fbpx

Nyaralás kisokos: hova járunk mi

Ha te ott a képernyő túloldalán szintén a hozzám hasonlóak közé tartozol, aki a nyaralás helyszínén fonnyadozó legutolsó tikkadt fűszál árát is lecsekkolod, mert szereted ugyan a meglepetéseket, csak mégse, akkor ez a te olvasmányod lesz.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mert ugye mikor máskor jutna eszembe összegyűjteni a magyarok által leginkább preferált üdülőhelyek adatait, ha nem a kánikula végeztével beköszönő koraőszi búskomorság első napjaiban, mikor az értelmesebbje már amúgy is rég meglőtte az évi Instára valót. Annyi baj legyen, mondotta volt a költő, ha épp úgy szottyanna a kedvem, hogy némi idegent szippantsak magamba, jómagam speciel épp a csúcsidőszakon kívül eső periódusokat favorizálom, amikor kisebb az esélye annak, hogy egy fej vakarva értetlenkedő kínai turista csoporton átesve a lábamat törjem vagy a nyakamat szegjem. Ennyit nem ér az egész, ráadásul a váratlan kiadásoknak sem vagyok a híve. Mi mennyi, hogyan és miért, mikor, hova és mi végre. Ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket igyekszem majd megválaszolni a rám ruházott karakterszámnál fogva, az alaposság, optimális összevethetőség és leellenőrizhetőség jegyében. Csakhogy ne vagy maximum minimális szó érhesse a ház elejét azért, mert én ostoba képes voltam egy ötcsillagos horvátországi luxusszálloda árait összevetni egy lepukkant görögországi disznóól financiális jellemzőivel. Almát az almával, körtét a körtével.

Horvátország

Vitán felül a magyarok legkedveltebb külföldi célpontja ez a tőlünk délre fekvő, egyes részein már a mediterrán fennköltséget árasztó kis tengerparti ország, mely az utóbbi években, ha nem is előzte meg, de belátható közelségbe került a Balaton népszerűségéhez, ami talán nem véletlen. Míg a magyar tenger környékén évről-évre tapasztalható az árak jelentős mértékű növekedése következtében felszabaduló széleskörű népharag, addig Horvátország viszonylag stabilan igyekszik príma tengerpartjaival, mesés szigeteivel és cuki városaival lecsillapítani a kedélyeket.

Amennyiben egyedül utazunk csupán egyetlen éjszakára, akkor a fővárosban nagyjából 20. 000 forint környékén juthatunk hozzá egy háromcsillagos szállodai szobához. Autós vonatkozásban az üzemanyag literje körülbelül 500 forintra rúg, szóval borsos, de legalább rugalmas és kényelmesebb, mint 5000 forintért cserébe vonattal vagy busszal levánszorogni. Előbbi esetben érdemes még az utazás költségeihez számolni az országban érvényes szakaszos autópályadíj-rendszert, ami a határátkeléstől egészen a fővárosig 44 kuna (az ország hivatalos fizetőeszköze, 47 forint körül mérik, de különösen a turisták által fokozottan látogatott részeken az Eurót is elfogadják), vagyis 2000 forint, és ami így természeténél fogva jelentősen drágább, mint a Magyarországon működő matricaalapú igénybevétel. De már egyes helyekre repülővel is el lehet jutni, a főváros speciel 50 000 forintért vehető célba az iskolakezdés első napján. Zadarba pedig már akár 3000 forintért is elrepülhetünk.

Ha a szállások által nyújtott opcionális étkeztetés lehetőségétől elállunk, úgy a napi betevő falatokat különböző szupermarketekben és diszkontokban tehetjük magunkévá, ha nem is fillérre pontosan, de hozzávetőlegesen a következő árakon: a kenyér kilója 4-500 közé tehető, a tej liter ára átlagosan 250 forint, a liszt-olaj-tojás szentháromság pedig megközelítőleg 200-250, 400-450, valamint 600-700 Forint, amennyiben literben, kilóban és 10 darabban gondolkodunk. Húsok tekintetében a csirke 2300-2500 forintért adja egy kilónyi mellét, a sertés pedig 2800-3200-ért hasonló mennyiségű bármijét. 

Ha épp ráunnánk a mindennapos főzésből eredő kényelmetlenségre, úgy az étkeztetésre szakosodott helyek egyikébe betérve és a helyi gasztronómiai hagyományokra alapozva egy csevap tál vagy egy plejskavica 2500-3000 forintért lehet a miénk, viszont amennyiben valami jó eséllyel frissre és tengerire vágyunk, úgy a különböző tengeri fogások ár tartománya már inkább a 4000-5000 forint közt fog vergődni.

Görögország

A diszkoszvetés őshazája, minden körúti gyrosos szégyenkező kereszt apja, ahol még a legnagyobb szélviharban is megáll a kanál a mézzel csurgatott joghurtban. Magyarországtól számított távolsága ellenére Görögország a mai napig hazánk fiainak és lányainak egyik legkedveltebb üdülőországa. Kellemes éghajlatú fekvésével, mesés tengerpartjaival, és történelmileg is jelentős látnivalóival együtt. Kezdjük rögtön a főváros fölé magasodó Akropolisszal, minek környékén már 10-15000 forintért megszállhatunk egy háromcsillagos szálloda még szabadon lévő szobájában, hogy aztán onnan veselkedhessünk neki tervezett kikapcsolódásunk előttünk álló feladatainak.

A világhíres fővárosba egyébként jelentősen magasabb a buszos lejutás ára, a horvátországi esetben is alkalmazott szeptember elsejei indulás esetében ráadásul csak egyetlen járatot találtam, mely nagyjából 30 000 forintra rúg egy megtermett felnőtt esetében, ráadásul az aktus hossza is maratoni, mintegy 26 óra csak oda. Vonattal a procedúra nem csak hogy hosszabb, de átszállásosabb is, a Budapest-Belgrád-Szaloniki-Athén menetterv ráadásul minden, csak nem kényelmes, plusz az idegrendszert sem feltétlen hangolja rá a kellemes kikapcsolódással átszőtt nyaralásra, árban viszont nagyjából egy kategóriába esik a buszos opcióval. Birtokolt négykerekű esetében a leginkább releváns információ pedig, hogy a benzin ára jelenleg a 600 forintot nyaldossa. Légbenjáróval mindez a Ryanair szolgálatában körülbelül 6000 forintunkat emésztené fel egy szeptember első napjára eső indulás esetében.

Azok, akik nyaralás alkalmával is ragaszkodnak az arcukba juttatott táplálék ellenőrizhetőségéhez, nagyjából 400 forintért juthatnak hozzá egy liter tejhez, 300 forintért válthatnak meg fél kiló kenyeret, a tojás darabja pedig 80 forintért kerülhet a bevásárlókosarukba. A burgonya átlagára 250-300 forint, a rizs 550-600, a gyümölcsök kedvelői pedig 500 forintért juthatnak hozzá egy kiló almához, valamint hasonló értéken megegyező mennyiségű banánhoz.

Éttermek esetében az igazi, nem hagymacsípős gyrost 1000 forintért már meglehet kóstolni, ami elsőre ugyan drágának tűnhet, tekintve azonban, hogy a jobb helyeken rendes tzatziki, rengeteg friss zöldség, jó minőségű hús és sült burgonya is hajtódik a pita közé, az ár igencsak üdvözítendő. A különböző húsokból készült tálak körettel együtt egyébként 2500-3000 forintért kelnek el.

A hét két favoritjáról ennyit, következő alkalommal Törökországba, Olaszországba és Spanyolországba látogatunk majd el.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32