fbpx

A csók szerepe az intimitásban

A csók meghatározó része egy kapcsolatnak. Sokan tartják úgy, hogy az első csókból meg lehet állapítani, mennyire működik a kémia két ember között. Utánajártunk, mekkora szerepe van a kapcsolatban, intimitásban.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Intim életünk első lépése általában az első csók. Általa tudjuk feltérképezni, mennyire illünk össze az adott személlyel, aminek genetikai, evolúciós okai is vannak. Illetve a szenvedély felkorbácsolásának is egy nagyszerű eszköze.

Csók és tudomány

A csókkal még egy külön tudományág is foglalkozik, melynek neve a filematológia. Egy feltehetőleg tanult tevékenységről beszélhetünk, amely több emlősnél is előfordul. De nem minden kultúrában szokás! Gondolom mindenki hallott már az „eszkimópusziról”, ők ugyanis az orrukat érintik össze csók gyanánt, de ugyanez igaz a maori kultúrára is.

Tudósok szerint a csóknak valószínűleg a szoptatáshoz, illetve ahhoz lehet köze, amikor az anya megrágta az ételt a gyermekének. Hiszen ez más emlősök között is megfigyelhető tevékenység.

Csókolózás során különböző feromonok cserélődnek, melyek fontos élet- és viselkedéstani hatásokkal bírnak. Ilyenkor cserélődnek például arcbőr és nyálkahártya felületi lipidek, melyek a kémiailag legbonyolultabb feromonok közé tartoznak. Ráadásul elég megterhelő is tud lenni, ugyanis ilyenkor 34 arcizmot és 112 tartóizmot veszünk igénybe.

Csók és az intimitás

Érzelmi töltöttségként és az intimitás szimbólumaként főleg a nyugati kultúrában van jelen a csók. De nemcsak az érzelmeket képes felkorbácsolni, hanem bizony stresszcsökkentő hatással is bír. Továbbá a csókolózás segít jobban összefűzni egy párt, ezáltal mélyíti a kötődést.

Egyes felmérések szerint, akik gyakran csókolóznak szex közben, jobb és színesebb együttlétről számolnak be. Ráadásul náluk többször vannak jelen az érintések, illetve az orális szex. Érdemes viszont odafigyelni arra, hogy a nők ciklusával összefügg , mikor van kedvük jobban csókolózni.

A francia csók során a nyelvünket is igénybe vesszük, melyben megannyi idegvégződés van, így ez még inkább képes feléleszteni az érzékeket.

Tény, hogy minél régebb óta vannak együtt a párok, annál ritkábban csókolóznak, és inkább az együttlétek során teszik. Azonban azok a kapcsolatok, melyben később és a szexen kívül is nagy szerepet játszik a csókolózás, sokkal kiegyensúlyozottabb párkapcsolatról számolnak be. Persze, nem csak ettől függ egy kapcsolat minősége.

A csók tehát mindenképpen egy hasznos és kellemes tevékenység, aminek számos pozitív élettani hatása van. Nem utolsó sorban pedig nagyon fontos pontja egy párkapcsolatnak.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32