fbpx

Továbbtanulási lehetőségek az egyetemen túl, felnőttként

A felnőttképzés nagymértékben átalakult az elmúlt egy évben. Azonban maradtak azért lehetőségek azok számára is, akiket nem vettek fel egyetemre, vagy egyszerűen csak kitanulnának felnőttként egy új szakmát. Nézzük, mik ezek!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mikor kiderülnek a ponthatárok, és azzal kell szembesülnünk, hogy egyik felsőoktatási intézménybe se kerültünk be, akkor hajlamosak vagyunk elkeseredni. Ugyan a sikertelen felvételit megélhetjük kudarcként, de nézhetjük más oldalról is, tekinthetünk rá egyfajta lehetőségként! Hiszen így kapunk egy évet arra, hogy átgondoljuk, mit is szeretnénk valójában, mi érdekel minket, vagy dolgozhatunk, esetleg más képzések után nézhetünk. A lehetőségek száma végtelen, így ne csüggedjünk, ha idén lemaradtunk! Mutatjuk, merre induljanak az egyetemre be nem került diákok, és azok a felnőttek, akik szeretnének új szakmába kezdeni.

OKJ helyett Szakképzés

Az eddigi OKJ-s rendszert felváltja egy másik opció, az úgynevezett Szakképzés. Ennek keretein belül továbbra is lehet szakmát tanulni, esti vagy nappali tagozaton. Az OKJ-val ellentétben viszont sajnos itt már nincs hétvégi oktatás, ami megnehezítheti a helyzetet, de esti képzésre jelentkezhetünk, ha munka mellet szeretnénk tanulni. Amit érdemes átgondolni ezzel kapcsolatban, hogy a számunkra érdekes szakma papírhoz kötött-e. Ez alatt azt értem, hogy foglalkozhatunk-e vele hivatásként úgy, hogy nincs szakképesítésünk, tehát akár vállalkozóként számlázhatunk-e. Ugyanis például fotográfusként hivatalosan csak szakképesítéssel lehet dolgozni, míg mondjuk programozóként nincs erre szükség, így arra a szakterületre más képzés is megfelelő. Erről ezen a linken tudok tájékozódni, de érdemes lehet egy könyvelőt is megkérdezni a témában. Amennyiben képesítésköteles szakmát választunk, ezt a képzési formát hasznos választanunk, aminek keretein belül egy 2-3 éves iskolai rendszerű oktatásban részesülünk. A Szakképzésben tanulható szakmák listáját itt találjuk.

Kurzusok, workshopok

Azok számára, akik nem feltétlenül szeretnének egy kétéves szakmai képzésben részt venni, csupán tanulnának valami újat, számtalan rövid idejű, úgynevezett gyorstalpaló képzés közül választhatnak. Szinte minden szakmában tartanak a workshopokat, amik csak egy hétvége erejéig vagy pár hétig-hónapig tartanak, és általában fizetősek. Mindössze annyi a teendőd, hogy rákeresel online az adott szakmára, és mellé írod, hogy workshop/kurzus. Vagy ha konkrétan tudsz olyan szakembert, akire felnézel a témát illetően, akkor az ő honlapján is informálódhatsz. Fontos tudni azonban, hogy ezek nem minden esetben kamatoztathatóak hivatásszerűen, ahogyan azt az előző részben jeleztem. Tehát a példánál maradva, programozóként elmehetsz a programozó képzésekre (pl: Codecool), ahol olyan oklevelet szerzel, amivel utána tudsz dolgozni akár egyéni vállalkozóként is. Azonban, ha fotográfus szeretnél lenni, akkor elvégezheted többek között Wertán Botond vagy Siményi Gergely workshopjait, amikből rengeteget tanulhatsz, de mivel nem kapsz bizonyítványt a szakképzettségedről, sajnos munkát hivatalosan nem vállalhtasz utána fotográfusként. Ezért fontos tudnod, hogy mi a célod, mit szeretnél elérni az adott ágazatban, és aszerint választani a képzések közül. Érdemes továbbá szemfülesnek lenni, ugyanis nem minden fizetős kurzus elég hatékony. Tájékozódjunk széleskörűen, kérdezzük meg ismerősünket vagy olvassunk visszajelzéseket az adott képzésről.

Online tanulás, autodidakta felkészülés

Az online térben bolyongva találunk olyan oldalakat, mint a Coursera, az Udemy vagy a Skillshare, ahol szintén rengeteg tanfolyam van, ami segít, hogy egy adott területen több tudásra tegyünk szert. Ezek kiegészítésként jól jöhetnek, illetve általuk azt is kideríthetjük, tényleg érdekel-e minket az adott ágazat vagy nem. Ha utóbbi, akkor sem vesztünk lényegében semmit.  Ugyanennyire hasznos lehet, ha Youtube-on böngészünk, hiszen ma már annyi tartalom van fent videós formában, hogy szinte bármire rátalálunk. Csakhogy megint egy saját példával éljek, fotós portfólióleadás közepette eszembe jutott egyik éjjel fél 1-kor, hogy egy bizonyos beállítást is teljesítenem kell. Azonnal meg is nyitottam a videómegosztót, és beírtam, hogyan kell ezt a bizonyos beállítást megcsinálni. Kidobott magyarul több videót is, amikből két perc alatt megtanultam a dolgot. Ezek a tartalmak tehát tényleg elképesztően praktikusak tudnak lenni, ha gyors tudásra szeretnénk szert tenni.

Egyéb tanulási lehetőségek, és más opciók

Ha szeretnénk hasznosan tölteni az időnket a következő felvételiig, akkor ez az egy év pont jó arra, hogy kipróbáljuk magunkat más területeken! Megtanulhatunk például vezetni, és megszerezni a jogosítványt. Így nem esünk ki a tanulásból, és olyasmit csinálunk, ami életünk végéig a hasznunkra válhat. Ezen túl elmehetünk dolgozni, akár külföldre is bébiszitterként, vagy idénymunkára. Ehhez javaslom a Workaway nevű honlapot, aminek regisztrációs díja van, viszont ennek fejében millió állásról tájékozódhatunk. Lényege alapvetően az, hogy egy külföldi (vagy belföldi) családhoz/személyhez elszegődünk pár hétre adott feladatokat elvégezni. Ez lehet házkörüli munka, gyerekfelügyelet, nyelvoktatás, stb. A munkáért cserébe szállást és ellátást kapunk, illetve sok olyan hely is van, ahol fizetés is jár mellé. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy világot járjunk, közben pedig hasznosan töltsük az időnket, vagy akár egy kis bevételre is szert tegyünk. Mindezeken túl, ha van kedvünk önkénteskedhetünk, is ebben az időszakban, akár menhelyen akár környezetvédelemmel kapcsolatos szervezeteknél, mert ezeken a helyeken is rengeteget tanulhatunk, amit később hasznosíthatunk az életünk során.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32