fbpx

Egyensúlyban a hormonokkal, velük együtt pedig magunkkal

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Menstruációs ciklusunk – ahogy előző cikkünkben már kifejtettük – 4 szakaszból áll, ami első menstruációs vérzésünk után az utolsóig havi rendszerességgel újra és újra megismétlődik. Jönnek vele nehezebb és könnyebb napok is, amik egytől egyig befolyásolják mind a hangulatunkat, hozzáállásunkat, tettrekészségünket. Ha fókuszunkat ide helyezzük, ezeket az energiákat nagyon jól kilehet használni, és éppen ellenkezőleg. Ha nem vesszük mindezt figyelembe, akkor akár a saját ellenségünk is lehetünk a nehezebb napokon.

Számomra nagyon érdekes felfedezés volt megismerni a folyamatokat, amik zajlanak bennünk, nőkben a ciklusunk során. És igazán jó visszacsatolás is volt bizonyos cselekedeteim megmagyarázására a közelmúltból. Éppen ezért ajánlom ezt a cikket a férfi olvasóinknak is, hogy megértsék, milyen folyamat zajlik le hónapról hónapra a nőkben.

A ciklusunk elengedhetetlen hormonjai

FSH hormon

A menstruációs ciklushoz tartozó egész folyamat az agyalapi mirigyből indul, ami FSH – folliculusstimuláló hormont, vagyis tüszőstimuláló – hormont termel. Ez támogatja a peteérést. Ezáltal kezdik el petefészkeink érlelni a tüszőket, és bennük pedig a petesejteket. Ezek az érő tüszők pedig ösztrogénhormont termelnek. A ciklus alatt ennek értéke folyamatosan váltakozik.

Ösztrogénhormon

Egyik legfontosabb női hormon az ösztrogén, más néven tüszőhormon. Ez a hormon a progeszteronnal – terhességi hormon – van összhangban, a ciklusok során ellensúlyozzák egymást. Szerepe van a női jellem kialakulása mellett a menstruáció szabályozásában, a peteérés serkentésében, továbbá a méhnyálkahártya felépítésében. Ezt a hormont az érésben lévő tüsző termeli, melyet szintén az agyalapi mirigy szabályoz. Emlékeztek még Hormonmentes Janka videójára? Ott szó is esett erről a „pingponglabda-effektusról”.

Ha pedig az ösztrogénszint a csúcson jár, akkor ez az „információ” visszajut az agyba, ami stimulálni fogja az agyalapi mirigyünket. Ennek hatására az agyunk kibocsájtja az LH hormont.

LH hormon

Vagyis más néven a luteinizáló hormon azért felel, hogy megrepedjen az a tüsző, ami a legnagyobb és legszebb petesejtet sikerült kiérlelnie. Ez a hormon a nőkben a petesejtérést és a petefészek sárgatestének fejlődését indítja be. A tüsző megrepedése után a petesejt megkezdi vándorlását a petevezetékben. Ha találkozik egy spermiummal, megtermékenyül, ha nem, 2-3 nap alatt elpusztul és majd a menstruációs vérzés során távozik. A kiürült tüszőből pedig sárgatest lesz, ami a progeszteront termeli.

Progeszteron

Az ösztrogén a ciklus első felében fokozatosan nő, egészen az ovulációig (petefészek kiszabadulása), amit követően a progeszteroné lesz a szerep. A progeszteron, ahogy már említettem, az ösztrogénnal ellensúlyozzák egymást. Ez a hormonunk játszik szerepet a terhesség sikerességének létrejöttében. Lényegében a méhnyálkahártya a progeszteron hatására válik alkalmassá arra, hogy az petesejt beágyazódjon.

Funkciója szintén a női menstruációs ciklus szabályozása, továbbá az egészséges terhesség kialakítása. Másik elnevezése a sárgatest-hormon, ami a már említett jelenségre utal, arra, hogy a ciklus második felében a petefészekben megrepedt tüsző helyén kialakuló sárgatest állítja elő.

Visszatérve arra, hogyha a megtermékenyülés elmarad, abban az esetben a sárgatest beszünteti a progeszterontermelést. És mivel a progeszteron szintje ezt követően leesik, a tüszőserkentő vagyis FSH (follikulus timulló hormon) ismét emelkedni kezd, újabb tüsző érése indul meg a petefészekben.

hormon

A hangulatingadozás okai

Mindezek után talán már számodra is egyre világosabbá válik, hogy ciklusunk során miért olyan szélsőségesek a hangulatingadozásaink. A hormonok játszanak ebben szerepet, mégpedig a következőképpen:

Ciklusunk első szakasza, vagyis a menstruációs vérzés során, főleg az első két napban fáradtabbnak érezhetjük magunkat. Ennek oka, hogy ösztrogénszintünk leesik, a méhösszehúzódások görcs formájában jelentkeznek. Ilyenkor, amit tehetünk, hogy finom gyakorlatok mozgását végezzük, vannak erre kifejezetten nyújtó jógagyakorlatok is, amik segítenek a menstruációs görcsök enyhítésében. De ha van rá lehetőségünk, teljesen megértem azt is, ha ehelyett összegubózva fekszünk az ágyban, alhasunkat forró törölközővel vagy melegítőpalackkal nyugtatva.

Az ezt követő napokban, a menstruációs vérzés vége felé járva az ösztrogénszintünk nő, ez pedig sok termékenységi jelért felel. Ennek köszönhetően egyre több energiánk lesz, jókedvűek leszünk, kezdünk ébredezni és kilábalni az előző napok nyomottságából. Észre vehetjük magunkon még azt is, hogy ilyenkor sokkal könnyebben vesszük az akadályokat, kihívásokat.

Majd a 6.-9. nap között az ösztrogénszintünk egyre magasabb, minden téren őszintén remekül funkcionálunk ezekben a napokban. Mindehhez pedig az is hozzájárul, hogy a tesztoszteron – férfihormon – termelése is fokozódik.

Körülbelül a 10.-13. napon következik az ösztrogéncsúcs, amikor tetőtől talpig vonzónak és attraktívnak érezzük és látjuk is magunkat. Nem meglepő, hiszen ilyenkor vagyunk a legtermékenyebbek, és ekkor  a legelérhetőbb és legintenzívebb az orgazmusunk is. Mindent nagyon optimistán látunk, nagyon szociálisak leszünk, tényleg vágyunk arra, hogy társaságban legyünk.

Ezt követően a 14. naptól megkezdődik az ovuláció. Ilyenkor, ahogy már említettem a megérett petesejt kiszabadul a tüszőből, megtermékenyedik, vagy 2-3 nap alatt elpusztul. Ez viszont hirtelen és éles hormonváltozásokkal jár.

Ezért a 15. naptól egészen a 18.-ig fokozódnak és mélyülnek az érzelmeink, fáradékonyabbak is leszünk, mivel az ösztrogénszintünk kezd leesni.

Az ezt követő 19.-22. napokban a tesztoszteron és a progeszteronszintünk hullámzik, ezzel együtt bőrünk is érzékenyebbé válik, ha hajlamos rá, zsírosabb lesz, megjelenhetnek azok a bizonyos bőr alatt ülő pattanások. Ilyenkor fokozotton ajánlott az egészséges étkezés, és ne lepődjünk meg azon, ha az átlagosnál sokkal többet eszünk.

Aztán 23.-25. nap között a magas progeszterinszint megnövekedése okozza a puffadást, és az alacsony libidót. Emiatt érezzük úgy, hogy konkrétan semmihez nincs kedvünk. Ez már bizony a PMS, vagyis a premenstruációs, vagyis menstruáció előtti tünetegyüttes: ez lehet többek között hányinger, fejfájás, ingerültség, türelmetlenség, mellfájdalom, kedvtelenség, levertség, fáradékonyság és társai. Ezt az állapotot érdemes megspékelni intenzívebb edzéssel, ami segít például abban is, hogy mellfájdalmunk csökkenjen. Fogyasszunk ilyenkor sok vizet, maradjunk hidratáltak, és kerüljük a sok cukor és a koffeinbevitelt! És készüljünk fel arra, hogy ezt követően az egész kezdődik elölről.

A cikket a Glamour Youtube videója inspirálta.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32