fbpx

Mit NE ajándékozz Karácsonykor? – kozmetikumok

Rád is özönlenek a karácsonyi ajánlatok? Minél közelebb vagy az ünnephez, annál nagyobb a nyomás? Adok néhány támpontot, hogyan kerüld el a sértődéseket, és azt is, hogy végül a polcon porosodjon az ajándékod.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

tartalmi együttműködés

Ha hölgy a megajándékozandó személy, a kozmetikum szinte magától értetődő választás. Van néhány szépészeti termék, amit nem kifejezetten ajánlok ajándékozásra, kivéve, ha az illető egyértelműen a tudomásodra hozta, hogy azt kér, és csakis azt. 

Szemránckrém 

Kétségkívül hasznos készítmény, de okozhat sértődést, ha az illető még nem használ ilyet, és eszébe sem jutott eddig … – szóval csak óvatosan vele!  

Feszesítő készítmények 

Egy feszesítő, alakformáló testápoló ajándékba szintén felvethet kínos kérdéseket.  

Színes, vagy színezett kozmetikumok 

Én nemcsak a smink termékeket, hanem a színezett krémeket, pl. a BB és CC krémeket is ide sorolom. Könnyű melléfogni az árnyalattal, emiatt minden színes kozmetikum tabu számomra ajándékozáskor. 

Arckrém 

Gyakran ajándékozott kozmetikum hölgyeknek. Itt azonban nemcsak a bőrtípusra, hanem arra is oda kell(ene) figyelni, milyen állagokat, és márkákat szeret a megajándékozandó személy. Illatos, vagy inkább illatmentes készítményeket? Van-e speciális bőrproblémája, vagy olyan preferenciája, amik alapján termékeket választ: pl. vegán, természetes, vagy állatkísérletek nélkül készült kozmetikumok.  

Ami szintén probléma lehet, hogy alacsonyabb minőségű / árkategóriájú krémmel ajándékozod meg az illetőt, mint amilyet ő választana magának. Erre egyébként bármilyen kozmetikum vásárlásánál érdemes odafigyelni. Persze mondhatjuk, hogy ajándék lónak ne nézd a fogát, de mégiscsak azért ajándékozunk, hogy örömet okozzunk vele, ne pedig bosszúságot, és ne kerüljön a tovább ajándékozott csomagok közé éppen a miénk. 

Retinol, és minden „haladó-szintű” kozmetikum 

A retinol, vagy A-vitamin tartalmú készítmények most nagyon divatosak, a hatóanyag valóban kiváló öregedésgátló és ránctalanító hatású. De! Retinol tartalmú készítmény használatakor fontos tudni, hogy terhesség-, és szoptatás idején nem ajánlott, továbbá csak az esti bőrápolási rutinba javasolt beépíteni, mivel fény hatására könnyen lebomlik. Érzékeny bőrűeknél pedig okozhat irritációt, tehát érdemes hozzászoktatni a bőrt. Ugye már te is látod, hogy bár klassz hatóanyagról van szó, de minimum egy használati utasítást is mellékelned kellene, ha ilyen kozmetikumot ajándékozol. 

Helyette azonban jó ötlet egy bakuchiol tartalmú szérum. A bakuchiol ugyanis a retinol természetes alternatívája, annak pozitív tulajdonságaival, de a negatívumok nélkül. Vagyis nincs szükség különösebb elővigyázatosságra a használatakor, de kiváló öregedésgátló, ránctalanító hatású, és ugyanúgy hatásos pattanások esetén is, mint a retinol.

Hámlasztók 

Más okból kényes dolog – ha az ajándékozott nem annyira tudatos bőrápoló, mint te, lehet azt sem tudja mire való egy kémiai hámlasztó. Az is elképzelhető, hogy neki már az arctisztítás, és a ’krémezés’ is kimeríti a bőrápolás fogalmát, hát még egy hámlasztó beillesztése. Az ilyen ajándékok könnyen végzik a pipere polc legmélyén, pedig egyetértek abban, hogy hatásukban kiválóak tudnak lenni. Ennyire speciális kozmetikumhoz szintén használati utasítás dukál, de ha rám hallgatsz, a hámlasztót inkább kihagyod az ajándékcsomagból. 

Fényvédő vagy fényvédős kozmetikum 

Én is tudom, és te is tudod, mennyire fontos lépés a fényvédelem, de a bőrápolási edukációt inkább hagyd karácsonykor. Télen egyébként is nehezebb érvelni a fényvédelem mellett olyannak, aki nem foglalkozik különösebben a témával. 

Parfüm  

Talán a parfüm a leggyakoribb ajándék hölgyeknek. Az illatok kiválasztása azonban sokszor még annak is nehéz, aki viselni fogja. Évszaktól, hangulattól is függ, milyen illatokat részesítünk előnyben. És bár a parfümös üvegek csinosan mutatnak akár a polcon is, de mégsem azért vettük őket, hogy dísztárgyként végezzék. Tehát a parfümökre különösen igaz, hogy csak olyan esetben ajándékozzunk, ha konkrétan tudjuk, milyen illatra vágyik az illető. 

Dezodor 

Ezt talán nem kell magyarázni. Ne dezodort, és ne karácsonykor! 

Ami viszont biztos befutó 

Ha már kozmetikum, inkább a testápoló és fürdő készítmények választását javaslom. Bár nekem még ezzel is sikerült egyszer mellé nyúlnom, amikor véletlenül fürdőbombát vettem valakinek, akinek csak  zuhanyzója volt. Tehát az illető fürdési szokásait nem árt ismerni. 

Kozmetikumok közül egy hialuron tartalmú hidratáló, vagy C-vitaminos szérum szintén jó választás olyankor, ha a megajándékozott szeret a bőrápolással foglalkozni.

Ezekre a hatóanyagokra és készítményekre a legtöbb esetben jól reagál a bőr. Hidratálásból sosem elég, a C-vitamin pedig rendkívül sokoldalú. Éppúgy alkalmas érett, öregedő bőrre, mint a ráncok megelőzésére a 20-as, 30-as korosztálynak. Sőt, még pattanások, vagy pigmentfoltok esetén is kedvezően hat. Egyedül nagyon érzékeny, vagy kipirosodásra hajlamos, rosaceás bőr esetén érdemes óvatosan használni. Ilyen bőrproblémák esetén azonban egyáltalán nem ajánlom a kozmetikum ajándékozást, mert még gyakorlott szakembernek is nagy odafigyelést igényel a megfelelő készítmények kiválasztása. 

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek