fbpx

A világ 10 leghíresebb street art alkotása – 1. rész

A street art, vagyis utcai művészet Philadelphiában indult útjára a 60-as években. Olyan művészekhez köthető, mint Cornbread és Cool Earl. Éveken át lenézték ezt a művészeti formát, ami lényegében a épületek díszítését jelenteni.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mégis az illegalitásnak, múlandóságnak és elfedhetőségének köszönhetően sok ember szívét meghódította. A street art művészek célja, hogy az alkotásaikat elérhetővé tegyék a nagyközönség számára, és egyúttal elgondolkoztassanak minket különböző témákban. Mára néhány utcai alkotás több millió dollárra is becsülhető. 

Banksy – The little girl with the balloon / Lány a lufival

Banksy a világ leghíresebb street art művésze. Több mint 23 éve alkot szerte a világon, mindezt névtelenül! Munkásságának legfőbb jellemzője a provokáció. A brit művész főként spray-vel és stencil sablonokkal dolgozik, amiket előkészít a falfestés előtt. 2002-ben Londonban készítette el egyik legnépszerűbb alkotását, a Lány a lufival-t. Ez a fekete ruhás kislány elrepíti a lufiját, mellette pedig az a mondat díszeleg, hogy “Mindig van remény”. 2018-ban szitanyomásos vázlata árverésre került, de a mű néhány másodperccel az aukcióvezető kalapácsát követően önmagától megsemmisült. Ezzel az egyik legnagyobb művészi botránnyá vált.

Keith Haring – We The Youth / Mi, a fiatalok

Keith Haring amerikai pop art művész, színes karakterrajzairól ismert. Pályafutását Jean Michel Basquaitat neo expresszionista művész mellett kezdte. 1988-ban HIV pozitívként diagnosztizálták, és úgy döntött, a művészeten keresztül vívja meg egészségügyi harcát. Munkájával a drogok, az AIDS és további viszontagságok ellen küzd. 1987-ben Philadelphiában készített egy falfestményt, amit We The Youth, vagyis Mi, a fiatalok-nak nevezett el. 14 középiskolás diákkal festette meg ezt a mára már közismertnek számító alkotást. Több hónapos helyszín keresgélése után végül egy hátrányos helyzetűek lakta városrészre került az alkotás a fejlődésre való ösztönzés céljából.

Combo – Coexist / Békés, egymás mellett létezés

Libanoni keresztény édesapa és marokkói muszlim édesanya gyermekeként született Combo, aki 2012-ben kezdte el hivatalos művészi pályafutását. Az elkötelezett street art képviselője munkássága során úgy döntött, hogy meglátogatja Csernobil tiltott zónáját, hogy kihelyezze poszterjeit. Majd elkészítette világhírű alkotását, a Coexist-et, melynek jelentése békés, egymás mellett letézés. A műt különböző vallási szimbólumok illusztrálják: a félhold, a Dávid csillag és a keresztény kereszt. Az alkotás a street art toleranciájára és minden vallás tiszteletére hívja fel a figyelmet. A 2015-ös párizsi terrortámadás, a Charlie Hebdo ügy óta Combo áthelyezte alkotását Párizs utcáira. 

Shepard Fairey (Obey) – Marianne

Az amerikai Shepard Fairey fiatalon kezdett érdeklődni a street art iránt. Tinédzserként pólókra és gördeszkákra tervezett rajzokat. Majd olyan művészek hatására, mint Andy Warhol vagy Diego Riviera, úgy döntött, matricákat készít, amit városában mindenhova felragaszt. A pankrátor, André The Giant arca több mint egymilliószor tapadt fel Párizs utcáinak falaira. Világszerte ismert munkája közül a képen látható festmény Párizs 13. kerületében található. Ez a francia színekben pompázó mű Marianne-t (a francia köztársaság megtestesítője) ábrázolja, és a 2015-ös terrortámadások után készült. A mottója “a tettek többet érnek, mint a szavak”.

D*Face – Love Won’t Tear Us Apart / A szerelem nem fog szétválasztani minket

Dean Stockton, más néven D*Face, angol pop art művész. Kezdetekben karaktereket rajzolgatott unaloműzés gyanánt. Majd idővel szenvedéllyé vált számára a rajzolás. Ezt követően elkezdett különböző stílusokban rajzolni és matricákat készíteni. Ezekből később poszterek lettek, majd még nagyobbra nőttek, egészen addig, míg Párizs falaira nem kerültek. 2017-ben készített alkotása Párizs 13. kerületében látható, egy pár díszeleg rajta, akik a szerelmet testesítik meg. A koponya arcú férfi pedig azokra a régi kapcsolatokra utal, akik már nincsenek az életünkben, de mégis jelen vannak a gondolatainkban.

Forrás: dface.co.uk

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32