fbpx

Sushi készítés otthon

A sushi készítést a szakácsok évekig tanulják,hogy tudásokat tökéletesre fejlesszék. Éppen ezért nagy valószínűséggel otthon ugyanezt a minőséget nem tudjuk elérni. Viszont otthon kevesebb pénzért több sushit ehetünk, és nem is rosszat!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mire van szükséged?

Attól függően, hogy mennyire vagytok nagy étkűek, két főre egy zacskónyi nori lap elég lehet, de ha partira készültök, akkor minimum 3-4-et vegyetek! Egy zacskóban ugyanis általában 5 lap található, ennélfogva 5 tekercsetek lesz belőle, tekercsenként pedig 4-5 sushi maki.

Rizsből ajánlott a kifejezetten erre a célra árult sushi rizst venni, de ha éppen mást találunk csak, akkor se essünk kétségbe! Ebből nagyjából másfél bögrényire (2.5dl-es) lesz szükségünk. Valamint két teáskanál olajra, ebből napraforgót javaslok, de ízlés szerint bármi lehet.

A rizshez vegyünk még rizsecetet, ha találunk akkor olyat, amiben só és cukor is van már alapból. Ha ilyet nem találunk, akkor ezeket majd a későbbiekben adjuk hozzá!

A töltelékek szempontjából pedig határ a csillagos ég! Vehetünk füstölt lazacot, érett avokádót, vagy shitake gombát, ez tényleg csak az ízlésünkön múlik. Én személy szerint pont ezt a három hozzávalót kedvelem leginkább. Ha két főre készítjük a sushikat akkoregy csomag füstölt lazac bőven sok is, de legalább marad későbbre is. Avokádóból egy darab szintén bőven elég, gombából pedig 4-5 darabot javaslok, ez utóbbihoz pedig szükségünk lesz egy evőkanál olivaolajra, egy csipet morzsolt petrezselyemre és egy evőkanál szójaszószra.

Amire ezeken túl még nagy szükséged van, az folpak (az átlátszó fólia, amit használsz ételek tárolásához is), nagy vágódeszka, egy éles kés, és az egyik legfontosabb elemre: a bambusz tekercselőre. Szerencsére ma már nagyobb szupermarketekben komplett sushi szetteket lehet vásárolni, így ezutóbbi is könnyen beszerezhető például egy Sparban. De ha biztosra akarsz menni, akkor a Nagyvárad téren az ázsiai üzletet javaslom, ahol a fűszerektől kezdve, a tésztákon és rizseken át, a teákig minden autentikus hozzávaló fellelhető. 

Ha pedig abszolút szeretnéd kimaxolni a sushi érzést, akkor szerezz be a tálaláshoz szójaszószt, wasabit, és pácolt gyömbért is, nem beszélve az evőpálcikákról! Ezeket szintén megtalálod az említett helyeken.

Elkészítés

Első körben egy kis lyukú szűrő segítségével mossuk át a rizst, majd a kevés olajon pirítsuk üvegesre. Ezután öntsünk rá két bögre vizet, adjunk hozzá két csipet sót, majd letakarva főzzük puhára. 

Amíg fő a rizs, készítsük elő a többi hozzávalót! Fontos, hogy érett avokádót vegyünk, mert az lesz ízletes! Vágjuk félbe a gyümölcsöt, vegyük ki a magot, majd a húsát szeleteljük fel. Ezzel más teendőnk nincsen. Ahogyan a füstölt lazaccal is csak annyi a dolgunk, hogy hosszanti vékony szeletekre vágjuk. 

A shitake – vagy bármilyen más – gomba esetében az eljárás hasonló a formát tekintve: amennyire tudjuk hosszanti szeleteket vágjunk belőle. Ezután egy serpenyőbe öntsük az olajat és a szójaszószt, majd ezen pirítsuk meg a gombaszeleteket és szórjuk meg a petrezselyemmel őket. Ha megpirultak , akkor félretehetjük őket. 

mennyiben a rizsecetünk nem tartalmaz cukrot vagy sót, vagy egyiket sem, akkor egy kis lábosban, nagyjából egy negyed bögrényit öntsünk az ecetből, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot és ugyanennyi sót. Melegítsük a keveréket alacsony hőfokon addig, amíg homogén nem lesz az egész. Ha felolvadt a cukor és a só, zárjuk el, és ha elkészült a rizsünk, öntsük rá a rizsecetet és jó alaposan keverjük el benne.

Ha minden alapanyagunk megvan akkor nagyon fontos, hogy a rizst hagyjuk állni, amíg ki nem hűlt! Ezt azért javaslom, mert én kézzel tudok jól dolgozni vele, eloszlatni a nori lapon, és nagyon nem kellemes, mikor az ember a forró rizsben nyúlkál, tapasztalatból mondom! Szóval kis időre tegyük félre, míg legalább annyira lehül, hogy már nem égeti a kezünket.

Magához a sushi tekercseléséhez kövessük ezt a videót, amiben a szakács bemutatja, pontosan hogyan is készítsük el a kis makikat. Nagy valószínűséggel a te nori lapjaid nagyobbak, mint az övé. Ha bátor vagy, vágd félbe őket, hogy ugyanolyanok legyenek, mint a videóban! Én őszintén szólva nagyra szoktam hagyni őket és jobban feltöltöm rizzsel, így nagyobb makik lesznek belőle, de mindenki úgy csinálja, ahogy neki kényelmesebb vagy ahogyan jobban tetszik. 

Ha megvagyunk a makikkal, akkor már csak a tálalás van hátra! Akik pedig már nagyon gyakorlottak, próbálják ki a videóban bemutatott többi tekercselési módot is. Jó étvágyat!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör