítéseiket a város fölé emelve igyekeznek megmenteni a kihalófélben lévő kertmozik örökségét, az évek során mit sem változott. Megfordultak már az egykor volt Corvintetőn is, jelenleg azonban a Mammut 2 korábban tíz évig használaton kívüli tetőteraszán durrantják be a hang- és képtechnikát hetente több alkalommal is. Vetítéseikre erősen ajánlott az előzetes jegyvásárlás, és a korai érkezés, hogy mire a nap eltűnik a hegyek mögött, a kívánt fogyasztani valókkal feltankolva helyezhessük magunkat kényelembe.

Budapest Garden

Mivel Isten szárnyak nélkül teremtett, természetesebbnek mondható közegünk így inkább a talaj, mintsem a budai magaslat, leereszkedvén a földre vegyük célba a Dunapartot, annak is egy számomra egészen idáig ismeretlen lokációját. A Budapest Garden olyan, mint azok a borok, amiket bárkinek, bármikor, bármilyen alkalomra ajánlanak a címkén a kedves készítők. Baráti ejtőzéshez, meghitt randevúhoz, férfiaknak, nőknek, magasaknak, alacsonyaknak. Ha minőségileg nem is állja meg a helyét az összevetés, az Árpád fejedelem útján található egység tényleg a gyakorlatilag bárkinek, bármilyen alkalomra, akármilyen felállásban ajánlható kategóriát képviseli. Mialatt az egyik szegletében egy idős pár szürcsölgeti italját a Duna vízén eltűnődve, addig mellettük trottyos gatyát viselő deszkások pörögnek meg forognak, figyelve a kicsikre, akik a szomszédos trambulinról szöktek épp át. Röplabda- és focipálya, Ninja Warrior akadálysor, a lehetőség, hogy ha épp nem kívánja a pocid mondjuk a hely által kínált hamburgert, akkor grillen vagy bográcsban te magad készítheted el az ideális harapnivalót. Na, meg majdnem elfelejtettem, hogy nyilván van filmvetítés is, ráadásul ingyenes, ráadásul a homokos röplabdapályán, ráadásul szerdától szombatig, változatos kínálattal.

Fellini Római Kultúrbisztró

A fű zöld, az ég kék, a Római meg a Fellini. Nagyjából ekképp írható le a Dunába futó kavicságy melletti komplexum helyzete. A kedvező elhelyezkedés által biztosított nyugalom és béke jellemezte hangulat alapvetően értékelődött fel az elmúlt években a városban lakók egy széles rétegének számára. Főhősünk pedig az érdeklődést magas színvonallal és sokszínűséggel igyekszik meghálálni. Könnyed, nyárias ételek, hűsítő italok és oltalmazó árnyékot adó fák. Ha az egyébként is rettentően magas minőséget képviselő filmkínálat nem lenne elég, rendelj be mondjuk egy görög csirkenyársat, fojtsd le valami limonádéval, támogasd meg egy finom sütivel, és máris jobb lesz minden!

Budapest Kertmozi

A csapatból valaki minden bizonnyal erőteljes érdeklődést mutat a szólások és közmondások felé, különösen azok irányába, amikben szegény Mohamednek kell elmennie a hegyhez, ha az már cseszik megmoccanni, ugyanis a BP Kertmozi nem egy fix helyen leledzik. A mozgóképkultúrát mennyei mannaként szórják szerteszéjjel a város különböző pontjain, többek közt a Városházánál, a Klebelsberg Kultúrkúriánál vagy épp a Hunyadi téren. Hűen a helyszínek változatosságához a program is igencsak sokszínű, így a könnyed vígjátékra vágyók ugyanúgy jóllakhatnak, mint azok, akik éles társadalomkritikára, animációs filmre vagy épp musicalre szomjaznak. Ugyan a happeningek ingyenesek, látogatásuk előzetes regisztrációhoz kötött, az a néhány kattintás viszont nem oszt, nem szoroz, ha cserébe minőségi helyszíneken minőségi tartalmat fogyaszthatunk.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32