fbpx

Nyaralás kisokos – Hova járunk mi vol 2.

Ha itthon dereng is már az őszi zimankó, én azért tudok még egy s mást olyan választható üdülőhelyekről, ahol megvan még a lehetőség arra, hogy napbarnított réteggel fedhessük be hófehéren maradt testrészeinket. Nyaralás kisokos, második felvonás.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Törökország

Ha valaki hozzám hasonlóan folyton-folyvást keverné a gyrost a kebabbal, ennek okán pedig Görögország helyett mondjuk valahol Törökországban kötne ki, akkor se csüggedjék, mondom a frankót. Jóhazánktól számított távolsága miatt az odajutás mind autóval, mind pedig vonattal kifejezetten költséges és időigényes. Előbbi esetében ugyanis egy 1500 kilométeres menetről, utóbbinál pedig egy többátszállásos idő- és pénznyelő (cirka 30 000 Forint) folyamatról beszélünk, amit az odajutás elvesz, az ott tartózkodás visszaad. Ezek tudatában már nem is olyan meredek a csupán néhány órás, szintén 30 000 környékére árazott repülőjegyek ára, hogy az ottlétünk ideje alatt igénybe vett szolgáltatások, fogyasztási és használati cikkek költségeiről már ne is beszéljünk. Kezdve a legfrissebb adatok alapján még a főváros gócpontjában található szállások esetében is rendkívül kedvező, 10-12 000 Forintos szobaárakkal, a hazai viszonylatban már-már nevetséges 260-280 Forintos benzinárakon át egészen a szupermarketekre és éttermekre jellemző viszonylagos financiális minimalizmusra. Az önellátást választók az alapvető élelmiszereket (tej, tojás, kenyér, zöldség, gyümölcs, húsáru) tekintve a hazainál 20-40 százalékkal alacsonyabb árakra készüljenek, azok pedig, akik a különböző falodák által kínáltakból fedeznék a napi betevőt, egy alsóbb kategóriás étterem esetében már 1500-2000 Forintból meg tudják tölteni a bendőt.

Olaszország

Hiába a tavalyi évben a koronavírus következtében érzékelhető látogatói kedv erőteljes bezuhanása, a Világgazdaság vonatkozó cikke szerint idén újra Olaszország a Magyarok egyik fő turistacélpontja. Azoknak, akik a csizma valamely térségében töltődnének fel, a következő információkkal szolgálhatok: Aki négykerekűvel ruccanna le, nagyjából 570-590 Forintot tegyen félre a benzin literjére, vágányon 17-20 000 Forint lezötyögni a fővárosba, busszal pedig 25-30 000. A legjobban viszont azok járnak, akik kevésbé félnek a 10 000 méteres magasságtól, mert a szél hátán szállva az egész nem több cirka 4000 Forintnál. A helyi árakat tekintve minden esetben konzisztensen ragaszkodom az éppen aktuális fővárosokra jellemző díjszabáshoz, nincs ez másképp most sem. Róma belvárosa amilyen gyönyörű, árban legalább olyan borsos is, hiszen egy jobbfajta négycsillagos szálloda 20-23 000 Forintnál kezdődik, s mint olyan, egyéb kategóriában fekvő árai is lényegesen magasabbak, mint itthon. Épp emiatt a költőpénz tekintetében érdemes úgy kalkulálni, hogy ha nem is a jófajta hazai duplája bármi, bárhol és bármikor, de a legtöbb alapvető élelmiszert, valamint az éttermekben rendelhető fogások javát is gyakorlatilag másfélszeres áron vehetjük birtokba.

Spanyolország

Ha nem is tragikus hirtelenséggel, de viszonylag gyorsan, kegyetlenül, és az előrejelzéseket elnézve visszafordíthatatlanul váltotta itthon a kánikulát az őszi zimankó érkezését jelző átmenetes időjárás. Aggodalomra azonban semmi ok, Spanyolországban még egy jódarabig várható a hőmérő higanyszálának 30 fok fölé kúszása! Ahhoz pedig, hogy mindezt a saját bőrünkön tapasztalhassuk meg, nem kell más, mint némi elhatározás, és biztos, ami biztos alapon néhány Forintocska. A mediterrán ország fővárosát számtalan módon közelíthetjük meg. Az egyik opció nagyjából 50 000 Forintért egy röpke 38 órás út szeptember elsején (ugyanis ezt az időpontot választottam minden korábban említett ország esetében) a Flixbus jóvoltából vagy pedig egy Budapest-Zürich-Barcelona-Madrid sétavonatozás hasonló áron. Repülővel mindez nemcsak hogy rövidebb, de féláron megvan, autóval pedig a fogyasztástól függően 480-500 forint literenként. Amennyiben a fővárosi látnivalók lehető legkönnyebb elérése és leggyorsabb megközelíthetősége a cél, és kényelmünket sem adjuk négy csillag alá. Jellemzően 23-25000 forintért válthatunk magunknak egy-egy szobát éjszakánként. Ha spórolnánk a szállodák nyújtotta ellátáson, nagyobb teret engedve ezáltal annak, hogy saját magunk fedezzük fel a város gasztronómiai sokszínűségét, úgy Olaszországhoz hasonlóan érdemes a kis hazánkban tapasztalt éttermi árak másfélszeresével számolni. Öngondoskodás esetében az igazság valahol félúton van, ha többe is kerül minden, mint itthon, annyiba azért mégsem, mint Itália földjén.

Józan úti cél választást, nyugodt időtöltést és szerencsés hazajutást mindenkinek!

Nyaralás kisokos – hova járunk mi című előző cikk itt olvasható.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32