Mi az a Kombucha?
A kombucha teagomba a nevével ellentétben egy zuzmó, melynek élő organizmusai megerjesztik a teát. Sokak szerint képes enyhíteni bizonyos testi panaszokat, betegségeket a hajhullástól kezdve, a ráktól az AIDS-en át. Viszont kevés tudományos alátámasztás van minderre, de az ital egyes tulajdonságai hasznosak lehetnek bárki számára.
A kombucha közel 2000 éve létezik. Méregtelenítő és energetizáló hatásai miatt Kínában használták először, majd idővel Oroszorágba, azt követően pedig más kelet-európai országokba is eljutott. Akik először próbálják a teát, számukra szinte biztos, hogy furcsa ízű lesz, savanyú almaborhoz szokták hasonlítani, ecetes jelleggel.
Miből készül az ital?
A kombuchából készült ital lényegében erjesztett tea. Előállításához a cukrot tartalmazó teához szimbiotikus gomba és baktériumkultúra (SCOBY) kerül, majd a biológiai folyamat, vagyis az erjedés során a cukor eltűnik, és létrejön egy olyan ital, amely szerves savakat, aminosavakat, B-vitaminokat, enzimeket, élő szinergista mikroorganizmusokat tartalmaz. Ezen kívül az ízesítéshez egyénileg mást is hozzáadhatunk. Van, aki gyömbért, fahéjat, gyógynövényeket egyaránt használ, de egyes gyümölcsök is jól működhetnek vele.
Jótékony hatások
Egyesek szerint a kombucha segíti az emésztést, megszabadítja a szervezetet a méreganyagoktól, ezáltal növeli energiaszintünket. Erősíti az immunrendszert, hozzájárulhat a fogyáshoz, és a magas vérnyomás, szívbetegségek és rák megelőzésére is javasolt. De nincs orvosi bizonyíték ezek alátámasztására. Vagyis táplálékkiegészítőként megfelelő, de kizárólagos gyógyszernek nem számít.
Emésztést segítő jótékony hatásával kapcsolatos állítások abból a tényből származnak, hogy a fermentáció probiotikumokat termel. A probiotikumok pedig segítenek a hasmenés és az irritábilis bél szindróma (IBS) kezelésében, és még az immunrendszert is erősíthetik.
Ha a kombuchát zöld teából készítik, annak előnyeit is élvezhetjük. Ide tartoznak az antioxidánsok, amik megvédik a sejteket a károsodástól. A zöld tea továbbá segíthet a zsírégetésben és megóvhat a szívbetegségektől.
Házi készítésű kombucha kockázatai
A kombucha elkészítése magába foglalja a baktériumok szaporodását is a folyadékban. Viszont ha nem megfelelő az elkészítés, káros baktériumok vagy penészt is megjelenhet a végeredményben.
Éppen ezért, ha otthon tervezzük elkészíteni az italt, mindenképpen üveget vagy rozsdamentes acélt használjuk. Továbbá fokozottan figyeljünk arra, hogy minden eszközt és felszerelést higiénikus állapotban tartsunk.