fbpx

“Szellem nyomok”: sokkal régebben élhettek emberek Amerikában, mint hittük

Az őskori emberek által hátrahagyott lábnyomok talán az eddigi legerősebb bizonyítékok arra, hogy az emberek korábban érkeztek Amerikába, mint ahogyan azt gondolták.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Több mint 60 “szellemnyom” került elő, amelyek arra engednek következtetni, hogy Új-Mexikóban már 23-24 ezer évvel ezelőtt is áthaladhattak emberek. A nyomok arról kapták nevüket, hogy a semmiből jelentek meg, majd el is tűntek a tájon. 

Ha ez igaz, akkor ezek a foszíliák lehetnek a bizonyítékok arra, hogy Amerikában az utolsó jégkorszak csúcspontján, vagyis 21 500 évvel ezelőtt is éltek emberek.

Az, hogyogy mikor érkeztek először emberek Amerikába, erősen vitatott. A tudósok eddig úgy gondolták, hogy a Bering szárazföldi hídon – amely Ázsiát Észak-Amerikával kötötte össze nagyjából 13 ezer évvel ezelőtt, még a hatalmas jégtakaró olvadása előtt – utaztak át emberek. De számos új felfedezés bizonyítja azt, amit Észak- és Dél-Amerikában találtak: köztükközel 30 ezer éves állati csontok egy mexikói barlangban, illetve kőeszközök vagyis hogy az emberek már korábban jelen voltak.

A tudósok egyébként több módszerrel is elemezték az említett lábnyomokat, többek között például a bennük található vízinövények radiokarbonos kormeghatározásával. Azonban néhány kutató még nincs teljesen meggyőzve a lábnyomok korát illetően, és más módszerek bevetését is sürgeti.  Amennyiben ez a tény valós, akkor az azt is mutatja, hogy az emberek milyen jól képesek alkalmazkodni különböző globális változásokhoz, legyenek azok bármennyire extrémek.

Az antropológusok tovább kutatják a rejtélyes lábnyomokat, amelyek olyan módon köthetnek minket össze a múlttal, mint szinte semmi más.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32