fbpx

Hogyan találd meg a szenvedélyed?

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Előző cikkünkben felsoroltuk azokat az intő jeleket, amik arra utalnak, hogy nem a neked való munkahelyen töltöd a mindennapjaidat. Pedig életünk legtöbb idejében a munkahelyünkön vagyunk jelen, mért ne akarnánk, hogy ez egy számunkra pozitív, motiváló, inspiráló hely legyen?

Ehhez a legelső dolgunk az, hogy tisztában legyünk azzal, mi a szenvedélyünk. Viszont nem egy egyszerű folyamat elérni azt az állapotot, hogy az, amit csinálunk, és amiben jók is vagyunk egy és ugyanaz legyen. Önismeretre, tudatosságra, tapasztalatokra van szükségünk, vagy az is lehet, hogy legbelül mélyen már rég megfogalmazódott bennünk ez a tevékenység, csak még nem mertük felszínre hozni!

Nekem például az sokat segített amikor a Madridban töltött erasmus félévem alatt az egyik tantárgy első óráján behozott egy papírt a professzorunk. Ez egy teljesen üres papír volt, aminek 30 percig előttem kellett lennie. Ezalatt az idő alatt le kellett írnom tíz dolgot, ami közel áll hozzám. De nem csak olyan tevékenységet, amit akkor végeztem, lehetett olyan is, amit szívesen csinálnék! Majd ezt követően kaptam időt arra, hogy kiválasszak ebből a tíz tevékenységből először ötöt, aztán hármat. Majd ennek a három tevékenységnek meg kellett találnom a közös pontját. A félév további részében az ebből kapott eredménnyel dolgoztunk, de azóta is többször alkalmaztam ezt a megoldást. Így írtam például a szakdolgozatomat ökoturizmusból, aminek minden percét élveztem, és valószínűleg ennek köszönhetően ülök most is éppen a gép előtt és írom ezt a cikket.

szenvedély

Természetesen előfordulhat az is, hogy ez a papír, amin érdeklődései köreinket kéne megnevezni, üresen marad. Ilyenkor nem kell kétségbe esni! Legyünk szemfülesek, kezdjünk el érdeklődni ismerősi, családi körökben, hogy ők mivel foglalkoznak. Hátha közben felcsillan a szemünk, és az adott személy tud nekünk segíteni abban, hogy merre induljunk a felmerülő témát illetően. Legyünk nyitottak a világ felé, tudatosítsuk magunkban, hogy igenis vannak lehetőségeink! Ha lehet, ismerd meg önmagad addig nem tapasztalt szituációkban is, és tegyél szert új, építő jellegű kapcsolatokra. Ha teheted, önkénteskedj, vagy tölts külföldön pár hónapot, hogy a szokatlan legyen az új megszokott! Járj kiállításokra, olvass más és más témájú könyveket, vegyél részt előadásokon, felolvasóesteken akár! Kutass online blogok, cikkek között, mert ezek mind tele vannak inspirációval, és sose tudhatod, hogy mi adja majd meg az utolsó lökést ahhoz, hogy meglépd azt, amiről előtte csak álmodoztál.

Azt követően pedig, ha sikerült megtalálnod az irányt, amit követnél, érdemes ezekhez hozzárendelni a képességeidet, tulajdonságaidat. Ehhez szintén segítségedre lehet a családod, és ismerőseid. Kérdezd meg őket, milyennek látnak bizonyos helyzetekben, szerintük mik az erősségeid és a gyengeségeid, kérj tőlük építő jellegű kritikát. A hangsúly pedig itt a valós és őszinte megnyilvánulásokon lesz. Nagyon fontos, hogy megszabaduljunk a sok esetben a social médiának köszönhető falsul kialakult énképünktől! Elképzelhető, hogy bizonyos helyzetekre remekül reagálunk, ami addig nekünk fel se tűnt, pedig sok pozícióban kamatozna ez a mentalitás! Fedezzük fel önmagunkat, és ennek segítségével találjuk meg a párhuzamokat köztünk és álmaink pozíciója között!

Érdemes még időzni kicsit afelett, hogy átgondoljuk eddigi munkahelyeink negatív és pozitív kimeneteleit is. Ha például az általunk rossz munkahelyként ítélt cégnél volt olyan folyamat, amit szerettünk, akár azon is elgondolkozhatunk, hogy arra fókuszálva keressünk új lehetőségeket. Hogyha pedig hibáztunk, azt ne kudarcként éljük meg, hanem gondoljuk át, azt hogyan tudnánk javunkra fordítani! Ezek egyáltalán nem könnyű folyamatok, és mindenkinek más időbe is telik felfedezni a hivatását, de az biztos, hogyha egyszer sikerül megtalálnunk, akkor abból különleges és eredményes dolgok születhetnek!  

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32