fbpx

Így kirándulj Zsámbékon

Méltatlanul háttérbe van szorulva a Zsámbéki-medence és környéke, pedig Budapestről egyáltalán nincs messze, és rengeteg szuper látnivalót tartogat.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mi kocsival érkeztünk a városba, de busszal is könnyen megközelíthető hely Zsámbék, és mivel nincsenek nagy távolságok, így egyszerűen be is járható.

Első körben a Nyakas-hegy vonulatát gondoltuk felfedezni, ugyanis Nyakas-tetőre egy könnyed túra vezet fel. Utunkat a zsámbéki romtemplomnál kezdtük, aholi önmagában érdemesegy kis időt eltölteni. Majd innen felsétáltunk a Matyi kultúrbisztróhoz, hogy a túra előtt feltankoljunk némi energiával. Mindenkinek ajánljuk ezt a helyet, mert a minőségi ételek és italok mellett, a kilátás is pazar, ugyanis pont a romtemplomra néz, így még hangulatosabb itt elfogyasztani a rendelésünket.

zsámbék

A túra folytatásaképp a bisztrótól balra kell fordulni, és végig a sárga jelzést követve haladni a pincészetek és házak között. Néha azért minket is megvicceltek az elágazások, ezért nem árt időnként ránézni a térképre. Ahogy elértük a kertek felső részét, egy keskeny csapáson eljutottunk egy erdősebb szakaszhoz, ahol bár nem a megszokott sűrű erdő fogad, de hirtelen váltás a pincesorok után.  Ha követjük a sárga jelzéseket, akkor egy egészen préris tájon találjuk magunkat, ahonnan már csak a cowboyok hiányoznak. Egy rövidebb sétát követően jobbra lesz egy  feszület. Itt csodás panoráma terül elénk, ahol mindenképp álljunk meg egy kicsit elmélkedni, pihenni.

zsámbék

Ha már Zsámbékon járunk, érdemes sétálni a városban is. Egymástól például nem messze található a Törökkút és a Zárdakert.  A nagyméretű kút arról híres, hogy évszázadokon keresztül nyújtott  ivóvizet a helyiknek, melynek vize a leghidegebb teleken sem fagyott meg. A Törökkút most a szomszédban található Zárdakert tavát táplálja. Ezt a kis részt szintén érdemes közelebbről megnézni, mert nagyon szép, romantikus terület, amelyet egykor a Keresztes nővérek hoztak létre.

zsámbék

Még mielőtt hazafele vettük volna az irányt, betértünk egy gyors cukorbombára a Fészek cukrászdába. Úgy láttuk, a helyiek között is népszerű hely ez, amit nem is csodálunk, mert mennyei volt a sütijük.

Zsámbék tehát simán lehet egy egész napos program, ami túrázóknak és kevésbé sportos kirándulóknak is egyaránt izgalmas úticél.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32