fbpx

A környezetünk hatása életünkre, azaz miért hasznos a Feng Shui

A Feng Shuiról talán már te is hallottál, ha egy kicsit is érdekel a lakberendezés. Ugyan ma már inkább a Skandináv stílus divatos, mégis érdemes visszanyúlni az ősi kínai tanításokhoz, mert a Feng Shui jóval több, mint dizájn elemek összessége.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A kínai kultúrában a Feng Shui az ősi asztronómia egy tudományága, aminek legfőbb feladata a harmónia megteremtése, ezzel egyidejűleg pedig a fő energia – más néven Csí – megfelelő áramoltatása. Így kapcsolódott össze a lakberendezéssel, mivel a körülöttünk lévő tér kialakítása erősen befolyásolja ezt az energiaáramlást. A Feng Shui szerinti térfelosztás alapján pedig ha valahol nem képes megfelelően áramolni a Csí, akkor az életünkben is az annak megfelelő területen problémákba ütközhetünk. Ezzel szemben viszont, ha az energia akadálymentesen áramolhat, akkor az életünkben is nagyobb harmóniára számíthatunk.

A Feng Shui két fontos komponense a Yin és a Yang, melyek egymást kiegészítve alkotják meg az egyensúlyt az életben. A Yin a nőiesebb, lágyabb, nyugalmasabb oldalt képviseli, míg a Yang a férfias energiákat, az aktivitást, az erőt. Tárgyakra vetítve a Yin a kisebb, lekerekített formákat testesíti meg, míg a Yang a hegyes, szögletes részleteket.

Ha lakásunkat a Feng Shui szabályai szerint szeretnénk berendezni, akkor a Yin és a Yang egyensúlyára, és az energiák szabad áramlására kell figyelnünk. Ezen túl pedig az úgynevezett Bágua térképet alkalmazzuk, ami 8 részre osztja életterünket: 

Karrier

Ez a terület a lakásunk, vagy házunk északi oldalán helyezkedik el. Itt különösen fontos odafigyelni a rendre, tisztaságra, ha fényes pályafutásra vágyunk. Javasolják, hogy ezen a részen dolgozzunk, amennyiben home-office-ban végezzük a munkánkat. Dekorelemekként pedig víz jegyeket használjunk, és helyezzük ki esetleg szakmai példaképeink fotóit, vagy hozzájuk kötődő tárgyainkat.

Tudás

A karrier mellett balra van a tudás területe, amit elsősorban valamilyen tanulmány folytatása alatt érdemes erősíteni. Itt a föld jegy az irányadó. Tárgyak szempontjából pedig a könyvek, a tudás szimbólumai, állatok terén a bagoly és az elefánt segítik ezt a területet.

Család, egészség

A keleti oldalon van a családot és az egészséget jelképező terület. Ha úgy érezzük nincsen energiánk, vagy szomorúak vagyunk, akkor ezt a részt erősítsük. Mivel ehhez a fa, a természet áll legközelebb, ezért hasznos ha zöld növényeket helyezünk itt el, de ügyeljünk rá, hogy ezek egészségesek legyenek, mert a haldokló növény rontja az energiákat. Ide tegyük még azokat a tárgyainkat, amikhez jó emlékek kötnek bennünket szeretteinkkel kapcsolatban.

Gazdagság

A Család utáni következő rész képviseli a pénzhez kötődő viszonyunkat. Ide csak olyan tárgyak kerüljenek, amik a gazdagság fogalmával rezonálnak. Például csobogók, érmék, gömbölyű akvárium, vagy soklevelű növény.

Hírnév

Lakóhelyünk déli felén van a hírnév területe. Itt a tűz jegy a domináns, és ez a rész alapozhatja meg sikeres üzleteinket és kapcsolatainkat szakmánkban és magánéletünkben is. Használjunk itt erőteljes színeket mint a piros, és felejtsük el a vízzel kapcsolatos tárgyakat, dekorációs elemeket, hiszen azok kioltják a tüzet. Helyette a siker jelképei, oklevelek és ehhez hasonló tárgyak kerüljenek ide. 

Szerelem

A hírnév után következik a szerelem, és az önismeret helyszíne. Itt fontos, hogy elsősorban föld színeket alkalmazzunk, ezek jelképezik a stabilitást. Tárgyak szempontjából pedig megerősítheti ezt a területet, ha páros szobrokat, például két delfint ábrázoló dekorelemet helyezünk el. De ugyanennyire hatásos ha olyasmit rakunk ide, ami számunkra a szerelmet és a romantikát jelképezi.

Kreativitás

Ennek a területnek az eleme a fém, ezért ide helyezzük a fényes, fémes tárgyainkat, kristályainkat, ezek fogják erősíteni ezt a területet. Ugyanakkor a gyerekeket is ez a rész szimbolizálja, ezért ha gyermekáldásra vágyunk akkor ide tegyünk ezzel kapcsolatos dolgokat, játékokat, gondoskodást jelképező tárgyakat.

Utazás, pártfogók

Ez a terület az otthonunk észak-keleti része, és szintén a fém az eleme, ezért hasonlóan rendezzük be, mint  a kreatív részt! Annyi különbséggel, hogy ide kerülhetnek a hitünkkel kapcsolatos tárgyaink is, mert azok itt képesek leginkább erősíteni minket.

+1 A központ: ez a lakóhelyünk közepe, a harmónia központja, aminek mindenképpen tehermentesnek kell lennie, hogy ne akadályozza az energiák körbe járását.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32