fbpx

Beszélgetés gyászról, veszteségekről és feldolgozásról – A Sharing Circle podcast vendége: Singer Magdolna

A Sharing Circle nem más, mint emberléptékű beszélgetések mentális egészségről, önismeretről, pszichológiáról, egyszerű életmódról, az életről. Aki kérdez: Vági Zsolt egészségtudományi- és mentálhigiénés szakember.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

tartalmi együttműködés

A Sharing Circle podcast egy hét kihagyás után újabb adással jelentkezett. Ezúttal Vági Zsolt vendége Singer Magdolna író, gyásztanácsadó volt, aki a magyar hospice mozgalom és a gyászfeldolgozás egyik legismertebb alakja. Ennek megfelelően a veszteségekről, a halálszorongásról és az ezekből meríthető erőről beszélgettek.

A podcast a halál, a gyász tabusításával, az erről való gondolatokkal kezdődött. Magdolna szerint bár még van min dolgozni, azért az elmúlt évek során azt érzi, valamennyivel népszerűbb, befogadhatóbb lett ez a téma az emberek számára és nem csak a halottak napja közeledtével.

A halál gondolatának kerülése miatt, ami félelemből fakad, a saját életünket is elszürkítjük. “Yalom szerint a halál megsemmisít bennünket, de ennek a tudata megment az élet számára minket”- idézte Magdolna. A halállal való szembenézés egy kiteljesedetebb életet eredményezhet. A halálközeli élmények, akár egy hozzátartozónk elvesztése is szembesít minket a saját múlandóságunkkal. Azonban ez pozitív változást is hozhat: segíthet kilépni rossz élethelyzetekből, vagy belekezdeni valamibe, amire régóta vágytunk, csak nem mertük megtenni.

A szakértő olyan történeteket is megosztott, amiben családtagok, akik végig kísérték szerettüket a halálig, arról számoltak be, hogy milyen kegyelmi időszak volt ez számukra. Lehetőség van ilyenkor feldolgozni, megbocsátani, átadni dolgokat. A halál többek között azt tanítja nekünk, hogy ne hagyjunk “maradékokat”, ami egy bátrabb életet eredményezhet.

Szóba került még az is, hogy sok filozófus, szakember véleménye szerint minden szorongás alapja maga a halálfélelem. Magdolna, bár ezt nem meri kijelenti, de abszolút lát benne rációt. Maga a halál feldolgozásának egyik eszköze lehet szerinte az olvasás a témában, ehhez ajánlotta Yalom Szemben a nappal című könyvét. A halálszorongás nem mindig konkrétan az elmúlástól való rettegésben testesül meg, hanem mondjuk, hogy tudatában vagyunk, hogy fogy az időnk, mi mégsem vagyunk a helyünkön.

Az életünk szinte végig arról szól, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, munka, egzisztencia és lelki egészség, jólét között.

Bármilyen veszteségre reagálhatunk gyásszal: a váláson át, egy munkahely elvesztéséig. Ezeket a veszteségeket át kell élni, el kell gyászolni, mert addig nem tudunk újra bizalommal elindulni. Ezek a veszteségek viszont, a végig járt kínkeserves út sok jót is adhat, fejlődhetünk általa.

Magdolna mesélt még a saját útjáról is, ugyanis daganatos betegsége után lett önkéntes egy hospice házban, majd végezte el Polcz Alaine gyásztanácsadó képzését és vált segítővé, majd írt számtalan könyvet is a témában.

A beszélgetés zárásaként a Napfogyatkozás Egyesületről is szó esett, amelynek oszlopos tagja Magdolna is. Ezt még Polcz Alaine hozta létre és egyszerre nyújt segítséget gyászolóknak és az őket segíteni kívánó szakembereknek is.

A teljes beszélgetés itt érhető el:

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés