fbpx

A fehér cukor természetes helyettesítői

Régóta bizonyított tény, hogy a fehér cukor nem tartozik éppen a legegészségesebb élelmiszerek közé. Azonban a mesterséges édesítőszerekkel való helyettesítés szintén nem a legjobb választás szervezetünk szempontjából. Szerencsére vannak más alternatívák!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Felmerülhet a kérdés, hogy miért jobbak ezek az édesítőszerek, mint a fehér, finomított cukor. Erre a válazs, hogy többségüknek alacsonyabb a glikémiás indexe, lassabban szívódik fel, és tápanyag szinten is több komponens található meg bennük. Illetve közelebb állnak természetes megjelenésükhöz, mint a finomított kristálycukor.

Agave szirup

Az agave szirup vagy nektár – egyes helyeken maguey szirup – egy egzotikus növény, jellemzően két fajtájából készül. Az Agave tequilana és az Agave salmiana típusokból folyadékot nyernek, aminek komplex összetételét különböző hőkezelési eljárások során természetes cukorrá bontanak le. Röviden így készül az agave szirup, ami tökéletesen helyettesíti a feldolgozott, fehér édesítő társát. Ráadásul egy kevés C és B vitamint is tartalmaz.

Juharszirup

A juharszirup a kanadaiak egyik nemzeti kincse, ugyanis itt készítettek először ebből az édes nedűből, és a mai napig szinte csak itt állítanak elő belőle. Kanadán belül pedig Quebec tartomány számít a legnagyobb juharszirup gyártónak, a világon fellelhető teljes készlet mintegy 70%-a innen származik. A fehér cukor helyettesítésére alkalmazható arany-barna folyadékot egyébként leggyakrabban három juharfa fajtából nyerik, ezek a cukorjuhar, a vörös juhar és a fekete juhar. Kis mennyiségben tartalmaz mangánt, cinket és kalciumot.

Rizs szirup

Bizony a rizsből is készül szirup, amit az előbbiekben felsorolt folyékony, természetes édesítőszerekhez hasonlóan használhatunk fehér cukor helyett. A főzött rizs keményítőt különböző enzimekkel kezelik, amik segítenek a keményítő lebomlásában, így alakul át gyorsabban folyékony cukorrá. A felesleges nedvességet elpárolják belőle, így készül a rizs szirup, általában barna rizsből. Minimális mennyiségben tartalmaz káliumot és kalciumot.

Kókuszvirág cukor

Állagában a kókuszvirág cukor a leghasonlóbb a feldolgozott cukorhoz, hiszen ez is szemcsékből áll, ám jóval finomabb általában, mint fehér társa. A barnás színű kristályokat a kókuszpálma virágjának bimbójából nyerik, és ízében pedig kicsit hasonlít a finomítatlan nádcukorhoz, ám annál karamellesebb beütésű.

Cukor helyettesítésére javasoljuk még a mézet is, amit hazai termelőktől érdemes vásárolni. A méz pozitív hatásairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32