Hozzávalók az almapüréhez
- 2-3 közepes alma (szerencsésebb, ha nem a savanyú fajtákat használjuk)
- 1 evőkanál citromlé
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- cukor vagy édesítő (ízlés és az alma édessége szerint)
Hozzávalók a palacsintához (körülbelül 8-10 kicsi palacsintához elég)
- 1 bögre (2,5 dl) apróbb szemű zabpehely
- fél bögre növényi tej (rizstejjel, mandulatejjel édesebb lesz a végeredmény)
- almapüré
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 evőkanál cukor vagy édesítő
- csipet só
- pár csepp olaj vagy kókuszzsír
Elkészítés
Első körben készítsük el az almapürét. Ehhez az almákat meghámozzuk, felkockázzuk, majd egy lábasba tesszük. Öntsük fel körülbelül 1 dl vízzel, tegyünk bele fahéjat, és fedő alatt 10 percig pároljuk. Majd ha megpuhul, mehet hozzá a citromlé és ízlés szerint az édesítő. Ezt követően villával vagy botmixerrel pürésítsük.
A palacsintához a zabpelyhet finomra, lisztes állagúra ledaráljuk egy darálóban vagy robotgéppel. Ezt követően jöhet a fahéj, a só, a sütőpor, kis édesítő, a növényi tej, és állaghoz viszonyítva az almapüré. Én először csak pár evőkanállal tettem bele, de úgy éreztem, bőven mehet még, ezért végül a teljes pürét belekanalaztam, csak egy keveset hagytam a tálaláshoz. Keverjük addig, amíg krémes, sűrű palacsintatészta állagot nem kapunk.
Ebből a masszából aztán pihentetés nélkül süthetjük is a palacsintákat! Kevés olajjal vagy kókuszzsírral kikent forró serpenyőbe evőkanálnyi adagokat tegyünk, oszlassuk el jól, majd mindkét oldalát süssük át alaposan körülbelül 2-2 percig. A palacsintákat aztán bármilyen feltéttel tálalhatjuk: gyümölcsök, juharszirup, lekvár, de az almapürét ne hagyjátok le a tetejéről sem!
Az eredeti recept itt található.
A kiemelt kép illusztráció.