fbpx

Férfi(as) bőrápolás – mire van szüksége a férfiak bőrének?

Mennyire különbözik a nők és férfiak bőre? És a bőrápolási szokásaik? Be kell érniük a szigorúan fekete tubusos, férfias illatfelhőt árasztó after shave-vel, tusfürdővel, samponnal? És egy hidratáló krémtől, vagy szemkörnyékápolótól vajon csorbul a férfiasság?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tartalmi együttműködés

A bőrápolással kapcsolatban létezik két sztereotípia. Több is persze, de most ezt a kettőt emelném ki.

Az egyik, hogy a férfiak bőrápolása kimerül a tisztálkodásban és a borotválkozásban, a megjelenésük a korral mégis férfiasabb lesz. Gondoljunk csak az „ezüst róka” kifejezésre, amellyel 50-60-as éveikben járó, őszülő, jó karban lévő férfiakat szokás illetni. 

A másik pedig, hogy a nők sok időt töltenek a fürdőszobában, és a polcuk hemzseg a kozmetikumoktól, amit nap mint nap magukra is kennek.

Így hát férfi legyen a talpán, aki egy zsíros-pattanásos vagy érzékeny arcbőrrel szakemberhez mer fordulni. Azonnal kiderülne, hogy ő bizony kilóg az elhíresült sémából, és a borotválkozáson kívül is szeretne foglalkozni a bőrével, vagyis nem elégszik meg a cowboy-osan cserzett külsővel. Márpedig bőrproblémája bárkinek lehet, sőt anatómiailag sem különbözünk annyira egymástól, mármint a bőr felépítését tekintve, hogy kifejezetten férfi vagy női készítményeket kelljen használni.

Mi a különbség a férfiak és a nők bőre között?

Nem sok, de azért akad. A férfiak bőre néhány sejtsorral vastagabb, mint a nőké. Ettől valamivel ellenállóbb.

Több a verejték és faggyúmirigy a férfiak bőrén, ezért fordulhat elő, hogy intenzívebben izzadnak, és a zsíros bőr is gyakoribb a férfiak körében.

A bőrproblémák is ezekből az eltérésekből adódnak. A serdülőkorban jelentkező pattanások fiúknál amiatt tudnak jobban eldurvulni, mert a férfi nemi hormonok felerősítik a faggyúmirigyek működését és a gyulladásokra való hajlamot is. Ha mindez hiányos arcápolási szokásokkal társul, sőt a fiú kénytelen már borotvával is karistolni a bőrét, akkor ez nagyon gyorsan mély gyulladásokhoz és maradandó hegekhez vezet.

Tehát nem szabad elhanyagolni fiúk és férfiak esetében sem a megfelelő bőrápolást, hogy a későbbi kellemetlenségektől megkíméljék magukat!

Tippek férfiaknak a napi bőrápoláshoz
  • Tisztítsd meg az arcod reggel és este is egy gyengéd arclemosóval. Lehet ez gél, zselé, hab, vagy akár arctej is.

  • Az arcod mindig csak tiszta törülközővel töröld meg! Az erre a célra használt törülközőt máshoz ne használd. Például a kezeidet ne ebbe töröld. Gyakran cseréld, és mosd!

  • A párnahuzatot szintén érdemes hetente tisztára cserélni.

  • A bőrvédelem férfiaknál is fontos. Ne feledkezz meg nappal a fényvédő használatáról, estére pedig válassz egy arckrémet, ami igényeid szerint lehet egy könnyű hidratáló, vagy egy kicsit tartalmasabb készítmény, ha a bőröd hajlamos kiszáradni.

  • Borotválkozásnál szintén ügyelj a higiéniára! A bőr ekkor a legsérülékenyebb. Tisztítsd meg az egész arcod, majd hagyj elegendő időt a borotvahabnak vagy krémnek, hogy felpuhítsa és kiemelje a szőrszálakat.

  • A borotvád mindig legyen éles és tiszta! Ha nem eldobható borotvát használsz, akkor minden alkalommal fertőtlenítsd a készülék pengéit. Erre használj úgynevezett felületfertőtlenítőt, amit gyógyszertárakban, drogériákban lehet kapni, vagy a 70%-os alkohol is megfelel erre a célra.

  • Borotválkozást követően nagyon fontos a bőr megnyugtatása, és a mikrosérülések regenerációja. Erre ne használj alkohol tartalmú készítményeket! Bár az alkohol fertőtlenítő hatású, de csípi a sérült bőrt, irritálja és szárítja is. Egy korszerű készítmény inkább panthenolt, allantoint és hámosító hatóanyagokat tartalmaz. A természetes kozmetikumok pedig olyan növényi kivonatokat is, amik szintén csillapítják a gyulladást, segítik a sebgyógyulást és összehúzó hatásúak. Ilyen például az aloe vera kivonat, hamamelisz, vagy levendula víz.

  • A benőtt szőrszálak, és a szőrtüszőgyulladás elkerülése érdekében érdemes hámlasztó hatású kozmetikumot is használni a borotvált arcra. Ez lehet enzimes, vagy úgynevezett PHA tartalmú készítmény, illetve szalicilsav (más néven BHA) tartalmú.

  • Ha a bőr zsírosodásra hajlamos, és előfordulnak mitesszerek, pattanások, szintén hasznos szalicilsavas terméket választani. Lehet ez egy arctisztító, vagy tonik is. A szalicilsav segít tisztán tartani a pórusokat, megakadályozza azok eltömődését, és gyulladáscsökkentő hatású is.

A megfelelően ápolt bőr elengedhetetlen a szép és igényes arcszőrzethez is, így ha szakáll növesztésen töröd a fejed, fordítsd nagyobb figyelmet az arcápolásra is.

A hagyományos férfi kozmetikumok tele vannak alkohollal és mesterséges illatanyagokkal, amik arra érzékenyeknél irritációt okozhatnak. Amennyiben ilyen előfordul, alaposan át kell nézni az összetevőlistát, és a későbbiekben érdemes kerülni ezeket az összetevőket. A természetes kozmetikumok is gyakran tartalmaznak illatanyagokat illóolajok formájában, arra érzékenyeknél sajnos ez is okozhat gondot.

Termékajánló magyar gyártóktól

Kíméletes arctisztítók

MediNatural C-vitaminos Arctisztító Gél
Tökéletes tisztaságélmény, egy citrusos hidratáló és öregedésgátló hatású gél formájában.
Ár: 3.790 Ft (150 ml)
Lelőhely: mikellabornek.hu

Magister Products Carbolife Matt It arctisztító zselé
Aktív szénnel és szalicilsavval harcol a zsíros, mitesszeres bőr és az eltömődött pórusok ellen.
Ár: 3.390 Ft (100 ml)
Lelőhely: mikellabornek.hu

After Shave

Blade – Aftershave lotion – Borotválkozás utáni hidratáló krém
Hidratáló és fertőtlenítő hatású friss, citrusos arckrém.
Ár: 3.990 Ft (50 ml)
Lelőhely: blade.hu

Mandulina – Hamamelisz&Menta After Shave Gél
Nyugtató és összehúzó hatású növényi összetevőkkel, egy lágy és hűsítő gél formájában.
Ár: 3.790 Ft (100 ml)
Lelőhely: mandulina.hu

Hámlasztás, pórusok tisztántartása

Colo Bőrmegújító PHA+BHA hámlasztó
A tiszta pórusok, és a benőtt szőrszálak ellen, érzékeny bőrre is.
Ár: 6.990 Ft (30 ml)
Lelőhely: mikellabornek.hu

Könnyű hidratáló krémek

Mandulina – Zöldtea&Hialuron arckrém
Szabályozza a faggyútermelést, csökkenti a gyulladásokat, miközben hidratál és táplál.
Ár: 5.990 Ft (30 ml)
Lelőhely: mikellabornek.hu

MediNatural – Ráncellenes niacinamidos hidratáló krém
A faggyúszabályozó és ránctalanító hatású arckrém, amely a pigmentfoltoknak is hadat üzen.
Ár: 5.299 Ft (50 ml)
Lelőhely: mikellabornek.hu

Tindigo – Hydro Queen 2in1 Face and Body Ultra Light Moisturizer Loved By Csenge
Pillanatok alatt felszívódó hidratáló krém, öregedésgátló peptidekkel.
Ár: 7.990 Ft (100 ml)
Lelőhely: szepsegreceptek.hu

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32